Medi ambient

medi ambient

Aprovat en mobilitat infantil però a millorar en carrils bici, segons un estudi

El rànquing europeu deixa la capital catalana en 7a posició, per darrere de París, Amsterdam o Brussel·les

París lidera el nou rànquing europeu de ciutats més segures i accessibles per a la infància, mentre Barcelona es col·loca en la setena posició a l’informe ’City Ranking 2025: Carrers oberts per a la infància, ciutats per a totes les persones’, publicat per la campanya europea Clean Cities. Barcelona és la ciutat espanyola més ben valorada per la pacificació del trànsit i la mobilitat activa. En canvi, Madrid (26a) i Saragossa (28a) obtenen notes molt baixes a causa especialment de l’escassetat de carrers escolars i la manca d’infraestructures ciclistes segures. Per davant de Barcelona també hi ha Brussel·les, Amsterdam o Hèlsinki.

Clean Cities és una campanya europea que té com a objectiu promoure la descarbonització del transport urbà. Està formada per més de 160 organitzacions, entre les quals hi ha ECODES, Ecologistes en Acció, Conbici, ISGlobal, Salut per Dret, CEAPA, Teachers for Future, Andando o la Plataforma d’Infància. L’informe analitza com de fàcil i segur és per als infants caminar, anar amb bici o desplaçar-se de manera autònoma per la ciutat. Es basa en tres indicadors clau: carrers escolars, carrils bici protegits i la implantació de límits de velocitat a 30 km/h.

Londres destaca amb més de 500 carrers escolars; París i Milà també figuren entre les primeres. Barcelona va fer un gran pas en aquest apartat, amb el programa Protegim Les Escoles, tot i que només un 4,5% de les escoles estan situades als carrers escolars i l’actual equip municipal ha aturat el programa.

París i Hèlsinki disposen de xarxes de carrils bici protegits que cobreixen gairebé la meitat de la seva infraestructura viària (48%). Copenhaguen els segueix amb un 43%. Les tres ciutats de l’Estat obtenen una puntuació baixa en aquest apartat. No s’han considerat els ciclocarrils, ni els carrils que no tinguin una clara separació i protecció dels cotxes. L’informe considera que calen carrils protegits per permetre la mobilitat infantil segura i autònoma.

París lidera també en la limitació de velocitat a 30 km/h, amb el 89% dels seus carrers limitats a aquesta velocitat, seguida de Brussel·les i Lió. Madrid figura entre les ciutats amb més cobertura, però no aconsegueix remuntar per les mancances en els altres dos àmbits. En el cas de les tres ciutats de l’Estat, obtenen bona puntuació en aquest apartat, gràcies al canvi en el Reglament de circulació de 2021, que va convertir gairebé el 80% de les vies urbanes en carrers 30. Madrid restringeix a 20 km/h la circulació als carrers escolars, encara que les famílies i els docents insisteixen que no hi ha mecanismes de control d’aquesta limitació, per la qual cosa moltes vegades s’incompleix, posant en perill la seguretat viària.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.