medi ambient
Han de retirar manualment la bardana que colonitza la platja de Ribes Roges de Vilanova
La presència de bardana a la platja de Ribes Roges de Vilanova i la Geltrú s’ha convertit en un problema. Aquesta planta, que no és autòctona, colonitza l’espai i les punxes de les llavors són molestes per als usuaris i, alhora, empobreix l’ecosistema dunar que acull la nidificació del corriol camanegre, espècie protegida que des de 2014 ha fet d’aquesta platja el seu hàbitat natural.
Per això des de fa uns dies s’estan retirant manualment, arrencant la planta, per evitar que les llavors s’escampin i segueixi proliferant.
La regidora d’Emergència Climàtica i Espais Naturals, Iolanda Sánchez, explica que “aquesta neteja intensa es fa un cop ha acabat la temporada de nidificació del corriol d’aquest any, i quan la planta encara és tendra i no s’ha assecat”. Sánchez afegeix que aquesta temporada s’han detectat set parelles d’aquests ocells a la platja de Ribes Roges, han fet setze nius, han posat més de quaranta ous i han nascut trenta-cinc pollets. D’aquests, n’han sobreviscut tretze exemplars juvenils volanders.
“Aquestes xifres, no són molt diferents de les d’altres anys, i només a la nostra platja s’han assolit més exemplars volanders que a la resta de platges del nostre litoral”, afirma Sánchez.La regidora també ha posat en valor la tasca de les entitats ecologistes com La Foixarda: “treballem de forma coordinada l’Ajuntament i les entitats per dur a terme accions d’observació i seguiment per tal de protegir aquesta espècie durant la temporada de nidificació”.
Entre aquestes accions destaquen les tasques de vigilància, informació, seguiment i recompte amb voluntariat de la Foixarda, o la instal·lació de tancats provisionals, que s’han modificat quan s’han detectat moviments de les parelles per fer els nius. Durant la temporada de nidificació –i posterior– no es permet l’entrada de gossos a la platja, amb una prohibició expressa del pla d’usos i un decret d’alcaldia.