Medi ambient

medi ambient

Denuncien que es fan prospeccions sense permís per la línia d’evacuació del Plemcat

L’Ajuntament de Ventalló i propietaris privats de la zona denuncien que s’estan fent prospeccions pel cablejat elèctric de la plataforma d’assaig Plemcat sense els permisos, segons recull l’ACN. L’alcaldessa de Ventalló, Remei Costa, ha explicat que fa unes setmanes ja va passar a l’Armentera quan un particular va donar l’avís i la setmana passada en dos terrenys més de Ventalló. “Ens va arribar l’avís que deien que hi havia anat unes furgonetes i els havien mogut la terra”, ha detallat. Aquest dilluns, però, se les han trobat en un camí municipal. “El regidor els ha recriminat que no tenien permisos perquè el van demanar a l’agost però els vam dir que havien de fer un pla d’actuació especial (PAE). No el van presentar i el procés es va aturar”.

L’Estat va treure a informació publica el projecte de la plataforma d’assaig d’eòlica marina a finals de maig. El document preveia que la infraestructura, liderada per la Generalitat com a espai de proves, tingués una línia d’evacuació soterrada de 66kV, amb 25,8 km submarins i 16 terrestres.

El projecte afecta els termes municipals de Sant Pere Pescador, l’Escala, l’Armentera, Ventalló, Sant Mori i Vilaür, comptarà amb una espai de 7,4 quilòmetres quadrats on s’hi podran ubicar fins a tres prototips de 15 MW de potència unitària, una boia de connexió flotant i contempla una subestació elèctrica flotant elevadora al terme de Vilaür.

Pocs dies després que això es fes públic, el Departament d’Acció Climàtica va anunciar que preveia que el Plemcat es pogués licitar a principis de l’any que ve i que fos una realitat a inicis del 2026. L’objectiu del projecte ha estat sempre “testar” aquesta tecnologia abans no s’hi implantin els parcs eòlics marins previstos per l’Estat al golf de Roses. Però fa temps que l’oposició és latent i amb el nou anunci s’hi van sumar nous detractors. Entre ells, Unió de Pagesos perquè afectava diversos conreus i els representants dels ajuntament de l’Armentera, Sant Pere, Vilaür, l’Escala, Sant Mori i Ventalló.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia