Girona redueix un 61% les emissions durant els últims divuit anys
L’Ajuntament farà una audiència climàtica el 12 de juny amb l’objectiu d’avançar cap als primers pressupostos de carboni
Entre els anys 2005 i 2023, l’Ajuntament de Girona ha mesurat en quatre ocasions -també va fer-ho el 2014 i el 2019- quina ha estat la petjada de carboni que genera tot allò que penja del consistori. L’estudi engloba totes les fonts d’energia (electricitat, gas natural, carburants...) que gasta tant l’edifici de la plaça del Vi com tots els equipaments municipals, la xarxa d’enllumenat, la flota de vehicles i el transport públic urbà.
Com informa l’ACN, el regidor d’Acció Climàtica, Sergi Cot, ha explicat que al llarg d’aquests anys, tot i que la ciutat ha crescut tant en serveis com en habitants, hi ha hagut “una reducció progressiva” de les emissions municipals (que es calculen a través d’una fórmula que té en compte les tones de CO2 per megawatt/hora). S’ha passat de les 1.495 del 2005 a les 4.900 i escaig del 2023.
A l’hora d’afinar la petjada de carboni, l’estudi posa en relació aquest descens amb els habitants de la ciutat. És a dir, que per a cadascun dels anys, fa la mitjana entre les emissions municipals i la gent que, en aquell moment, hi havia empadronada a la ciutat.
I aquí, Sergi Cot ha subratllat que tot i que al llarg d’aquestes gairebé dues dècades la població “s’ha incrementat gairebé en un 20%”, les emissions per càpita “es van reduir fins a un 61%” respecte a les del 2005. En concret, es va passar de les 0,121 tones de CO2 d’aquell any a les 0,047 del 2023.
Sobretot, ha precisat el regidor d’Acció Climàtica, el període en què aquest descens s’ha fet més evident va ser a partir del 2014. “És a dir, que a partir d’aleshores, hem estat més eficients”, ha precisat, en referència als serveis que depenen del consistori.
Sí que s’ha de tenir en compte, però, que segons els càlculs de l’ajuntament, la petjada de carboni municipal representa tan sols el 5% de totes les emissions (perquè aquí no s’hi sumen les que generen altres administracions, les empreses o bé la ciutadania en el seu dia a dia). Sergi Cot ha avançat que tenir la fotografia de tot aquest global suposa “un repte majúscul”, però que la intenció de l’equip de govern és treballar amb una metodologia que permeti anar incorporant tota la resta de variables.
Menys gasoil
L’estudi que ha presentat l’Ajuntament no tan sols dona dades. Si no que també permet veure quines són aquelles fonts d’energia que generen més emissions i que, per tant, caldrà incidir per reduir-ne el consum en pròxims anys. Aquí, Cot ha explicat que mentre que l’enllumenat públic pràcticament “ha reduït en un 100%” les emissions, aquella que en continua generant més és el consum de gasoil (vinculada a la flota de vehicles i al transport públic).
“Per tant, si em permeteu dir-ho així, és el que caldrà combatre al més aviat possible en els anys vinents”, ha precisat el regidor. En paral·lel, Sergi Cot també ha apostat per continuar estenent l’ús d’energies alternatives (com ara plaques solars o fomentar que es creïn comunitats energètiques).
Audiència pública
Amb l’objectiu d’avançar cap a la descarbonització, l’Ajuntament de Girona celebrarà el 12 de juny la primera audiència pública climàtica. Precisament, aquest era un dels punts que recollia la moció presentada per l’Associació de Naturalistes de Girona, el col·lectiu Renovem-nos i Rebel·lió i Extinció, i que es va aprovar al ple de gener.
El text, a més, també recollia el compromís perquè Girona tingués els seus primers pressupostos de carboni. I precisament, Cot ha explicat que aquest estudi servirà de base per elaborar-los, incorporant “una metodologia pròpia” per calcular i tenir un inventari precís de les emissions, i “encarar els reptes de futur que té la ciutat” per continuar reduint la petjada de CO2.
Per la seva banda, la portaveu dels Naturalistes de Girona, Júlia Gené, ha subratllat que l’audiència pública serà “un pas important” per lluitar contra l’emergència climàtica. Durant la trobada s’exposaran les dades de l’estudi més a bastament i es parlarà sobre l’elaboració dels pressupostos de carboni. “Esperem que aquesta iniciativa, en què l’Ajuntament de Girona serà pionera, es pugui replicar a altres municipis; per això, instem la Diputació i la Generalitat a implicar-s’hi”, ha conclòs.