Prova per instal·lar contenidors de burilles en zones d’oci de Terrassa
El col·lectiu juvenil Greenfluencers, de la Víbria Intercultural, ha arribat a un acord amb l’Ajuntament de Terrassa per provar la instal·lació de contenidors de burilles en les zones d’oci nocturn del municipi. La prova s’ha iniciat instal·lant-ne un al carrer de la Rasa, a l’alçada de la plaça Didó i de la parada de l’autobús, però la voluntat es estendre-ho a altres indrets. La intenció és conscienciar el jovent sobre aquest residu contaminant, ja que les burilles que es llencen a terra o bé són escombrades, barrejades amb fulles i papers, i van directament a la fracció de resta, o se’n van directament pels embornals al clavegueram en ser arrossegades pel vent o la pluja.
El contenidor és de color groc, perquè sigui fàcilment identificable, i, per les seves dimensions, s’ha instal·lat en un pal de llum, a la vista de tothom perquè sigui accessible. Per captar l’atenció i potenciar el seu us s’incorporen petites qüestions que tinguin cert interès social i amb to desenfadat –la primera era si la truita de patates es menja amb ceba o sense– amb només dues opcions de resposta per tal de dipositar la burilla en un cantó o en un altre. Un cop copsat el resultat de la pregunta i, quan està ple, aquesta es canvia i se’n formula una altra.
Amb la instal·lació d’aquest contenidor es pretén evitar la contaminació ambiental i,incentivar la conscienciació sobre els residus, que mai s’han de deixar a terra, sinó al contenidor adequat. Actualment, aquest residu específic s’aboca a la fracció resta dels residus municipals, que es gestiona en el Centre de Tractament de Residus (CTR) del Vallès Occidental, situat a Vacarisses.
Des de Greenfluencers asseguren que cada burilla de cigarreta conté més de 7.000 substàncies tòxiques que, en escampar-se a l’aigua, poden contaminar 500 litres. Les burilles representen entre un 30% i un 40% de tots els residus recollits durant les neteges de platges i espais públics i triguen entre 10 i 15 anys a descompondre’s. Leque s’acumulen a terra són arrossegades per l’aigua de la pluja i el vent, i acaben als sistemes de canalització i cursos d’aigua. Allà entren en descomposició i sovint arriben als oceans, contribuint a la degradació de la qualitat de l’aigua i alterant l’ecosistema aquàtic.
Altres accions
El col·lectiu Greenfluencers ha fet diverses accions al municipi com ara recollides de residus als entorns, tallers i una Eco-mapa de Terrassa que és una guia amb tots els llocs sostenibles.. S’hi ubiquen comerços o restaurants per fer un consum més sostenible com ara botigues de roba de segona mà o de productes ecològics i de granel, a més d’entitats on fer de voluntariat i altres associacions mediambientals.