Medi ambient

medi ambient

La temperatura del mar cau un grau però continua estan en dígits de rècord

Aquella sensació, purament subjectiva, de banyar-nos al mar i notar que l’aigua està més que calenta del que crèiem recordar, es pot contrastar ara amb un recull de dades estadístiques que donen un resultat ambivalent. I és que segons els registres de l’Institut Català de Recerca per la Governança del Mar (Icatmar), la temperatura mitjana de l’aigua del litoral català, en superfície, durant aquest estiu ha estat de 24,6 graus de mitjana, gairebé, un menys que l’any passat en aquest mateix període (25,5º) però, alhora, continua estan també un grau per sobre de la mitjana climàtica dels últims 40 anys. Segregant les xifres per mesos, al juny aquest valor va ser de 21,7 graus al juny, 24,5 al juliol i 27,1 a l’agost. L’oscil·lació més gran respecte l’estiu passat es va registrar al juny i al juliol (-1,4º) mentre que l’agost es va apropar més al valor del 2023.

El Mediterrani central, i més concretament a l’àrea del litoral català i valencià, ha assolit els mesos d’estiu una temperatura mitjana de 24,6 graus, segons la informació facilitada per l’Icatmar basant-se en les dades de satèl·lit del Servei Copernicus d’Observació de la Terra de superfície del mar a l’àrea compresa entre Alacant i Leucata (França) incloent les Balears. Tot i el retrocés de la temperatura del mar respecte a l’estiu passat i el de 2022 —que ostenta el rècord absolut amb 25,9 graus de mitjana pel període de junya agost—, la mitjana registrada enguany és la vuitena més càlida dels darrers 40 anys (1982-2022) i se situa 0,9 graus per sobre de la mitjana climàtica de tot aquest període.

L’àrea de Tarragona té la temperatura mitjana més alta de l’aigua del mar en superfície —25,6 graus—, dues dècimes per sota de les de fa un any, malgrat que a l’agost s’han superat per poc els 28 graus, que no es van assolir l’any passat. A l’àrea del Delta de l’Ebre, l’aigua en superfície ha registrat una mitjana de 25,34 graus els tres mesos d’estiu (22,4 al juny. 25,7 al juliol i 27,9 a l’agost), també per sota de la de l’any passat en aquesta època (25,5 graus). A la costa central la mitjana ha sigut de 24,7 graus, per tant, mig grau més freda que ara fa un any. Pel que fa a la costa gironina, en aquest cas segons les observacions i registres facilitats per l’observador Josep Pascual, també s’ha notat un descens: 23,2 graus de mitjana amb una temperatura mitjana màxima de 25,1 graus corresponent a l’agost. No s’han tornat a assolir els 26 graus de l’excepcionalment càlid estiu del 2022, però tanmateix, el nou registre segueix més de dos graus per sobre de la mitjana climàtica de tots els estius des del 1974, segons els seus registres.

En comparació amb els dos anys anteriors, aquest ha estat un estiu amb poques onades de calor marina al mediterrani occidental i en particular a l’àrea de Catalunya, València i les Illes Balears. Segons els registres de l’Icatmar novament a partir de dades satèl·lit, tan sols hi va haver un pic al voltant del 15 d’agost i un altre menys acusat a inicis de setembre, ambdós de poca durada.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.