El Congrés tomba la proposta del govern d'Aragó de modificar el pla integral del delta de l'Ebre

La PDE diu que no han guanyat res i que el riu continua sense cabal mínim

El govern d'Aragó no ha aconseguit el seu objectiu de modificar la llei del pla hidrològic, i més concretament la disposició addicional desena d'aquesta llei, que és la que engloba el pla integral de protecció del Delta (Pipde). D'acord amb aquesta disposició, si bé és l'Estat qui té la competència de determinar quin ha de ser el cabal ecològic del riu Ebre tenint en compte les aportacions de totes les comunitats autònomes de la conca, la decisió final haurà de tenir en compte la proposta de cabals que marque el pla integral del Delta, una proposta que ha de fixar –de fet ja està fixada– una comissió bilateral integrada pel govern de la Generalitat i el de l'Estat. Aragó vol poder influir, i per això va presentar al Congrés una proposició no de llei, aprovada prèviament a les Corts aragoneses, per poder canviar aquesta llei i poder decidir sobre els cabals necessaris al Delta. «Un tema sobre el qual no té cap competència», va indicar ahir el senador de l'Entesa i alcalde de Flix, Pere Muñoz (ERC). Aquesta proposició es va tombar al Congrés abans-d'ahir amb els vots en contra del PSOE, CiU, ERC i ICV i els vots a favor del PP, el grup mixt i IU. Això ha provocat un cert malestar a Aragó, on els socialistes la van defensar, i ha deixat indiferents els agents socials del tram final del riu Ebre. «No hem guanyat res», va manifestar ahir el portaveu de la Plataforma en Defensa de l'Ebre (PDE), Manolo Tomàs, que va recordar que el Parlament de Catalunya va aprovar una proposta de cabals per al riu Ebre que establix una mitjana d'entre 6.000 i 12.000 hectòmetres cúbics a l'any en funció de les pluges. «És contradictori que el govern d'Aragó vulga eliminar la disposició addicional desena i que el de Catalunya no faça res perquè la llei del pla hidrològic incloga la seua proposta de cabals», va lamentar Tomàs. El problema de fons és que la proposta de cabals del Pipde fa perillar els projectes de regadiu i urbanístics d'Aragó.

D'altra banda, la Federació de Regants de la Conca de l'Ebre va afegir més llenya al foc lamentant la decisió del Congrés. Segons els regants de la conca, els 100 m³ per segon de cabal ecològic que té l'Ebre són suficients, i durant els últims anys al Delta «no hi ha hagut problemes que justifiquen que s'incremente aquest cabal ecològic, i molt menys en les xifres que proposa Catalunya», diuen.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

El vi badaloní de Sant Jeroni

Badalona
GIRONA

El caos a Rodalies afecta veïns i visitants de la mostra floral

GIRONA
SANT FELIU DE GUÍXOLS

Reforma integral del pàrquing a la Corxera, amb tarifes toves

SANT FELIU DE GUÍXOLS
MEDI AMBIENT

Plantats 500 ceps terrassencs més a la finca de Mossèn Homs

TERRASSA
LA CRÒNICA

‘Ace’ i partit al paternalisme tennístic

MEDI AMBIENT

Calella deixa en mans de la natura la recuperació de la sorra perduda a la platja de Garbí

CALELLA
GIRONA

L’Ajuntament es queixa de falta de recursos extra per executar els projectes dels fons Next Generation

girona
SOCIETAT

Recerca pilot de la URV per detectar a Tarragona el sensellarisme ocult

TARRAGONA
Estats Units

Mor el pacient que va rebre un ronyó de porc modificat genèticament

Barcelona