MEDI AMBIENT
Blocs de barris amb el porta a porta tindran contenidors tancats
L’Ajuntament de Girona fa canvis en el contracte de recollida de residus en casos concrets i atenent les queixes dels veïns
A Palau-sacosta, Montjuïc i Domeny-Taialà tindran cubells com els dels CAP
L’Ajuntament de Girona ha implementat canvis en el sistema de neteja viària i de recollida de residus en punts concrets de la ciutat. L’objectiu és facilitar la gestió a veïns que viuen en habitatges diferents als de del seu voltant i que tenen un sistema que no s’ajusta a les seves necessitats. D’aquesta manera, ha atès les queixes de veïns de barris com ara Taialà, Montjuïc o Palau-sacosta, entre d’altres.
Les modificacions permetran que alguns blocs de pisos grans que fins ara estaven en àrees de porta a porta i que en breu passaran al sistema de contenidors tancats (o electrònics), segons informa l’agència ACN. També hi ha cases que, per contra, passaran a fer el porta a porta, enlloc de contenidors. A més, hi haurà alguns habitatges petits de prop de tres barris que tindran un sistema híbrid, amb cubells grans tancats. El consistori ja ha deixat clar que aquests no seran els darrers canvis que hi haurà en el model.
El fet que hi hagi blocs de pisos amb contenidors tancats en barris que tenen implementat el PaP passarà en els següents punts: a Palau-sacosta, en els pisos situats als números 43, 47 i 49-51 de l’avinguda de Lluís Pericot, i als números 1, 3, 5 i 7 del carrer de la Riera Bugantó; i a Fontajau, en els números 6 i 12 del carrer de Francesc Ferrer i Gironès, ha informat l’Ajuntament.
El consistori també introduirà altres modificacions i, en comptes de contenidors tancats, tindran el PaP dues zones que formen part d’un recorregut de Girona+Neta que recull cubells. És el cas de diferents cases de Torre de Taialà situades al carrer de la Modeguera Gran, del carrer del Puig d’Adri i del carrer del Pou de la Torre, i de Montilivi situades al carrer de Francesc Romaguera.
Entremig
Per altra banda, l’alcalde de Girona, Lluc Salellas, que ha comparegut acompanyat del regidor d’Acció Climàtica, Sergi Cot –tots dos de Guanyem–, ha explicat que han ideat una fórmula híbrida, amb cubells més grans que els de porta a porta, però més petits que els contenidors. Es tracta de recipients similars als que hi ha als Centres d’Atenció Primària (CAP) i que, a la pràctica, funcionaran com els contenidors intel·ligents, amb targeta per obrir-los.
Aquests es col·locaran en punts específics de tres barris. Uns aniran al de Domeny-Taialà, uns altres es col·locaran a cinc illes d’edificis de Montjuïc i també n’hi haurà a l’edifici Jocs Olímpics del barri de Palau-sacosta. Salellas ha explicat que en aquests llocs es fa “especialment difícil practicar el porta a porta” i s’ha decidit passar a aquest cubell comunitari.
En relació al porta a porta, Salellas ha celebrat que el 80% dels habitatges que el fan ja tenen els cubells i, per tant, es dona per fet que apliquen el model. En aquest sentit, Salellas ha recordat que els experts assenyalen que al voltant d’un 10% dels habitatges no tindran mai els cubells, ja sigui perquè estan buits o perquè no són residències habituals, per això, diu que “a la pràctica estan al 90% d’ús d’aquests cubells”.
Minideixalleries
Una novetat més és que es farà una recollida de tèxtil sanitari i llar d’infants per tal de poder tenir “una millor gestió de residus”. “Aquesta era una demanda que vam veure que era important cobrir”, ha assenyalat l’alcalde.
A banda, les noves modificacions també contemplen la instal·lació de les anomenades minideixalleries a cada barri per no dependre de les deixalleries mòbils i la deixalleria normal. En aquest punt, tant Salellas com Cot han deixat clar que l’objectiu era que servissin “com a complement de les mòbils”. Aquest servei entrarà en funcionament en breu si bé encara s’està acabant de decidir les ubicacions.