Medi ambient

Tres comarques, entre els territoris més afectats per la sequera a la UE

Algunes zones de les comarques del Pla d’Urgell, el Tarragonès i el Baix Penedès formen part del 0,9% de territoris de la Unió Europea en estat d’alerta per sequera, segons dades recollides pels satèl·lits del programa comunitari Copernicus. Cada deu dies, l’Observatori Europeu de a la Sequera (EDO) elabora un mapa en què marca tres nivells de risc per la falta d’aigua: supervisió, avís i alerta. Segons les darreres dades publicades de l’11 al 20 d’octubre, exposen que, a més dels tres punts d’alerta, pràcticament tot el nord i est del país estan en estat d’avís i només hi ha el Ripollès en supervisió. A partir de la primavera van començar a veure’s al mapa àrees en alerta. Al juny ocupaven bona part del territori català, de la resta de l’Estat i del sud de Portugal, com assenyala l’ACN. En el darrers mesos s’ha anat reduint. A les tres comarques afectades ara, el creixement de la vegetació pateix per la falta de precipitacions i d’humitat al terreny. A la resta del territori, hi ha altres punts d’uns 25 quilòmetres quadrats en sequera greu: el Cap de Creus (Alt Empordà), les àrees de Riba-roja d’Ebre (Ribera d’Ebre), Vilalba dels Arcs i la Fatarella (Terra Alta), o bé Torroella de Montgrí (Baix Empordà) i la desembocadura del riu Ter. Pel que fa a la resta d’Europa, les zones en alerta no arriben a l’1%. S’aprecien, sobretot, a la zona de l’Algarve, al sud de Portugal; a la Pulla, al sud-est d’Itàlia; a Sicília, també a Itàlia; al voltant de la frontera entre Polònia i Lituània, i a la regió de Krasnodar, al sud de Rússia.

D’altra banda, des de l’Observatori Copernicus s’ha alertat de nou sobre els registres que van convertir el mes d’octubre passat en el més càlid en l’àmbit global des que es disposa de dades. “Podem dir amb una certesa gairebé plena que el 2023 serà l’any més càlid”, deia ahir la subdirectora, Samantha Burgess. La temperatura mitjana al planeta entre el gener i l’octubre es va situar 0,1 graus centígrads per sobre de la registrada durant el mateix període del 2016. Pel que fa a Europa, la temperatura mitjana registrada aquest octubre va ser la quarta més elevada des que es tenen dades.

http://www.elpuntavui.cat/societat/article/11-mediambient/2352970-pla-d-urgell-tarragones-i-baix-penedes-entre-els-territoris-mes-afectats-per-la-sequera-a-la-ue.html

2352970



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Figueres s’aboca a les Fires i Festes de la Santa Creu

FIGUERES

Colau acusa el PSOE d’haver tolerat el ‘lawfare’ que ara pateix

barcelona
SOCIETAT

El barri gironí del Pont Major, un dels ‘Barris amb Futur’ de la Generalitat

girona
societat

Oposicions per cobrir 9.344 vacants de docent

barcelona
seguretat

Busquen un ganivet perdut a la cuina de Quatre Camins

barcelona
societat

Alerta per inundacions fins demà al matí

barcelona
enogastronomia

Els caves de Guarda Superior, al marge de les mesures extraordinàries per la sequera

Barcelona/TIANA
energia

Vandellós II incia l’operació de recàrrega de combustible

barcelona

Concentració a l’Escola Castellum de Sant Julià de Ramis contra els barracons

sant julià de ramins