Medi ambient

sequera

Declarada l’emergència per sequera

Les àrees més poblades del país entren demà en emergència per sequera. Són 202 municipis i 5,9 milions d’habitants que s’afegeixen als 37 municipis del Baix Camp i l’Alt Empordà que fa setmanes que hi estan, en total més de 6 milions d’habitants –22 municipis de l’aqüífer del Fluvià Muga, 12 de l’embassament de Darnius Boadella, 2 del pantà de Riudecanyes i Vallirana (Anoia-Gaià) perquè ho ha demanat el mateix ajuntament. Els 202 municipis abastats pels embassaments del sistema Ter-Llobregat que s’afegeixen ara a l’emergència passaran a tenir limitat el consum d’aigua a 200 litres per habitant i dia –gairebé la meitat d’ells superen aquest consum segons les darreres dades del desembre. Fins avui, el Govern ha obert 100 expedients sancionadors per la superació dels límits de consum que hi havia fins ara en les diverses zones.

Reducció per sectors

La zona afectada per la declaració que ha aprovat avui en reunió extraordinària la Comissió Interdepartamental de Sequera encapçalada pel president Aragonès és la gran franja litoral des del Baix Penedès fins al Baix Empordà i el Gironès, que inclou l’àrea metropolitana de Barcelona i, cap a l’interior, el Bages i el Solsonès.

La limitació a 200 l/h/dia no afectarà el consum domèstic de les grans ciutats metropolitanes perquè tenen una despesa d’aigua inferior al nou llindar però sí les restriccions que s’imposen als sectors econòmics. Amb tot, es recomana que la despesa domèstica no superi els 90 l/h/dia.

El reg agrícola es redueix un 80% i d’un 50% en usos ramaders mentre l’ús industrial es redueix un 20% i d’un 25% en els usos recreatius. Queda prohibit el reg privat i per a ús recreatiu si bé el Govern va aprovar aquest febrer excepcions al Pla de Sequera per permetre el reg de supervivència de l’arbrat públic –sempre amb aigua freàtica o regenerada– i el reg de camps d’esport federat i l’ompliment de piscines públiques i esportives. En la fase I de l’emergència que es declara ara els equipaments esportius podran mantenir obertes les dutxes sempre que demostrin un estalvi d’aigua similar a la que gasten per mantenir el reg de camps o el reompliment de piscines. No es poden reomplir piscines privades, tampoc les dels hotels i establiments turístics. En la possible emergència II futura, amb una limitació de la dotació a 180 l/h/dia quan les reserves caiguin fins als 67 hm³, serà obligatori tancar totes les dutxes dels equipaments esportius i gimnasos. En cas d’arribar-se a la fase més crítica, l’emergència III, amb una limitació de la dotació a 160 l/h/dia quan les reserves siguin de només 37 hm³, no es podrà reomplir cap piscina ni regar camps esportius excepte les piscines d’ús terapèutic d’hospitals o residències i les piscines d’aigua de mar.

Reducció de cabal als rius

La principal modificació temporal del Pla de Sequera que ha fet el govern per allargar les poques reserves existents –99 hm³ de 612 de capacitat total del sistema Ter-Llobregat– és la reducció dels cabals dels rius Ter, Llobregat i Muga, que també entra en vigor ara. Al Llobregat es redueix el cabal de 500 litres per segon a 250 a Sant Joan Despí mentre que al Ter es passa dels 3.000 als 600 del Pasteral fins a la desembocadura. A la Muga es redueix de 300 a 40 l/s des de Pont de Molins fins a la desembocadura. Criticada per les organitzacions ecologistes pel seu impacte sobre la biodiversitat dels rius, la decisió busca estalviar 4,52 hm³ mensuals tot reduint gairebé a la meitat el ritme de descens dels pantans i guanyar 136 dies fins a l’esgotament de reserves a Ter-Llobregat i 240 dies en el cas de Darnius Boadella amb la intenció, sobretot, d’arribar a la primavera, la primera estació potencialment plujosa en una situació meteorològica normal.

Davant la denúncia dels ecologistes a Fiscalia per la mesura, el conseller d’Acció Climàtica, David Mascort, ha recordat que el Pla de Sequera contempla la reducció de cabals i la Taula del Ter ho preveu ja en excepcionalitat, la fase anterior a l’emergència. La reducció es produirà de manera progressiva i no s’arribarà fins als nous cabals mínims de restricció abans de dos mesos.

Per evitar un major perjudici a la biodiversitat, el govern farà dos excepcions setmanals a la reducció de cabals. Aquests dos dies i durant sis hores es tornaran a deixar anar 500 l/s al Llobregat, 3.000 al Ter i 300 a la Muga.

El CAT millora reserves

En direcció contrària, la situació de les reserves ha millorat a la conca de l’Ebre i avui mateix la comissió de sequera també ha declarat la sortida del Consorci d’Aigües de Tarragona (CAT) de la situació d’alerta per situar-se en prealerta gràcies a l’augment de les reserves a l’embassament de Mequinensa.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Els autocars turístics, sota terra

Barcelona
La monarquia

Bestiari il·lustrat

GIRONA

Busquen fons de l’Estat per pagar les sentències del personal

girona
La crònica

Els triangles que dibuixaria Maria Antònia Canals

BADALONA

Mig centenar d’usuaris de Can Bofí Vell de Badalona, condemnats a tornar al carrer

BADALONA

Èxit del concert de celebració dels 25 anys de Girona Centre Eix Comercial

girona

La justícia també tomba la superilla de Compte Borrell

Barcelona
salut

Anuncien que el nou hospital de Calella estarà fet el 2030

calella

Èxit de vendes el primer dia de l’Expocasió

fornells de la selva