Medi ambient

Medi ambient

Aigües Ter-Llobregat assumeix la gestió del canal Segarra-Garrigues

El govern es fa càrrec en compliment de l’acord amb l’executiu espanyol després de les obres a la infraestructura

El govern es fa càrrec de la gestió del Canal Segarra-Garrigues a partir d’aquest divendres 1 de març, un cop finalitzats els treballs de construcció de la infraestructura i en compliment amb l’acord amb el govern espanyol. Enlloc d’ACUAES, Aigües Ter-Llobregat s’ocuparà del canal i el seu funcionament, segons el secretari d’Agenda Urbana, Oriol Anson, per aprofitar la seva “expertesa” en la gestió d’aigua en alta. “No es planteja ni es plantejarà ni es produirà cap traspàs d’aigua cap a l’àrea metropolitana de Barcelona”, ha volgut deixar clar Anson abans d’apuntar que es tracta “d’un canvi” dels actors en la gestió i el manteniment sense “cap modificació més. En aquesta línia, ha remarcat que els usuaris del canal no notaran cap canvi. Pel secretari, però, que el govern assumeixi la gestió és “un pas important de país” ja que es tracta d’una obra que dona i fa servei a una part del país, Lleida i els regants, per a la producció agroalimentària. “Una infraestructura com aquesta l’hem d’utilitzar al màxim”, ha assegurat a l’ACN. En aquest context, ha assenyalat que estava pensada iniciament per a regadiu però obre la porta també a l’abastament urbà de pobles de la demarcació de Lleida. En tot, ha assegurat que amb la gestió el que s’aconsegueix es prendre decisions sense dependre d’una altra administració.

L’Estat deixa doncs d’invertir en el Segarra-Garrigues una vegada ha finalitzat l’obra, per això cedeixen a Catalunya la gestió. Ara però, caldrà pagar-lo i la previsió és que la Generalitat no en pugui ser el titular únic fins al 2058, una vegada s’hagin abonat els més de 650 milions invertits per ACUAES.

L’acord de gestió de l’explotació de Segarra-Garrigues es va firmar al juliol de l’any passat i la previsió inicial era que aquest traspàs es fes l’1 d’octubre. Les parts però, van acordar dos pròrrogues per acabar de polir “serrells” i no ha estat fins ara que es materialitza. En els propers dies està previst que es faci una visita de recepció de la infraestructura sobre el terreny. El canal, de 82,4 quilòmetres de llargada, està operatiu des de finals de 2015. Actualment hi ha adherides al sistema de regadiu més de 15.700 hectàrees, de les quals se’n reguen 11.650. Fins ara el Govern es feia càrrec de la gestió de la xarxa secundària que és la que porta l’aigua a les finques per poder regar. Se n’ocupa Infraestructures amb un contracte de desenvolupament a l’empresa Aigües Segarra Garrigues (ASG).



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.