Medi ambient

medi ambient

La Catalunya estepària avança

L’Atles Climàtic 1991-2020 del Servei Meteorològic confirma l’extensió lleu del territori semiàrid

La pluja anual inferior als 400 l/m² que el segle passat no afectava Tàrrega avui és a la porta de Cervera

Les pluges màximes que també apareixien al Pirineu gironí han desaparegut els darrers 30 anys

Al voltant de la regió de Ponent, comarques més seques que la resta no superen els 550 l/m²
Riba-roja registra la mitjana més baixa de pluja, cinc cops inferior a la més alta d’Espot en 30 anys

L’aug­ment de la tem­pe­ra­tura a Cata­lu­nya és una evidència científica con­fir­mada repe­ti­da­ment pels diver­sos estu­dis, però més difícil és fer-se una idea con­tras­tada res­pecte de la tendència de la pre­ci­pi­tació. Si bé la greu sequera que afecta el país des de fa tres anys ha pogut ser con­fir­mada pel Ser­vei Mete­o­rològic de Cata­lu­nya (SMC) com la “més dura mai vis­cuda al nos­tre país” des que es tenen sèries històriques en parau­les de la seva direc­tora, Sarai Sar­roca, avui encara no tenim la pers­pec­tiva tem­po­ral sufi­ci­ent per saber si res­pon a un període mete­o­rològic excep­ci­o­nal o si forma part ja d’un nou patró extrem de pre­ci­pi­ta­ci­ons escas­ses que s’ani­ran repe­tint. L’evo­lució sobre el mapa del país de plu­ges i tem­pe­ra­tu­res, entesa com a patró a mitjà o a llarg ter­mini, és el que aborda la publi­cació, aquest dar­rer octu­bre, de l’Atles Climàtic 1991-2020 del SMC, ela­bo­rat per Mercè Bar­no­las, Marc Pro­hom, Aleix Serra i Javier Martín-Vide. En relació amb l’atles ante­rior (1961-1990), el nou docu­ment con­firma una ampli­ació sen­si­ble de la Cata­lu­nya semiàrida, el 10% del país, que els ela­bo­ra­dors de l’atles pro­po­sen afe­gir a la històrica dife­ren­ci­ació entre la Cata­lu­nya humida i la seca.

Cata­lu­nya semiàrida

D’una banda, la pre­ci­pi­tació anual per sota de 400 mm que defi­neix aquesta regió semiàrida ocu­pava menys superfície en el tren­tenni de 1961-1990 –tot el Segrià i el Pla d’Urgell i una falca cap al nord de la Ribera d’Ebre però tra­ves­sant només els límits de la Noguera, l’Urgell i les Gar­ri­gues–. Però el nou atles dels dar­rers trenta anys dibuixa l’expansió d’aquesta regió per sota dels 400 l/m² anu­als cap a l’est, ocu­pant gai­rebé tot l’Urgell i arri­bant a la Segarra i gua­nyant ter­reny cap al sud per les Gar­ri­gues, la Ribera i la Terra Alta. Si a les dècades dels sei­xanta, setanta i vui­tanta del segle pas­sat aque­lla regió on els rega­dius han ama­gat la seva natu­ra­lesa estepària no arri­bava fins a la ciu­tat de Tàrrega, avui ja és a les por­tes de Cer­vera. A ponent, aquesta regió estepària s’amplia cap a l’inte­rior d’Aragó (inclou els Mone­gres) for­mant una de les àrees més àrides de la península Ibèrica. “Mal­grat que a bona part de Cata­lu­nya encara no hi ha tendències gene­rals sig­ni­fi­ca­ti­ves en la pre­ci­pi­tació anual de sèries llar­gues o secu­lars, la com­pa­ració d’ambdós mapes mos­tra una lleu­gera ampli­ació de la superfície semiàrida”, expli­quen els autors, com­pa­rant els dar­rers trenta anys amb els ante­ri­ors.

A més, en el nou atles consta alguna mit­jana anual infe­rior als 350 mm, una xifra que no s’havia regis­trat en el període 1961-1990. Per exem­ple, a l’estació plu­viomètrica de Riba-roja, la mit­jana anual dels dar­rers 30 anys regis­trada ha estat de 323,6 mm, cinc vega­des menys aigua que el regis­tre més alt, de 1.563,3 mm, a Espot, una de les esta­ci­ons plu­viomètri­ques del país situ­a­des a més alti­tud. De fet, les dues esta­ci­ons repre­sen­ten dues de les carac­terísti­ques de la plu­vi­o­me­tria cata­lana. Amb el límit del nos­tre clima medi­ter­rani situat al Piri­neu, aquesta ser­ra­lada acu­mula els majors regis­tres, que van dis­mi­nuint pro­gres­si­va­ment en des­cen­dir en altura però també de nord a sud del país.

La Cata­lu­nya humida

Així, al nord tenim una Cata­lu­nya humida, que ocupa una mica més del 38% del ter­ri­tori i se cen­tra en el Piri­neu i Pre­pi­ri­neu, on se superen els 700 l/m² de mit­jana anual. Aquesta Cata­lu­nya plu­josa regis­tra a la Val d’Aran els seus màxims en tant que la comarca, situ­ada al nord del Piri­neu, és l’única del país de clima atlàntic. La regió, però, també té ombres plu­viomètri­ques a les valls del riu Segre a l’Alt Urgell, de la Noguera Palla­resa a la conca alta i a la Cer­da­nya. Així, algu­nes esta­ci­ons a tocar del Segre regis­tren menys de 700 mm, i fins i tot de 600 mm, una mit­jana com­pa­ra­ble amb la que regis­tra el lito­ral de Bar­ce­lona. Aquesta Cata­lu­nya humida s’estén per la Ser­ra­lada Trans­ver­sal fins a les Gui­lle­ries i el Mont­seny, i arri­ben les mit­ja­nes supe­ri­ors a 700 mm fins i tot al Mont­ne­gre lito­ral. A l’extrem sud-oest del país, als Ports també se superen els 1.100 l/m² en els punts més ele­vats. En el nou atles, però, la Cata­lu­nya humida també ofe­reix una altra dada que apunta a un clima més sec. En els dar­rers 60 anys les plu­ges màximes es regis­tren al Piri­neu llei­datà, però en el període 1991-2020 les màximes han des­a­pa­re­gut del Piri­neu gironí.

Cata­lu­nya, més seca

Entre aquesta regió humida i la Cata­lu­nya semiàrida que ha gua­nyat ter­reny hi ha la major part del país, la Cata­lu­nya seca, que ocupa el 52% del ter­ri­tori, amb plu­ges d’entre 400 i 700 mm anu­als. La pre­ci­pi­tació mit­jana cata­lana és de 680 l/m², poc més alta que l’espa­nyola però molt per sota de la pla­netària (1.000 mm). L’atles plu­viomètric esta­ci­o­nal també indica una reducció de la pre­ci­pi­tació a l’estiu, si bé els valors dels mapes per estació “dife­rei­xen poc” res­pecte dels 30 anys pre­vis. Al juny la Cata­lu­nya semiàrida té força regis­tres per sota dels 30 mm –fins i tot dels 20 mm al delta de l’Ebre–, però també la vall del Segre a l’Alt Urgell i la Cer­da­nya. Al juliol la pre­ci­pi­tació ha dis­minuït força a l’Alt Ter res­pecte del període ante­rior i ben just supera els 100 mm a Molló-Fabert. A l’agost les plu­ges dis­mi­nu­ei­xen de manera gene­ral arreu del país. Però també es cons­tata un petit des­cens de plu­ges de pri­ma­vera a la Cer­da­nya i de febrer, el mes més sec de l’any, al Piri­neu gironí.

I més càlida

“La pujada de la tem­pe­ra­tura a Cata­lu­nya, fruit de l’escal­fa­ment glo­bal i del propi de la conca de la Medi­terrània, és un fet incon­tes­ta­ble” evi­den­ciat en tres sèries de dades llar­gues i de qua­li­tat, els obser­va­to­ris de l’Ebre i Fabra, així com la recons­truïda sèrie històrica de Bar­ce­lona. Però la com­pa­ració dels atles fins al 1990 i fins al 2020 ser­veix de poc, com reco­nei­xen els autors, perquè han can­viat els pro­ce­di­ments de cons­trucció dels mapes –automàtic i manual–, les esta­ci­ons i l’homo­geneïtzació de dades.

Tenint en compte la vari­e­tat del relleu, hi ha 20ºC de diferència entre la mit­jana anual dels cims del Piri­neu i de punts situ­ats al nivell del mar i, a l’inrevés que la pre­ci­pi­tació, la tem­pe­ra­tura ten­deix a aug­men­tar a mesura que anem de nord a sud i que des­cen­dim en altura, només amb l’excepció de la inversió tèrmica hiver­nal, que fa des­plo­mar termòmetres en pla­nes i valls inte­ri­ors. En l’atles 1991-2020 s’apre­cia bé “el pol càlid urbà” de la Bar­ce­lona metro­po­li­tana però també de Tar­ra­gona. El pri­mer s’estén al llarg de la costa del Maresme i pene­tra a l’inte­rior pel Baix Llo­bre­gat i cap al Vallès per la vall del Besòs. El pol càlid tar­ra­goní ocupa el Tar­ra­gonès i la plana lito­ral del Baix Camp però també pene­tra Camp endins per la vall del Fran­colí fins a Valls. L’estació mete­o­rològica del Raval bar­ce­loní té una tem­pe­ra­tura mit­jana anual de 17,9ºC. La tem­pe­ra­tura més ele­vada (18,4ºC) es regis­tra a l’Obser­va­tori de l’Ebre (Roque­tes) i la més baixa (2,1ºC) ha estat en el dar­rer tren­tenni la de Boí, l’estació situ­ada a més alti­tud de les ana­lit­za­des (2.535 m).

38
per cent
de la superfície del país correspon a la Catalunya humida, centrada en el Pirineu, el Prepirineu i la Serralada Transversal.
52
per cent
del territori ocupa la Catalunya seca, amb majors registres de pluja cap a la meitat est del país i més seca a les comarques que envolten la Catalunya semiàrida de Ponent.
10
per cent
el constitueix la Catalunya semiàrida, que des de les planes del Segrià i l’Urgell sembla guanyar terreny cap a l’est i el sud del país.
Plou menys a l’Alt Ter i la Cerdanya
L’ombra pluviomètrica de la Cerdanya és coneguda dins de la Catalunya humida, però l’atles climàtic dels darrers trenta anys indica mesos de juny amb menys de 30 l/m². El nou mapa també constata una disminució notable de les precipitacions de juliol a l’Alt Ter, que ben just arriben als 100 l/m².

Una frontera seca envolta la regió semiàrida

Parlar de la Catalunya estepària és una manera de dir, perquè les planes de Lleida des del Segrià fins a la Segarra són agrícoles i, en bona part, de regadiu, però la naturalesa estèpica es conserva en espais com els plans i les valls del Sió i el Llobregós, la serra de Bellmunt, els plans de la Unilla, els secans de la Noguera o els secans de Melons i Alfés. De clima continental sec, aquesta regió té els estius més secs i calorosos i els hiverns freds i boirosos, així com la pluviometria més escassa del país. Els autors de l’atles la defineixen com la Catalunya semiàrida. Però a la Catalunya seca que forma la major part del país també hi ha una divisió històrica que confirmen els dos atles. Ambdós dibuixen una àmplia regió limítrofa amb la semiàrida que ha tingut una pluviometria més baixa que la resta els darrers 60 anys. Mentre que la Noguera, la Segarra, la meitat de l’Anoia (Alta Segarra), la Conca de Barberà, les Garrigues, la Ribera d’Ebre i la meitat del Priorat i la Terra Alta no superen els 550 l/m² anuals, la resta de la Catalunya seca –Solsonès, Bages, Vallès Occidental i part de l’Oriental, Baix Llobregat, Barcelonès, Penedès i Garraf– sí que pot arribar als 700 l/m² anuals.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.