Medi ambient

AGRICULTURA

El Vallès Occidental crea un banc de llavors per recuperar varietats agrícoles

Seguint els passos que han fet altres comarques des de fa uns quants anys, el Consell Comarcal del Vallès Occidental i l’Institut Les Garberes de Castellar del Vallès van firmar el mes passat un conveni de col·laboració per crear un banc de llavors de la comarca i poder recuperar varietats agrícoles tradicionals. Aquesta és una iniciativa que ha funcionat en una dotzena d’indrets de Catalunya i en altres comarques, com ara a la veïna del Vallès Oriental, on el el banc de llavors funciona des de fa més de nou anys.

El projecte de recuperació de varietats locals té la seva base teòrica en la recerca d’informació i l’estudi dels cultius tradicionals de la comarca i dels coneixements que hi ha associats. A partir d’aquesta base s’han localitzat les varietats, que es van recollir a la publicació Memòria agrícola i prospecció de varietats locals del Vallès Occidental. La publicació també recull la tasca de les persones que han conservat la tradició agrícola al llarg dels anys fent-la arribar fins als nostres dies, en una comarca eminentment industrial.

El Consell Comarcal ha recollit diverses mostres de llavors locals d’hortalisses i fruiterar de les que en té la custodia, provinents de col·lectes realitzades entre els agricultors. El següent pas és poder disposar d’un banc de llavors que permeti la conservació i multiplicació de l’agrobiodiversitat catalana

L’Institut de Jardineria i Agricultura Les Garberes és un centre d’ensenyament d’estudis secundaris especialitzat en agricultura. Aquest centre presenta unes instal·lacions idònies per la conservació i preservació del material vegetal i en el coneixement d’aquesta matèria, amb personal especialitzat per fer-se càrrec de la gestió quan a recepció i maneig de les mostres. Així mateix, és un centre de trobada i referència, de la xarxa agrícola de la comarca.

L’ens comarcal posa a disposició de l’entitat recursos per a la cura, conservació, reproducció i distribució d’aquest material fitogenètic i l Les Garberes actuarà com a seu del banc de llavors procurant la conservació, multiplicació i distribució sense fins lucratius d’aquest material.

Des del banc de llavors es mantindrà sempre una còpia de seguretat de cada varietat, degudament etiquetada on es faci constància a ser possible, de la procedència de la llavor.

El objectius del banc seran, entre altres, multiplicar les varietats als camps de pràctiques de l’escola; afavorir les xarxes amb els productors de llavors i la xarxa catalana de graners; elaborar i seguir els protocols de cultiu, neteja, selecció i emmagatzematge de les llavors; cedir llavors de varietats tradicionals o locals a pagesos i pageses; recollir llavors de productors quan els hi arribin i caracteritzar les varietats.

Recuperació de varietats locals

La referència que predomina en la cultura agrària vallesana és la del cultiu de la vinya. El creixement i especialització d’aquest cultiu va començar el segle XVIII i continuà creixent al llarg del XIX. L’arribada de la fil·loxera, a mitjans del XIX va provocar una crisi que afectà milers de pagesos i pageses. Moltes explotacions vallesanes van prendre la determinació de diversificar els cultius introduint fruiters i productes d’horta per a la seva comercialització als mercats locals, a Barcelona i en alguns casos a l’estranger. Cultius com el del presseguer, el cirerer, l’olivera, el meló, la maduixa o la mongeta van guanyar un espai molt important.

Malgrat que la industrialització al Segle XX va suposar la desaparició de bona part del patrimoni agrícola i la disminució del sector de la pagesia, encara hi ha una bona mostra de varietats locals repartides a la comarca, moltes de les quals s’apleguen al catàleg presentat pel Consell Comarcal, on s’hi troben recollides varietats de vinya, d’horta, de fruiterar i d’olivera, així com algunes curiositats sobre la cultura agrària local.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

societat

Sanció de 900.000 euros a Renfe per l’avaria de Gavà de fa un any que Adif va atribuir a un llamp

barcelona

Fan una estada al Trueta per identificar necessitats clíniques

girona
Infraestructures i serveis

Les obres d’adaptació a l’intercanviador de Verdaguer començaran a la tardor

Barcelona

El paper dels mercats per anar cap a un sistema alimentari sostenible

GIRONA
Medi ambient

Fomenta el reciclatge de l’oli domèstic amb una campanya als centres cívics

Lleida

Enderroquen l’edifici de l’Escola de Vela de Platja d’Aro

PLATJA D’ARO

Campclar i Sant Salvador, els barris més preocupants per a la Guàrdia Urbana de Tarragona

Tarragona

Descobreixen les restes d’un poblat visigot al jaciment dels Sants Metges

SANT JULIÀ DE RAMIS
ADMINISTRACIONS

L’Estat bloqueja el conveni i no ha transferit els diners per a la mobilitat del Maresme, segons Territori

EL MASNOU