Medi ambient

pirineu

El govern obre la porta a alimentar de nou voltors amb animals morts

Pelegrí assegura que la UE donarà permís en pròximes setmanes

El govern presumeix de canviar l'orientació de les polítiques ambientals al Pirineu

El conseller d'Agricultura, Josep Maria Pelegrí creu que “en qüestió de setmanes” la Unió Europa haurà refet la normativa que prohibeix abandonar animals morts a muntanya i va assegurar que, quan això passi, la Generalitat no esperarà “ni un dia de més” per aprovar la norma que doni via lliure a aquesta pràctica, tradicional als pobles pirinencs.

La malaltia de les vaques boges va provocar que la UE dictés una normativa sanitària que prohibia l'abandó d'animals morts i en regulava la seva eliminació obligatòria per empreses especialitzades. El ramader al qual se li mor un animal ha d'aïllar-lo i cridar a un servei d'eliminació autoritzat. Això va tenir com a conseqüència que els voltors del Pirineu perdessin la seva principal font d'alimentació i que ataquessin a bestiar viu, segons els ramaders. La Generalitat ha seguit de prop aquestes denúncies els darrers anys. El departament de Medi Ambient en va comptar 35 casos certs (de 84 de denunciats) el 2010. El 2009 van ser 47 casos certs i 25 el 2008, mentre que del 2007 enrere aquest fenomen pràcticament no existia: només se'n detectaven un parell de denúncies a l'any i generalment no eren certes.

El 83,3% dels atacs confirmats han estat, segons les dades de la Generalitat, atacs a vedells i vaques en el moment del part, quan els animals estan més febles. La resta són animals ferits o malalts.

Ara, el govern es planteja recuperar els tradicionals canyets dels pobles per tornar a la situació anterior. “És una reivindicació històrica i significa tornar a posar sentit comú, sobretot ara que la malaltia que va originar la prohibició està pràcticament superada”, ha dit Pelegrí.

El conseller ho va dir ahir durant una visita a Llavorsí (Pallars Sobirà). Allà va assistir a la presentació de la diagnosi ambiental del Parc Natural de l'Alt Pirineu i Aran. La diagnosi recomana, entre altres, potenciar la producció energètica a través de biomassa i promoció turística que ajudi a fixar la gent i l'activitat econòmica al territori. Pelegrí va aprofitar l'acte per anunciar una “nova orientació” en les polítiques ambientals al Pirineu. “No només es tracta de preservar l'entorn natural, sinó també la gent que hi viu i l'activitat econòmica”, ha dit.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Cadaqués

Interposen 112 denúncies en un control a transportistes a la C-65

Cadaqués

Onze murals d’artistes urbans reivindiquen la cultura marítima

L’Ametlla de Mar

Arrels de Vi enceta l’edició amb més expositors que mai

sant martí d’empúries

Quaranta pobles participen a la segona trobada de municipis sense fronteres

bàscara

Entra en funcionament una nova línia de bus que va a la platja

El Prat de Llobregat
Llagostera

Quarta avaria de la setmana a la xarxa d’aigua potable de la Font Bona

Llagostera

Acció de protesta contra la botiga de bicicletes a l’antic teatre Odèon

girona

Retards al corredor sud de Rodalies per una incidència tècnica

Castelldefels

Un estable cremat a fa 2.200 anys es relaciona amb el pas de les tropes d'Anníbal pel Pirineu

Bellver de Cerdanya