Medi ambient

MEDI AMBIENT

Denuncien l’auge de corriols oberts sense permís als boscos gironins

Els Agents Rurals demanen regular aquesta pràctica

Els Agents Rurals denuncien l’auge de corriols que s’obren sense permís als boscos gironins i demanen regular-ho. “Amb una normativa específica serà més fàcil actuar i fer pedagogia”, explica a l’agència ACN el cap regional dels Agents Rurals a Girona, Ignasi de Dalmases, i afirma que s’està malmetent la natura i erosionant el terreny. A més, han detectat que aquests corriols cada cop són més freqüentats i ho atribueixen al reclam que té Girona com a destí de cicloturisme. “La ciutat ha esdevingut una mena de capital mundial del ciclisme i cada cop hi ha més aficionats que venen a la demarcació a practicar aquest esport”, detalla De Dalmases, que afegeix que les rutes es publiquen a aplicacions mòbil i encara es popularitzen més.

La demarcació està experimentat un auge del nombre de ciclistes que hi circulen, atrets per Girona com a ciutat cada cop més especialitzada en el sector. Passejant pels carrers de la ciutat, no és difícil veure ciclistes professionals entrenant, ni tampoc tot de comerços que es dediquen al sector. “Girona ha esdevingut una mena de capital mundial del ciclisme i en conseqüència, cada cop hi ha més aficionats que venen a la demarcació a practicar aquest esport”, explica el cap dels rurals a Girona, Ignasi de Dalmases.

Això està comportant problemàtiques associades, com l’obertura sense permís de corriols al bosc que denuncien els Agents Rurals. Segons detallen, aquesta dinàmica s’estén indistintament a totes les comarques de la demarcació. Hi ha llocs que es veuen molt afectats per aquesta pràctica, com és el cas de Bescanó (Gironès), on “hi ha prop de 300 quilòmetres de corriols de bosc publicats a aplicacions que atrauen ciclistes, quan no són per a aquest ús”.

Segons subratlla De Dalmases, aquest fet encara agreuja més la situació perquè, a banda d’incrementar-se el nombre d’obertures de corriols, si estan publicats a internet o es difonen a través de curses, n’augmenta la popularitat i la concurrència i, en conseqüència, el desgast del terreny.

Malmetre els boscos

Un dels danys que provoca l’obertura d’aquests camins sense permís al bosc és, precisament, l’erosió del terreny, que es va desgastant a còpia de passar-hi. Segons denuncien els agents rurals, també se’n veuen afectades les espècies que hi viuen, perquè s’arrenquen plantes o es talen arbres. A més, el cap dels rurals denuncia que tot sovint localitzen estructures instal·lades per fer salts amb BTT.

Un exemple és la que hi ha a les Gavarres, en un corriol obert sense tenir autorització per fer-ho en el terme municipal de Cassà de la Selva (Gironès). Es tracta d’una estructura feta amb diversos troncs i clavada a terra, just abans d’una baixada pronunciada. L’estructura denota que s’han hagut de tallar alguns arbres de tronc prim per poder-la construir. “A vegades, costa trobar la manera de retirar aquestes estructures, perquè és difícil enganxar in fraganti qui les fa i pot acabar recaient damunt la propietat”, exposa Dalmases.

Regular l’activitat per poder actuar

De fet, des dels Agents Rurals traslladen que “els propietaris de les finques (la majoria dels quals són privats a Catalunya) se senten indefensos per l’obertura dels corriols, la talla de plantes i l’accés diari a les seves finques sense autorització”. En aquest sentit, el cos demana que es reguli l’activitat per poder actuar. “Cal una normativa específica per a les bicicletes de muntanya, que ens permeti actuar de forma més àgil i fer pedagogia”, reclama Ignasi De Dalmases.

Els rurals també alerten que accedir al medi per corriols que no estan legalitzats pot suposar un perill per als mateixos ciclistes. Això passa en ocasions com quan es fan batudes de senglar, perquè els caçadors tenen permís per fer l’activitat en un perímetre concret en què no s’espera que pugui passar-hi un ciclista. De fet, des del cos recorden que ja hi ha hagut accidents d’aquest tipus a la demarcació de Girona, com el de l’any passat a Forallac (Baix Empordà), en què un ciclista va quedar ferit de gravetat quan un caçador li va disparar en confondre’l amb un senglar.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Has superat el límit de 5 articles gratuïts d'aquest mes.

Continua llegint-nos per només

1

Passi d'un dia

48

Subscripció anual

Ja ets subscriptor?

Inicia sessió

[X]