Medi ambient

MEDI AMBIENT

A la caça del pèl·let a la platja del Racó de Vila-Seca

Unes 200 persones han mostrejat aquest matí la presència de pèl·lets a la platja del Racó de Vila-Seca, en el marc d’una acció impulsada per l’entitat Good Karma Projects, amb l’ajut d’una vintena d’entitats ecologistes. És en aquest punt on l’agrupació alerta que han quantificat una alta densitat de pèl·lets en superfície al llarg dels seus cinc anys d’història i apunta que es tracta de la platja amb més granulat de tota la península Ibèrica. De fet, aquesta ha estat la tasca dels prop de 200 voluntaris que han participat en l’acció, que ha consistit en un mostreig d’aquest microplàstic i alhora, en una neteja de l’entorn d’altres residus de més embalum, ha informat ACN.

Per aconseguir-ho, els organitzadors han delimitat diverses zones de la platja, dividides en seccions de dos metres quadrats. En primer lloc, els participants han hagut de revisar cada superfície amb l’ajuda de petits sedassos per separar els microplàstics de la sorra. A partir d’aquí, han classificat i apuntat els residus localitzats en cada espai, per posteriorment calcular la densitat d’aquests elements a la sorra. En aquesta ocasió, han constatat una mitjana de 2.827,5 pèl·lets per cada metre quadrat. La manca de pluges i d’onatge han propiciat aquestes dades, segons els impulsors de l’acció. Les dades recollides es presentaran la setmana vinent a Fiscalia per fer tenir coneixement de l’estat actual de contaminació present a la zona.

Més enllà de la implicació ciutadana, l’acció compta amb el suport d’investigadors. D’aquesta manera, tant el mètode de recollida de dades com la seva interpretació es basa en un mètode científic. Així ho ha destacat el doctor Jaume Folch, professor de bioquímica i biologia molecular a la URV, qui ha posat èmfasi en l’increment de la conscienciació mediambiental entre la població. Segons Folch, el plàstic per si mateix no té una “gran reactivitat química”, però té la capacitat d’atraure altres molècules que els preocupen, com ara metalls pesants o pesticides. “En el cas dels pèl·lets en particular, tenen una resiliència molt gran i poden estar segles al medi. No sé quants pops ni quantes sardines s’acabaran menjant un mateix pèl·let. A mesura que això passa, els contaminants passen als teixits d’aquests animals i de retruc, a la dieta de les persones”, ha alertat.

Paral·lelament i arran d’una denúncia davant la Generalitat presentada per Good Karma i Surfrider Foundation a l’octubre, Fiscalia de Tarragona va iniciar un expedient per estudiar l’origen de la contaminació i incompliment de la llei de responsabilitat ambiental. Actualment, ja són tretze les empreses de Tarragona investigades.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Les assignatures pendents

Girona
Societat

“La gent se’m queda mirant fixament”

Badalona
comerç

Més facilitats als xinesos perquè comprin

Barcelona
Vallfogona de ripollès/ Planoles

Porta a porta dels alumnes per fomentar l’estalvi d’aigua

Vallfogona/ Planoles
Olot

La Garrotxa vol aprendre de la mobilitat de Pontevedra

Olot
Administracions

El Suprem obliga el Prat a treure aparcament de la platja

El Prat de Llobregat
societat

Nou pas per a la construcció de l’institut Cal Maiol

barcelona
Bisharo Ali Hussein
Activista dels drets humans feminista

“Els homes volen controlar la sexualitat i el cos de la dona”

Girona

CADERSEM passa a formar part del GRUP E-COORDINA