Medi ambient

Alliberen 10 exemplars de tortugues d’estany a les Riberes del Baix Ter

L'objectiu és promoure la recuperació d'aquesta espècie amenaçada

El Consorci del Ter ha alliberat aquest octubre deu nous exemplars de tortuga d’estany a les Riberes del Baix Ter amb l’objectiu de recuperar aquesta espècie amenaçada. Durant els últims nou anys s’han alliberat 220 exemplars de la tortuga d’estany en diferents punts del Baix Ter. El 2015 van començar els alliberaments en el marc del projecte LIFE Potamo Fauna. Fins al 2017 se’n van reintroduir 160 exemplars. Entre el 2018 i 2019, amb la col·laboració de la Diputació de Girona i la Fundació Bancària la Caixa se’n van alliberar 30 més. El 2020 es van alliberar 17 exemplars més i el 2022, 6.

La tortuga d’estany és un dels rèptils més amenaçats del Baix Ter i un dels vertebrats amb major risc d’extinció, relegat a escassos enclavaments naturals, on les poblacions, a més de l’aïllament, continuen patint la desaparició i degradació del seu hàbitats. Es tracta d’una espècie protegida de fauna salvatge autòctona i que està classificada com a espècie en perill d’extinció pel Catàleg de fauna salvatge autòctona amenaçada de la Generalitat de Catalunya. El principal problema per a la seva recuperació, a part d’uns estocs extremadament reduïts, ve donat principalment per la desaparició del seu hàbitat, la depredació i la competència amb altres tortugues.

Les tortugues es crien en captivitat al Centre de Reproducció de Tortugues de l’Albera (CRT), que disposa d’un programa de reproducció d’Emys orbicularis des de l’any 1992, quan es van capturar els 12 últims exemplars d’aquesta espècie a la part baixa del Ter. Aquest any el CRT ha celebrat els seu 40è aniversari. Cada tortuga està marcada amb un xip subcutani per facilitar-ne la identificació individualitzada i el seguiment a llarg termini.

Aquest projecte de recuperació de l’espècie va començar a donar els primers fruïts el 2021, quan a la primavera es van detectar les tres primeres cries nascudes en llibertat. Pesaven uns 5 grams i mesuraven menys de tres centímetres de longitud de closca. Es van detectar perquè dins el projecte, es porta a terme un seguiment i monitoratge de les poblacions (durant la primavera i la tardor), fins que la població s’estabilitzi, a través del mètode de captura-recaptura, amb trampes específiques per a quelonis aquàtics: trampes d’insolació i nanses amb esquer. Els seguiments es realitzen des del 2015. El seguiment i la detecció dels primers nounats va permetre determinar que els exemplars alliberats presenten una bona adaptabilitat als hàbitats naturals, constatant que hi troben refugi i aliment, perquè tenen bons creixements, estat sanitari i s’han començat a reproduir. Anualment també es realitza control de fauna exòtica invasora, que competeix pel mateix hàbitat que la tortuga d’estany, com és el cas de les tortugues exòtiques i el visó americà.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.