Medi ambient

L'Ametlla convocarà una consulta pel parc eòlic marí

La Confraria de Pescadors del municipi no s'oposa, d'entrada, al projecte però els preocupa l'afectació en el fons marí

El consistori ha demanat una reunió amb l'IREC per la setmana vinent

Els vents no bufen gaire tranquils a l'Ametlla de Mar, on l'Institut de Recerca en Energia de Catalunya (IREC), una entitat integrada per empreses, universitats i administracions, projecta la construcció del primer parc eòlic marí de l'Estat espanyol. Es tracta d'un projecte experimental que preveu la construcció en una primera fase de quatre aerogeneradors de 5 megawatts cadascun a només 3,5 quilòmetres de la costa i a una profunditat de 35 metres. El projecte l'han batejat amb el nom de Zèfir i inclou una segona fase, amb la instal·lació d'entre sis i vuit molins més flotants a vint quilòmetres del litoral, en una profunditat de 100 metres.

Dos dies abans de Nadal, el Departament de Territori i Sostenibilitat va publicar al Diari Ofi-cial de la Generalitat la sol·licitud d'ocupació del domini públic maritimoterrestre i la petició d'autorització de les obres en una zona de servitud al litoral de l'Ametlla de Mar. Concretament, aquests quatre primers molins s'instal·larien al davant
de les urbanitzacions de Calafat i Tres Cales.

Fa temps que es parla del projecte Zèfir, però fins ara no s'havia concretat el seu emplaçament. “Ens han dit que han triat l'Ametlla perquè és on fa més vent”, apuntava Tomàs Margalef, secretari de la Confraria de Pescadors de l'Ametlla de Mar. D'entrada, els pescadors no s'oposen a aquest projecte, però els preocupa. “Si nosaltres poguéssim decidir, a la mar no hi volem res, però alguna cosa s'ha de fer per garantir el subministrament elèctric”, apuntava Margalef. El
que preocupa a la confraria són els danys que la construcció de la línia d'evacuació submarina que connectarà els molins amb la xarxa d'evacuació de la central nuclear de Vandellòs podria provocar al fons marí. “Hi ha praderies d'alguers i serralades de roques que són refugis molt valuosos per als peixos”, hi afegia Margalef.
És per això que la confraria ha demanat més informació a l'IREC, per saber el traçat exacte d'aquesta línia d'evacuació.

L'Ajuntament de l'Ametlla de Mar, que fins ara s'havia oposat frontalment a la construcció de qualsevol parc eòlic marí a les costes del seu municipi, encara no s'ha pronunciat oficialment. El consistori, on CiU governa amb majoria absoluta, es mostra prudent i no vol fer cap declaració a favor o en contra fins que no tinga
tota la informació. Així han demanat per a la setmana vinent una reunió amb el director general de l'IREC, Antonio Martínez. I a més, de mutu acord amb la resta de forces polítiques del consistori, han acordat convocar una consulta popular vinculant perquè els veïns –l'Ametlla té prop de 7.000 habitants– puguen pronunciar-se sobre el parc eòlic marí. “És voluntat de tots els grups polítics amb representació a l'Ajuntament, defensar la postura que legítimament escolleixin els nostres conciutadans, i actuarem amb conseqüència”, diu textualment un comunicat institucional de l'Ajuntament.

Amb tot, alguns partits com ara ERC s'han pronunciat clarament en contra del projecte. “Tots els partits que hem governat a l'Ajuntament hem venut l'Ametlla com una costa verge, i si fan aquest parc eòlic això no podrà ser mai més així”, assenyalava el portaveu republicà, Jordi Gaseni, que no es creu que siga un projecte experimental. “Si en posen quatre en podran posar 400”, afirma. Des del PSC, Antoni Espuny diu que el consistori pot fer ben poca cosa per oposar-s'hi, ja que
el parc el fan al mar.

LA FRASE

Si nosaltres poguéssim decidir, al mar no hi volem res, però alguna cosa s'ha de fer
Tomàs Margalef
Secretari de la Confraria de Pescadors de l'Ametlla de Mar

LA XIFRA

143
milions d'euros
és la inversió del projecte Zèfir, que espera tenir subvencions de la Unió Europea.

LA DATA

01.2013
Està previst
que els primers quatre molins estiguen construïts. Aquest mes es presentarà el projecte executiu.

Un parc experimental d'aerogeneradors marins

El projecte Zèfir, presentat oficialment el març del 2010, més que un parc eòlic convencional vol ser una plataforma d'assaig per al desenvolupament de parcs eòlics marins situats en aigües profundes. La idea és desenvolupar la tecnologia necessària per instal·lar aerogeneradors lluny de la costa per minimitzar l'impacte visual i aprofitar els vents marins que són més forts i regulars. Empreses com ara Gamesa, Alstom o Acciona fan part del projecte i s'han interessat en aixecar-hi els seus molins. Tot i que és experimental, aquest parc eòlic evacuarà des del començament l'energia elèctrica, l'equivalent al consum de 15.000 famílies. El pressupost és de 143 milions d'euros. Greenpeace i Ecologistes en Acció hi donen suport. SEO/BirdLife s'hi oposa.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.