CACERA
Temor que es faci un vedat de cacera elitista al Ripollès i el Berguedà
Naturalis Science Food ha adquirit 1.800 hectàrees de terreny, segons informa l’Agència Catalana de Notícies, que eren de quatre propietaris diferents i estan situades entre els municipis de Les Llosses (Ripollès), Sant Jaume de Frontanyà, Borredà i Castell de l’Areny (Berguedà). Han anat acumulant aquestes hectàrees des del 2020 fins ara, propietats a cavall de les dues comarques i que tenen unes 14 masies a dins, la majoria derruïdes. Els terrenys formen part de tres àrees privades de caça -dues gestionades per Naturalis-. Veïns de les Llosses han creat ara una plataforma perquè temen que l’empresa vulgui fer un vedat de caça per a persones d’alt poder adquisitiu. En canvi, l’empresa ho nega i diu que volen potenciar la gestió forestal i la ramaderia.
Naturalis Science Food és una societat amb seu a Catalunya dedicada, entre d’altres, a la producció d’aliments per a animals i també a la inversió immobiliària. El terreny adquirit és una zona que compta amb un total de tres vedats de caça -dos propietat de Naturalis i un de la Societat de Caçadors de Sant Jaume de Frontanyà-.
Aquesta situació ha fet que alguns veïns desconfiïn dels motius de la compra dels terrenys i hagin creat una plataforma que porta per nom ’No al vedat elitista’. Creuen que la intenció de Naturalis és fer-hi un gran vedat exclusiu per caçar, majoritàriament, cérvols. Tot i això, ni els ajuntaments ni tampoc el Departament d’Acció Climàtica han rebut cap petició per a fer-hi cap projecte.
Pere López, integrant de la plataforma, denuncia, en declaracions a Acn, que l’empresa ha fet fora veïns que feia molts anys que residien a les masies i també alguns ramaders que pasturaven a la zona. La plataforma denuncia que la compra de tantes finques per part d’una mateixa empresa pot agreujar el despoblament. “Més del 50% dels masos de les Llosses estan deshabitats o en runes i aquesta gent que està acaparant les terres fa la vida impossible a la gent que ja vivia aquí, a la que vol viure-hi i a la que voldria venir amb projectes agroramaders”, exposa López.
L’alcalde de Les Llosses, Jaume Cuní, tot i que assegura que l’empresa no s’ha posat en contacte amb l’Ajuntament i no té informació de l’activitat que volen desenvolupar també desconfia i li preocupa que els compradors “prioritzin certes zones com a àrees de caça i no pas per potenciar l’activitat agroramadera” .
L’empresa ho nega
Naturalis Science Food és una societat amb seu a Catalunya integrada per dos inversors: el català Marc Riera i l’alemany Rainer Voortman. L’empresa, a banda de la producció d’aliments per a animals, també es dedica a la inversió immobiliària. Fonts de l’empresa expliquen a l’Acn, que a l’interior de les finques adquirides hi havia diverses edificacions però que només dues són habitables i que la resta estan en runes.
Asseguren que van invertir en comprar espais naturals de Catalunya amb l’objectiu “de fer una adequada gestió del bosc, crear pastures, fomentar la ramaderia local i crear un pla de gestió forestal i ramader que sigui positiu pel desenvolupament del territori”.
Neguen que vulguin crear cap vedat de caça exclusiu amb motivacions econòmiques i, de fet, recorden que tots els terrenys forestals de Catalunya estan considerats vedats de caça i “estan regulats per la normativa vigent on els animals tenen lliure circulació”. Expliquen que la llei no permet crear tanques ni barreres i “això fa inviable la creació de cap tipus de vedat exclusiu”.
Tranquils, a St. Jaume
A diferència de les Llosses, l’Ajuntament de Sant Jaume de Frontanyà es mostra tranquil i creu que l’empresa no vol fer cap activitat relacionada amb la caça elitista. “Aquí simplement el que hi ha hagut és un canvi de titularitat dels vedats. L’activitat de la caça s’està fent des de fa molts anys i no es poden introduir noves espècies, tot està molt controlat per Medi Ambient”, explica l’alcalde, el socialista Manel Anselmo.