Medi ambient

Medi Ambient

Entreguen més de 14.000 signatures per la continuïtat del restaurant de la Mola

Els propietaris del restaurant La Mola del Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l’Obac han lliurat aquest dimecres més de 14.400 signatures a l’Ajuntament de Matadepera (Vallès Occidental) per defensar la continuïtat del negoci, que regenten des de fa quasi 60 anys. Els han acompanyat una trentena de persones.

L’establiment és en ple compte enrere per abaixar la persiana, el pròxim dia 22, després que la Diputació de Barcelona —propietària de l’espai— no prevegi obrir cap concurs nou que permeti renovar la concessió.

L’ens sosté que vol donar un nou enfocament a l’edifici, un monestir benedictí del segle XI protegit com a Bé Cultural d’Interès Nacional. L’objectiu final, segons la diputació, és ajustar l’activitat a un turisme més sostenible.

Amb una pancarta amb el lema La Mola és de tots i totes, no al tancament del restaurant, els defensors del negoci han entregat al consistori més de 14.400 signatures de suport i en tenen 300 més a punt per lliurar recollides des del mateix establiment.

La propietària, Gemma Gimferrer, lamenta que des de la diputació vulguin tancar el negoci “perquè provoca que hi hagi massa gent” al cim. La seva família se n’ha ocupat des de fa prop de 60 anys, si bé des de feia vint anys ja hi havia hagut un restaurant. No va ser, però, fins a mitjan dels anys 80 que la diputació va definir un concurs públic per adjudicar la gestió de l’espai. Des d’aleshores, a cada licitació només s’hi ha presentat la família Gimferrer.

La darrera adjudicació es va signar el 2019 i la diputació ja va advertir que era improrrogable. Al llarg d’aquests anys, els propietaris del restaurant han demanat una solució per quan arribés la data final, però el calendari s’ha esgotat i ara hauran de marxar. Gimferrer recalca que el seu no és un restaurant comparable a la setantena que hi ha al voltant del parc. “No som un lloc qualsevol”, insisteix a l’ACN, tot destacant que són a 1.100 metres d’altitud, només s’hi pot arribar caminant i els animals són els encarregats de dur les matèries primeres.

“En tots aquests anys hem donat servei als excursionistes, però també hem ajudat en nombrosos accidents, hem actuat com a refugi, i fins i tot hem tingut un punt d’observació meteorològica”, hi afegeix. Gimferrer recela que la intenció de la Diputació sigui afavorir el turisme sostenible i assegura que el tancament amaga la falta de voluntat per assumir les inversions que necessita l’espai.

En aquest sentit, diu que fa dècades que caldria millorar la xarxa elèctrica i, especialment, l’evacuació d’aigües fecals. Recorda que el lavabo funciona amb una fossa sèptica preparada per a vin usos diaris, “però el cim de la Mola el fan cada any 300.000 excursionistes, 275.000 dels quals utilitzen el vàter del restaurant”.

Al mateix temps, sosté que des del restaurant s’ocupaven fins ara de garantir la neteja de l’espai, i avisa la diputació que obrir el monestir els caps de setmana requerirà d’una cura “de la qual ningú n’és conscient”. “Han fet un projecte per obrir els caps de setmana, ideat des d’un despatx, quan en realitat no saben res del que amaga la crua realitat”, critica.

Les 14.400 signatures arriben vint-i-quatre hores abans que la diputació presenti, al mateix ajuntament de Matadepera, el pla de futur per a l’espai. El document, segons avança l’ens, “dibuixa un model sostenible” i recull diferents accions a desenvolupar per “conservar els valors naturals, històrics, paisatgístics i culturals” de l’edifici fent-los compatibles amb l’activitat turística, esportiva i econòmica del territori.

A la mateixa hora que la diputació preveu presentar el seu pla, els defensors del restaurant tenen previst fer una recollida de signatures a Barcelona just davant la seu de l’ens supramunicipal, a la rambla de Catalunya. La campanya en defensa de la continuïtat del restaurant culminarà dissabte al migdia amb una manifestació al cim de la Mola.

I diumenge serà l’últim dia que el restaurant estarà obert. Començarà aleshores un període de deu mesos pactat amb la diputació per buidar les instal·lacions. Gimferrer apunta que, amb la fi del negoci, queden sense feina un total de vint persones, la meitat de les quals són membres de la seva família.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

tecnologia

Test a dos sistemes de recàrrega de cotxe elèctric

barcelona
religió

Últims dies de l’exposició sobre la ‘Visita Espiritual a la Mare de Déu de Montserrat’ de Torras i Bages

Montserrat
turisme

El turisme actiu i d’esports d’aventura a Lleida vol superar els 800.0000 activitats contractades

llavorsí
ensenyament

La preinscripció a escoles de música de Barcelona, a punt

barcelona
societat

Desactivada l’alerta per inundacions

barcelona

S’entrega la 58a edició dels Premis Literaris

cassà de la selva
memòria democràtica

Nou atac al plafó que explica les tortures de Via Laietana 43

barcelona
tradicions

Cent colles pels 600 anys de gegants

baRCELONA

Més ingressos per patologies respiratòries i cardiovasculars per la contaminació

olot