Medi ambient

clima

L’huracà Helena causa més de 100 morts als EUA, la majoria a Carolina del Nord

Es calcula que més de 2,4 milions de persones continuen sense electricitat als estats afectats

L’huracà Helena deixava la tarda d’aquest diumenge prop de cent morts en sis estats del sud-est dels Estats Units, entre ells Carolina del Nord, on es comptabilitzaven la majoria de morts i el govern va autoritzar una declaració de “gran desastre” per a agilitzar les tasques d’assistència.

L’últim recompte oficial de víctimes les xifrava en un total de 93 morts en sis estats. El més afectat és Carolina del Nord on els funcionaris van comptabilitzar 36 morts, 25 a Carolina del Sud, inclosos dos bombers; 17 a Geòrgia; 11 a Florida; dos a Virgínia; i altres dos a Tennessee.

El número podria haver augmentat durant la passada nit. Segons un recompte de la cadena de televisió CBS la xifra de morts seria de 105, amb 30 decessos en el comtat de Buncombe, a Carolina del Nord, una de les zones més afectades.

Helena va entrar el dijous a la nit com un huracà de categoria 4 en la costa sud-est de Florida i es va obrir pas cap al nord, amb pluges torrencials i vents huracanats que han provocat escenes devastadores en les quals avui s’afanyen els equips de rescat i recuperació.

Carolina del Nord és un dels estats pitjor parats, sobretot en el seu flanc oest. Un exemple de la catàstrofe ha estat la localitat de Asheville, parcialment submergida, amb les seves cases destrossades i carrers plens d’enderrocs, segons mostraven els mitjans locals.

El governador, Roy Cooper, ha explicat avui dilluns en una roda de premsa que les fortes pluges que van caure a les muntanyes de l’estat han provocat allaus que han arrasat carreteres i han tombat pals de la llum i torres de telecomunicacions al seu pas cap a les zones residencials.

Unes 280 carreteres estatals estan encara tancades i això dificulta els treballs d’emergència, per la qual cosa les autoritats estan portant recursos, menjar i aigua a les persones atrapades per via aèria; a més hi ha unes 1.000 persones en refugis, ha explicat Cooper.

Els aeroports de Carolina del Nord, situats en Asheville i Charlotte, són els principals als EUA afectats per cancel·lacions i retards, encara que continuen amb la major part de les seves operacions.

El governador ha qualificat Helena com a “una de les pitjors tempestes en la història moderna” de l’estat i ha anticipat més víctimes, perquè hi ha nombrosos avisos de persones desaparegudes.

Un panorama similar afecta el comtat d’Unicoi, a l’est de Tennessee, on les autoritats busquen a més de 70 persones desaparegudes, segons van informar les autoritats en una roda de premsa el diumenge al matí.

Les penúries s’estan veient agreujades per les apagades que mantenen sense energia a 2,4 milions de persones en els cinc estats del sud-est més afectats, i altres 130.000 en els cinc veïns del nord on es va afeblir l’huracà.

Helena, que es va degradar a cicló posttropical el divendres, ja no és vigilat per les autoritats meteorològiques, però deixarà fins demà fortes pluges en el sud de la cadena muntanyenca dels Apalatxes.

L’Agència Federal per a Gestió d’Emergències (FEMA) està coordinant a centenars d’efectius en les tasques de rescat i recuperació, i la seva administradora, Deanne Criswell, ha assenyalat avui en la xarxa X que algunes comunitats assotades per Helena encara patien els estralls causats per l’huracà Idalia el 2023.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia