El servei de vigilància als gorgs i espais fluvials gironins interposa 23 denúncies aquest estiu
El servei de vigilància als gorgs i espais fluvials gironins han interposat, entre l’1 de juny i el 15 de setembre, 23 denúncies a visitants, segons informa l’Acn. La majoria de les denúncies han estat per estacionar en un lloc no habilitat i, en grau més baix, per acampar en espais no permesos. A més, el desplegament de vigilants ambientals en aquests punts protegits -que ha coordinat per tercer estiu consecutiu la Diputació de Girona amb el suport de la Generalitat- ha registrat 138.171 visites, repartides entre els 29 municipis on s’ha efectuat el servei. Els espais més freqüentats d’aquesta xarxa han estat les gorgues del riu Muga a Albanyà (19.000 visitants), el riu Brugent (18.000) i Sadernes (16.000). Per contra, els espais que han rebut menys visites han estat la riera de Salarsa a Beget, dins del terme municipal de Camprodon i els gorgs d’Anglès, amb 455 i 948 visites registrades respectivament.
Pel que fa a la resta d’espais,encapçalen la llista d’indrets que més cops s’han massificat els gorgs de Santa Pau, el gorg de la Malatosca a Sant Joan de les Abadesses i els gorgs de Vidrà. En concret, ho han fet 60, 51 i 46 dies respectivament.
“Hem arribat a un punt que si volem preservar els espais naturals, no ens quedarà cap altra solució que anar-los regulant de manera progressiva”, ha recalcat el diputat de Patrimoni Natural de la Diputació de Girona, Nil Papiol, que ha recordat que “la sobre freqüentació els degrada i, si això passa, no en podrem gaudir més”. En aquest sentit, el diputat ha avançat que s’estudia quines mesures caldrà aplicar de cara als pròxims estius per preservar aquests espais, segons afegeix l’Acn.
Una altra de les conductes incíviques per les quals el servei encara ha de fer molta pedagogia -encara que enguany no ha estat sancionada a comarques gironines- és la de dur els gossos deslligats. “Portar els gossos deslligats és una conducta que ocupa bona part de la jornada dels guardes rurals”, ha afirmat el diputat de Patrimoni Natural de la Diputació de Girona, que celebra que enguany no s’hagi arribat a denunciar ningú per aquest motiu.