Medi ambient

Canvi Climàtic

La pujada del mar amenaça les “megaciutats costaneres”

António Guterres avisa que el desglaç de Groenlàndia afectarà grans aglomeracions com Los Angeles (EUA), Lagos (Nigèria) i diverses asiàtiques

El secretari general de L’ONU insta els països del G20 a “complir les seves promeses” per limitar l’escalfament global en els 1,5 graus

Les illes del Pacífic serien les més afectades per la pujada del nivell del mar, però aquest augment també podria afectar al voltant d’uns mil milions de persones, incloses les que viuen a grans aglomeracions urbanes costaneres com Los Angeles, Lagos, Xangai, Bombai o Dacca. Així ho ha advertit aquest dimarts el secretari general de les Nacions Unides (ONU), António Guterres, que ha presentat a Tonga l’últim informe de l’Organització Meteorològica Mundial (OMM) sobre l’estat del clima al sud-oest del pacífic.

L’estudi constata que els oceans han absorbit més el 90% de l’excés de calor per l’augment d’emissions de gasos d’efecte hivernacle des de 1971 i ja s’estan produint “canvis que seran irreversibles en els propers segles”. Això, sumat al desglaç de Groenlàndia i l’oest de l’Antàrtida, està afegint aigua als oceans, que s’expandeixen a mesura que s’escalfen i eleven els seus nivells.

“Els gasos d’efecte hivernacle, generats majoritàriament per la crema de combustibles fòssils, estan cuinant el nostre planeta”, ha advertit Guterres. Aquest augment del nivell del mar amplifica la freqüència i la gravetat dels temporals i inundacions a les poblacions costaneres, on arruïnen la pesca, malmet els cultius i contamina l’aigua potable.

Les conseqüències d’aquest fenomen són més extremes les illes del Pacífic, on el nivell del mar ha augmentat més que la mitjana global. Guterres ha indicat que a punts d’aquest oceà el nivell del mar ha pujat més de 15 cm des de 1993 a la resta del planeta la pujada ha estat de 10 cm. I ha afegit que sense “retallades dràstiques de les emissions”, el nivell del mar pujarà 15 cm més a mitjan segle.

Guterres ha recordat que “al voltant de mil milions de persones viuen a zones costaneres, des d’illes baixes fins a megalòpolis; des de deltes agrícoles fins a les comunitats àrtiques”. I ha advertit que “les megaciutats costaneres, com ara Dacca [Bangladesh], Los Angeles [EUA], Bombai [Índia], Lagos [Nigèria] i Xangai [la Xina], estan amenaçades” per aquesta elevació dels oceans, que augmentarà “la freqüència de fenòmens extrems com les inundacions costaneres”. Segons l’informe, “si les temperatures globals pugen 2,5 graus, aquesta freqüència podria augmentar d’un cop cada 100 anys a un cop cada cinc anys a finals d’aquest segle”.

El secretari general de l’ONU ha assegurat que només amb una “retallada dràstica” de les emissions globals i limitant l’escalfament a 1,5 ºC “tenim la possibilitat de lluitar per evitar el col·lapse irreversible de plaques de gel de Groenlàndia i l’Antàrtida occidental i les catàstrofes que les acompanyen”. “Això reduir les emissions globals un 43 per cent en comparació amb els nivells del 2019 per al 2030 i un 60 per cent per al 2035”, ha detallat

En aquest sentit, ha fet una crida als líders mundials a complir els compromisos adquirits a la cimera del clima COP28, en especial els països més industrialitzats. “El G20, els més grans emissors, amb la major capacitat i responsabilitat de liderar, ha d’estar al davant” d’aquest esforç, ha demanat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

societat

Identifiquen tres joves que van trencar un vidre d’una escola i van ferir un alumne

girona

El Govern vol posar en marxa l’Agència de la Natura abans de l’estiu vinent

CASTELLÓ D’EMPÚRIES

Fi de les restriccions amb el minitransvasament de l’Ebre

L’ESPLUGA DE FRANCOLÍ
infraestructures

Adif dona per resolta l’incident que ha provocat retards en l’alta velocitat a Sants

Barcelona

CCOO i Alferro convoquen quatre dies de vaga als FGC coincidint amb la Mercè

BARCELONA

Es desencalla la construcció del nou centre de residus a Campdorà

GIRONA
SOCIETAT

Convoquen una concentració contra la zona verda d’El Masnou

El Masnou
societat

Un documental sobre la protesta de la SAFA, tret de sortida del Blanes Talen Fest

blanes

Denuncien una agència de viatges per una presumpta estafa en la venda de bitllets d’avió

MOLLET DEL VALLÈS