Medi ambient

medi ambient

Salvem la Platja de Pals, en contra de la construcció d’una central fotovoltaica

La plataforma ecologista denuncia que es vol instal·lar un parc de 6.800 plaques fotovoltaiques “en sòl no urbanitzable i d’especial protecció agrícola”

La plataforma ecologista Salvem la Platja de Pals s’oposa al projecte de construcció d’una central fotovoltaica, que una empresa té previst aixecar en un camp agrícola del municipi. En concret, i segons informa l’ACN, es volen instal·lar 6.800 panells solars en un terreny proper al nucli històric i de gairebé cinc hectàrees de superfície. El portaveu de la plataforma, Pau Bosch, critica que es vulgui construir “en sòl no urbanitzable i d’especial protecció agrícola” i que “es posés en exposició pública quinze dies a l’agost, quan tothom fa vacances”. A més, lamenten que “l’empresa s’aprofiti de la falta de regulació per la instal·lació d’energies renovables” i que l’ajuntament no hagi fet cap pas per fer una cooperativa energètica.

La situació que denuncia l’entitat ecologista és que una empresa privada està tramitant un macroprojecte per construir-hi una central fotovoltaica. La intenció de l’empresa és col·locar 6.800 panells fotovoltaics d’estructura fixa i dotze inversors en un terreny agrícola de 4,87 hectàrees de superfície. Aquesta instal·lació està projectada al paratge del Bosc Quinsa, uns terrenys en sòl no urbanitzable que els ecologistes alerten que són “d’especial protecció agrícola amb valor d’alta producció agrària i dins una zona amb Denominació d’Origen (DO)”. Amb tres rieres que l’envolten i de terreny inundable, Salvem la Platja de Pals denuncia que la construcció de la central fotovoltaica “provocaria un greu impacte paisatgístic i ambiental” sobre els camps en què està projectada. A més, els ecologistes critiquen que Acció Climàtica posés el projecte a exposició pública “quinze dies a l’agost, en ple període de vacances”. Un fet que, consideren, “ha dificultat la participació ciutadana i de les entitats per presentar al·legacions”.

Des de la plataforma ecologista alerten, a més, que “no és només un problema ambiental, sinó també social”. En aquesta línia, defensen que aquest projecte no s’hauria de tirar endavant perquè, “a banda de malmetre l’entorn, servirà per enriquir una empresa privada que serà l’única que se’n beneficiarà”. Un model que dista del que estan convençuts que cal implementar: “Creiem que el model a seguir ha de ser un model de transformació social, en el qual s’aprofiti per fer cooperatives de consum perquè els consumidors puguin obtenir electricitat de forma molt més econòmica”. Amb aquest horitzó, critiquen que l’Ajuntament no hagi fet cap inversió en aquest sentit i reclamen que “s’aprofitin els edificis públics, com el polivalent o el casal dels jubilats que tenen teulades molt grans, per instal·lar-hi plaques fotovoltaiques”.

La previsió per aquest macroprojecte, segons sosté Salvem la Platja de Pals, és que la companyia llogui els camps per poder produir una gran quantitat d’energia que es traslladarà a través de la xarxa per la instal·lació que passa just pel costat d’aquest terreny. Per prevenir-ho, el portaveu de Salvem la Platja de Pals assegura que cal fer una modificació puntual al Pla d’Ordenació Urbanística Municipal (POUM) per regular la instal·lació de sistemes de producció d’energies renovables en sòl no urbanitzable: “Estan aprofitant que encara no hi ha cap regulació al municipi per omplir de plaques un terreny agrícola”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Gastronomia catalana, la que ho aprofita tot

Barcelona
Joan (Nani) Mora
Cap de l’oposició d’ERC a Sant Andreu de Llavaneres

“Veiem com tot el que tenia la marca d’ERC s’està aturant”

Sant Andreu de Llavaneres
ADMINISTRACIONS

El Maresme se sent exclòs del pla de barris

MATARÓ
ciència

Asfalt autoregeneratiu i altres avenços tecnològics per a més seguretat a les vies

Tarragona
gastronomia

Cinc restaurants, un menjador escolar i dues escoles de cuina, a l’Slow Food

sant sadurní d’anoia

Un pèsol per col·locar

sant andreu de llavaneres
Societat

Es presentarà una moció al ple per parlar de l’alberg de Badalona

Badalona
ADMINISTRACIONS

L’Ajuntament de Lleida serà part en la causa dels robatoris a l’Horta

LLEIDA
societat

Els càmpings de la Costa Brava, principal allotjament turístic català

roses