Medi ambient

Pla d’Urgell, Tarragonès i Baix Penedès, entre els territoris més afectats per la sequera a la UE

Segons les dades de l’observatori Copernicus, les tres comarques estan entre 0,9% de les zones amb anomalies per falta d’aigua

Algunes zones de les comarques del Pla d’Urgell, el Tarragonès i el Baix Penedès formen part del 0,9% de territoris de la Unió Europea en estat d’alerta per sequera, segons dades recollides pels satèl·lits del programa comunitari Copernicus. Cada deu dies, l’Observatori Europeu per a la Sequera (EDO) elabora un mapa marcant tres nivells de risc per la falta d’aigua: supervisió, avís i alerta. Segons les darreres dades publicades de l’11 al 20 d’octubre, exposen que, a més dels tres punts d’alerta, pràcticament tot el nord i est del país estan en estat d’avís i només hi ha el Ripollès en supervisió. A partir de la primavera van començar a veure’s al mapa àrees en alerta. Al juny ocupaven bona part del territori català, de la resta de l’Estat i del sud de Portugal, com apunta l’ACN. En el darrers mesos s’ha anat reduint. A les tres comarques afectades ara, el creixement de la vegetació pateix per la falta de precipitacions i d’humitat al terreny. A la resta del territori, hi ha altres punts d’uns 25 quilòmetres quadrats en sequera greu: Cap de Creus (Alt Empordà), les àrees de Riba-roja d’Ebre (Ribera d’Ebre), Vilalba dels Arcs i la Fatarella (Terra Alta), o bé Torroella de Montgrí (Baix Empordà) i la desembocadura del riu Ter. Pel que fa a la resta d’Europa, les zones en alerta no arriben a l’1%. S’aprecien, sobretot, a la zona de l’Algarve, al sud de Portugal; a la Pulla, al sud-est d’Itàlia; a Sicília, també a Itàlia; al voltant de la frontera entre Polònia i Lituània; i a la regió de Krasnodar, al sud de Rússia, a tocar de la península de Crimea. En concret, la situació més greu de sequera es dibuixa a Catalunya bona part del Pla d’Urgell, el nord-est del Tarragonès i la meitat occidental del Baix Penedès.

En el nivell d’avís, el segon més greu, s’apleguen els territoris amb nivells baixos d’humitat com a resultat de dèficit de pluja, però on encara no s’aprecia un impacte significatiu en la vegetació. Segons l’última actualització , les comarques de l’Alt Empordà, Baix Empordà, el Gironès, el Pla de l’Estany, la Selva i la Garrotxa es troben en aquest estat, a banda d’Osona i les parts més septentrionals del Maresme i el Vallès Oriental. Zones de l’Alt Penedès, l’Alt Camp i el Baix Camp també es troben en aquest estat, així com el Berguedà, l’Alt Urgell, la Cerdanya, el nord de la Noguera i el sud del Pallars Jussà.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Les assignatures pendents

Girona
Societat

“La gent se’m queda mirant fixament”

Badalona
comerç

Més facilitats als xinesos perquè comprin

Barcelona
Vallfogona de ripollès/ Planoles

Porta a porta dels alumnes per fomentar l’estalvi d’aigua

Vallfogona/ Planoles
Olot

La Garrotxa vol aprendre de la mobilitat de Pontevedra

Olot
Administracions

El Suprem obliga el Prat a treure aparcament de la platja

El Prat de Llobregat
societat

Nou pas per a la construcció de l’institut Cal Maiol

barcelona
Bisharo Ali Hussein
Activista dels drets humans feminista

“Els homes volen controlar la sexualitat i el cos de la dona”

Girona

CADERSEM passa a formar part del GRUP E-COORDINA