Medi ambient

MEDI AMBIENT

Sis-cents tritons se sumen a la reintroducció al Montseny

El Departament d’Acció Climàtica, el Zoo de Barcelona, la Diputació de Barcelona, la Diputació de Girona, Forestal Catalana i el Zoo de Chester ha dut a terme, aquesta setmana, la darrera de les accions per reintroduir el tritó del Montseny (Calotriton arnoldi) i recuperar l’espècie al seu hàbitat natural. En concret, les darreres setmanes, s’han alliberat 600 exemplars (354 de joves i 266 larves) en diferents torrents del parc natural. Unes actuacions que, alhora, donen continuïtat al projecte europeu LIFE Tritó Montseny, que entre el 2006 i el 2022 va contribuir a la conservació d’aquest amfibi, considerat el més amenaçat de l’Europa occidental. Els exemplars provenien del centre de fauna de Torreferrusa i del Pont de Suert (Generalitat de Catalunya), el Zoo de Barcelona, el Centre de Recerca i Educació Ambiental de Calafell (CREAC) i el Zoo de Chester, tots amb programes propis de cria o de creixement de les larves d’aquest amfibi. Amb aquestes noves reintroduccions, ja són més de 3.000 els exemplars de tritó del Montseny alliberats al seu hàbitat natural des del 2010.

L’objectiu prioritari de la cria en captivitat i la posterior reintroducció de tritons del Montseny és, d’una banda, mantenir un reservori genètic que garanteixi el futur de l’espècie i, de l’altra, ampliar la seva àrea de distribució, que actualment es limita a 8 torrents del Montseny que sumen 12 kilòmetres.

Els alliberaments s’han fet en 8 torrents més i, tot i que encara és aviat per confirmar la seva consolidació, sí que es pot afirmar que l’increment de la distribució de l’espècie és una de les mesures més efectives per garantir-ne la recuperació. La tasca contínua ha permès constatar la bona evolució, al medi natural, dels tritons nascuts en captivitat. Això referma les possibilitats de supervivència dels exemplars reintroduïts.

Segons destaquen els experts, les primeres poblacions de tritó del Montseny es van descobrir el 1979 per atzar i, inicialment, es va pensar que pertanyien a una espècie molt semblant i propera, el tritó pirinenc (Calotriton asper). A finals del 2005, alguns estudis científics de morfologia i genètica van poder establir que aquestes poblacions eren, en realitat, una altra espècie que havia passat desapercebuda per a la ciència. Des de la seva identificació, el tritó del Montseny es troba en perill crític d’extinció i és l’amfibi més amenaçat de l’Europa occidental.

Fruit d’aquesta situació, el 2007 es va iniciar el programa de cria en captivitat de l’espècie al centre de fauna de Torreferrusa i, el 2015, el Zoo de Barcelona, la Generalitat, la Diputació de Barcelona, la Diputació de Girona i Forestal Catalana van impulsar un pla d’acció per millorar la conservació dels hàbitats i assegurar la supervivència de l’espècie.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia