Joan Ramon Morante
Director de l’Institut de Recerca en Energia de Catalunya (IREC)
“Fa falta emmagatzematge per assegurar l’estabilitat de la xarxa”
“S’ha fet la primera part de l’assignatura, desenvolupant les renovables, però no la segona part, que és com gestionar i estabilitzar l’energia”
“S’ha de saltar a altres tecnologies més enllà de les bateries, i la més coneguda i madura ara mateix és la hidràulica reversible”
Tenim els Pirineus i una orografia que dona oportunitats si s’és respectuós amb el medi
És doctor en física per la Universitat de Barcelona, d’on va ser degà, i dirigeix des del 2015 l’Institut d’Investigació en Energia de Catalunya, on s’hi havia incorporat sis anys abans.
L’he sentit molt últimament, arran de l’apagada, dient que un dels problemes és l’emmagatzematge d’energia.
La lluita contra el canvi climàtic obliga a electrificar-nos i deixar de gastar fòssils, perquè, si no, anirem emetent CO2. A Catalunya, a grans nombres, només el 25-30% de consum és elèctric, la resta són energies d’origen fòssil. I, per dir-ho senzill, si ens hem d’electrificar tres vegades més i el 2050 hem d’arribar a zero emissions, haurem de tenir una xarxa elèctrica adequada. Aquest és el primer problema. I el segon és que si la majoria ha de ser renovable s’ha de transformar en alterna que es connecta a la xarxa o no, i és on fa falta l’emmagatzematge, ja que en pot facilitar la regulació. A Espanya, al Plan Nacional Integrado de Energía y Clima (Pniec) es parla de la necessitat d’emmagatzematge per estabilitzar la xarxa elèctrica. Una cosa són les fonts renovables i l’altra és la seva gestió. S’ha fet la primera part de l’assignatura, desenvolupant les renovables, però no s’ha fet la segona: com gestionar i estabilitzar-la.
I com s’ha de gestionar?
Al Pniec la previsió és que faria falta una capacitat de 22,5-23 gigawatts (GW), que a Catalunya, extrapolant-ho, serien uns 6 GW. I s’ha d’entendre que en una instal·lació casolana de plaques fotovoltaiques necessites una bateria de 20 quilowatts (kW) per si se’n va el corrent; gairebé una inferior a la d’un cotxe ja val. En una subestació que serveix un barri o un poble les capacitats d’emmagatzematge arriben a megawatts (MW), i un camp de bateries posades dins de 20, 30 o 40 contenidors per ajudar un camp fotovoltaic o un camp eòlic pot arribar als 100 MWh. Però a nivell de país parles de GW i la capacitat d’emmagatzematge ha de saltar a altres tecnologies més enllà de les bateries, i la més coneguda i madura ara mateix és la hidràulica reversible.
Només n’hi ha dues en funcionament a Catalunya.
S’explica perquè venen de l’època que es van instaurar les nuclears i hi havia poc consum elèctric de nit perquè Espanya tot just començava a industrialitzar-se. En aquella època, amb els sistemes de control i regulació de les centrals nuclears no era fàcil ni immediat reduir la producció d’energia de nit, no era flexible, i el problema era què fer amb aquella energia. I a Catalunya es va plantejar per solucionar-ho fer les centrals reversibles, que són les que existeixen. Es van començar més projectes en paper a Sau i Susqueda, però el consum va anar augmentant degut a la industrialització i es va anar a altres fórmules de regulació, i fins i tot hi havia incentivació a les fàbriques que consumien de nit. Ara ens trobem en una altra situació. Si hem de posar renovables, i la fotovoltaica i l’eòlica són les principals, però també hi ha la hidràulica, la geotèrmia o la bioenergia, fa falta aquesta capacitat d’emmagatzematge per assegurar l’estabilitat del subministrament de la xarxa.
Parla de la hidràulica reversible com la més madura.
Totalment. L’únic que necessites són dues reserves d’aigua. La base seria el pantà tradicional i després en necessites un altre, i compta la diferència d’altura, entre 200 i 500 metres, i necessites que les turbines siguin reversibles i la instal·lació de tubs que et porti l’aigua. Avui en dia les turbines són de velocitat regulable i l’eficiència pot arribar a mitjanes del 77 i 78%. És a dir que gastaràs 100 unitats per bombar l’aigua però podràs recuperar aquest percentatge quan ho necessitis. Les que ja funcionen, amb les turbines més antigues, poden arribar al 70 o 72%. Un exemple d’això el tenim a l’illa de Hierro, a les Canàries: la central de Gorona del Viento, on hi ha uns penya-segats de 1.000 metres, amb una dessalinitzadora a baix per a l’abastament, i des d’on també es bomba a uns dipòsits superiors per produir electricitat en cas que no hi hagi episodis de vent per fer funcionar els aerogeneradors. El dipòsit superior, a 700 metres, s’omple per bombament amb l’electricitat que no es gasta dels aerogeneradors. El 98% de l’illa és renovable.
I quantes en farien falta a Catalunya?
Hi ha diversos projectes, alguns més coneguts que altres. Per importància i mida, la més significativa seria la de l’Ebre, amb un dipòsit a la zona de la Fatarella que donaria per a una potència d’entre 2 i 3 GW. Una altra cosa és les hores que pugui funcionar segons la quantitat d’aigua. L’altra és la de la Baells, d’entre 500 i 600 MW. Però tenim els Pirineus i una orografia que dona oportunitats d’aprofitament si s’és respectuós amb el medi. Pots fer coses més petites i distribuïdes i que tot sumi, perquè el consum a Catalunya en un moment donat pot ser aquests 5-6 GW del Pniec, i que et permeti corregir-ho si tens una falla.
Hi ha més tecnologies d’emmagatzematge?
Sí, cal citar la de l’aire a pressió, que en alguns països s’està avaluant amb experiències bastant positives. Si es fa de manera simplificada funciona, però el round trip, l’eficiència que recuperes si tens 100 unitats d’energia i l’emmagatzemes, és més baixa, arriba als 50. Si vols que augmenti a més del 70% com la hidràulica reversible, es complica perquè no pots perdre la calor que es dissipa quan comprimeixes. I també cal dir que les bateries, per més que siguin de liti i molt eficients, posant l’exemple de l’illa de Puerto Rico o la de Reunión, a Madagascar, on van posar molta energia fotovoltaica i es van veure obligats a emmagatzemar en contenidors de bateries per suplir les fluctuacions, també gasten energia en aires condicionats per mantenir-les a 25 graus, en sistemes de seguretat, etcètera. És a dir que tampoc arriben al 90% d’eficiència.
El gran problema és la inversió?
El Pniec estima que has de comptar un milió d’euros per cada MW d’energia renovable. Després hi afegeix un 30% i escaig per a l’emmagatzematge i un altre percentatge per renovar la xarxa. Els inversors, per fer una presa hidràulica reversible, voldran saber si hi ha una llei que els diu a quant podran revendre l’energia. Els nostres reguladors, polítics i parlaments no han acabat de tancar al 100% la llei i la normativa. Si el Pniec ja diu que s’ha de fer aquesta infraestructura, com és que no s’ha fet? Potser perquè no està ben definit, no està ben estructurat o no ha acabat de satisfer tots els interessos econòmics. A vegades la regulació i l’ordenació econòmica van molt més lentes. Els governs tenen capital disponible per fer aquestes inversions? Temo que no.
Notícies relacionades
Escriure un comentari
Identificar-me.
Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar.
Vull ser usuari verificat.
Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.