La Iaeden es posiciona sobre l’obertura de pous a l’aqüífer Fluvià-Muga
La Iaeden-Salvem l’Empordà ha près posició respecte a la recuperació i obertura de nous pous a l’aqüífer Fluvià-Muga per part del Consorci d’Aigües Costa Brava. L’entitat conservacionista assegura que coincideixen amb la diagnosi i les crítiques que va realitzar el “Sector Agrari de la Comunitat d’Usuaris de la plana litoral de la Muga” en el seu comunicat del dilluns 19 de febrer. “Considerem que tornar a posar en funcionament aquests pous, així com obrir-ne de nous en aquesta zona, provocaria un perillós increment de la salinització en un aqüífer ja molt perjudicat”, manifesten. També coincideixen amb la necessitat d’un canvi en la governança de l’aigua a la conca de la Muga. També manifesten la seva coincidència amb la pagesia: “Per salvar una temporada turística d’estiu no es pot malmetre (encara més) aquest aqüífer.”
Així mateix manifesten que és “imprescindible canviar el model de país pel que fa a la gestió de l’aigua”. “Cal que l’ús de l’aigua estigui supeditat a la disponibilitat de la mateixa. Fins ara la demanda ha marcat el ritme d’explotació del sistema hídric del país. Això s’ha d’acabar. És la disponibilitat de l’aigua que ha de marcar els usos”, afegeixen. També afirmen en el seu comunicat de presa de posició que cal aturar el model de creixement urbanístic i model turístic que té una elevada demanda d’aigua. “Cal revisar la planificació urbanística, especialment dels municipis de la costa (on hi ha casos com Llançà que el POUM és de l’any 2002), per actualitzar-los en el context d’emergència climàtica i anul·lar planificacions de segones residències i construccions turístiques que tenen un fort impacte en el territori i que no podem sostenir a nivell de recursos hídrics”, asseguren.
Per últim també consideren que cal “ajudar a la pagesia de la comarca a millorar en l’eficiència de l’ús de l’aigua (transport i tècniques de reg) així com sobretot una transició cap a conreus amb menys necessitat hídrica i a la reducció de la cabana porcina”.