Medi ambient

CERDANYOLA DEL VALLÈS

CiU s'oposa ara que es portin residus al clot d'Almar

La plataforma contra l'abocador diu que el dret miner és ara de Puigfel, i demana que s'aturin les obres

L'EMD de Bellaterra iniciarà accions legals, polítiques i socials per impedir el projecte

CiU de Cerdanyola s'ha posicionat finalment en contra del futur abocador de residus d'ecoparc que es vol fer al clot de l'argilera que l'empresa Almar té a Can Fatjó dels Aurons, limítrof amb Bellaterra i Sant Cugat. L'alcaldable de CiU, Alfons Escoda, ho va fer saber en el decurs de la presentació de la plataforma contra aquest abocador, constituïda el 13 de febrer. Els motius que al·lega Escoda són les actuals pudors de l'abocador Elena –reblert de bales d'ecoparc– i la proximitat amb zones habitades. El candidat del PP a l'EMD de Bellaterra, Josep Díaz, va explicar que portarà a debatre el projecte de l'abocador al Parlament.

La plataforma va fer saber que el dret miner que tenia Almar ara pertany a la gestora de residus Puigfel. I, com que Puigfel no té permís d'activitats, vol que l'Ajuntament aturi els treballs que s'hi estan fent. Ni Almar ni Puigfel no van atendre ahir les peticions d'El Punt.

La presidenta de la plataforma, Tatiana Fernández, reclama que el clot s'ompli de terres provinents de les obres de l'L9 del metro, de la Sagrera i del TAV. L'entitat té el suport de 550 signatures i 20 entitats de Cerdanyola i Sant Cugat.

El president de l'EMD de Bellaterra, Ramon Andreu, va dir que emprendrà “les accions legals, polítiques i socials necessàries per aturar un projecte d'aquestes dimensions” i que considera que és “la qüestió més important de tota la història de Bellaterra”.

L'alcaldessa de Sant Cugat, Mercè Conesa, té “dubtes” que el paratge de Can Fatjó dels Aurons “sigui el millor emplaçament per acollir un futur abocador de bales d'ecoparc”. Conesa és partidària de consensuar les instal·lacions supramunicipals que es facin en les franges frontereres entre municipis i vol que l'Agència de Residus de Catalunya tingui en compte l'opinió dels municipis afectats.

LA XIFRA

3
milions de tones de residus
caben al clot d'Almar. L'abocador Elena té una capacitat d'un milió de tones.

Segons l'alcaldessa, el cas “no és real”, però demana assessorament

C.A.F.

L'alcaldessa de Cerdanyola, Carme Carmona (PSC), assegurava ahir al migdia que el debat a l'entorn del projecte per dur bales amb residus d'ecoparc al clot d'Almar “és parlar d'una cosa que no és real” i que l'Ajuntament “no té cap projecte sobre la taula”. Però el gerent de l'Entitat del Medi Ambient (EMA) de l'Àrea Metropolitana de Barcelona, Carles Conill, va explicar ahir a El Punt que Carmona va sol·licitar dilluns passat assessorament a aquest ens supramunicipal per ajudar el consistori en els passos que cal fer davant d'aquest projecte. Conill ha volgut aclarir que l'EMA no està fent cap gestió en el rebliment del clot d'Almar, ja que és un procés que depèn exclusivament de l'Agència de Residus de Catalunya. Carmona sosté que la proposta d'ICV-EUiA inclosa en el pla de viabilitat econòmica del consistori aprovat al novembre, en cap moment parla de portar residus d'ecoparc al clot d'Almar.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.