Medi ambient

Reforcen el servei d’informadors ambientals amb sis persones més

La Diputació de Girona reforça aquest estiu el servei d’informadors ambientals a les gorgues i els espais fluvials de les comarques de Girona. En concret, tindrà sis informadors més, amb dos coordinadors, a través del projecte Riunatur, del fons Next Generation, que també finança tasques de neteja i manteniment en aquests espais amb col·lectius en risc d’exclusió social.

El dispositiu d’informadors ambientals a les gorgues i els espais fluvials de les comarques gironines s’ha posat en marxa aquesta setmana. La massificació a la qual estan exposats aquests espais naturals durant l’estiu obliga a actuar per promoure’n l’ús responsable i evitar-hi conductes incíviques.

En aquesta línia, i des de fa dos anys, la Diputació de Girona i la Generalitat de Catalunya han habilitat un servei d’informadors ambientals per portar a terme aquesta funció. Enguany se’n repartiran vint-i-un per aquests espais naturals de la demarcació. El Govern català, a través del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, n’assumeix el finançament per un cost total de 407.647,78 euros.

La Diputació de Girona, des del servei de Medi Ambient, ho coordina tot i la Fundació Emys, com a empresa contractada per la corporació, s’encarrega d’aplicar aquesta coordinació sobre el terreny. El cost d’aquest servei és de 22.965,40 euros.

Aquest dispositiu també compta amb setze informadors contractats pels ajuntaments més afectats de manera directa (set entre les Planes d’Hostoles i Sant Feliu de Pallerols, tres a Campdevànol, dos a la Vall de Bianya, dos a Canet d’Adri i dos a Santa Pau) i un pel Consorci de l’Alta Garrotxa.

En paral·lel, la Diputació de Girona encara ha aconseguit reforçar més tot l’operatiu gràcies al projecte Riunatur, amb sis informadors i dos coordinadors més. Es tracta d’un projecte de desconcentració i dinamització turística sostenible als espais de bany interior de les comarques gironines que té, com a objectius principals, trobar l’equilibri entre la conservació d’aquests indrets i la seva biodiversitat i l’ús i gaudi recreatius.

En total s’actuarà fins al 15 de setembre en espais naturals de 29 municipis, set de l’Alt Empordà (Albanyà, Darnius, Lladó, Maçanet de Cabrenys, Pont de Molins, Sant Llorenç de la Muga i Terrades), vuit de la Garrotxa (Santa Pau, Riudaura, Sales de Llierca, Vall d’en Bas, Vall de Bianya, Sant Feliu de Pallerols, les Planes d’Hostoles i Montagut i Oix), quatre del Gironès (Bescanó, Canet d’Adri, Girona i Salt), un d’Osona (Vidrà), cinc del Ripollès (Campdevànol, Camprodon, Sant Joan de les Abadesses, les Llosses i Ripoll) i quatre de la Selva (Anglès, Sant Julià de Llor i Bonmatí, Santa Coloma de Farners i Osor).

A principis de juliol, a més, s’hi incorporaran tres parelles de guardes rurals itinerants, amb capacitat sancionadora, que tenen l’objectiu de resoldre possibles conflictes que puguin aparèixer en els gorgs i els espais fluvials. S’aniran movent pels sectors de l’Alta Garrotxa-Ripollès, el riu Muga i Brugent i Santa Pau, i actuaran durant els caps de setmana i els dies festius, coincidint amb una major afluència de visitants. El finançament, de 52.000 euros, el paguen la Diputació de Girona i la Generalitat de Catalunya.

“Compatibilitzar la protecció del paisatge i la biodiversitat amb la promoció del territori en aquests espais és possible, però cal coordinació entre administracions per buscar solucions que no perjudiquin uns espais tan singulars i fràgils. I és el que estem fent”, destaca el diputat de Patrimoni Natural, Nil Papiol.

Entre el juliol i mitjans de setembre de l’any passat, les gorgues i els espais fluvials de la demarcació van rebre 88.410 visitants. Els llocs més concorreguts van ser el riu Brugent (17.900), Albanyà (17.675) i Sadernes (15.138). Entre els problemes més detectats, hi havia l’estacionament de vehicles fora dels espais habilitats, el soroll, l’acumulació de deixalles o els gossos deslligats.

Birgades de neteja i manteniment

A més d’incrementar la dotació d’informadors ambientals, el projecte Riunatur també finança brigades ambientals que s’encarregaran durant l’estiu de netejar les zones fluvials i, alhora, portar a terme treballs de reposició de tanques, cartells i petits treballs de poda, entre altres accions.

Són actuacions que s’han adjudicat a col·lectius en risc d’exclusió social de les comarques gironines. A l’estany de Malniu de Meranges (Cerdanya), se n’encarregarà la Fundació Tallers de la Cerdanya per un cost de 7.562 euros.

La Fundació MAP de Ripoll ha estat l’adjudicatària del servei al Ripollès i Osona, per 71.390 euros. S’encarregarà dels gorgs i els espais fluvials de Campdevànol, les Llosses, Ripoll, Sant Joan de les Abadesses, Queralbs, Vallfogona del Ripollès, Setcases, Camprodon i Vidrà.

Al Gironès i a la Selva, la Fundació Drissa de Girona portarà a terme les tasques de neteja i manteniment en espais de Canet d’Adri, Arbúcies, Santa Coloma de Farners, la Cellera de Ter i Osor. El cost del servei és de 35.980,85 euros.

Es troben actualment en període de licitació els serveis que s’executaran a les comarques de l’Alt Empordà i la Garrotxa..



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia