Medi ambient

En fase de control l'incendi de Pont de Suert

El foc de Montanissell es dóna per controlat, però els del Baix Pallars i les Valls de Valira continuen actius

Interior es compromet a treballar “intensament”, però adverteix que a partir d'aquest vespre hi haurà “més vent”

L'incendi forestal que crema a Pont de Suert, a Viu de Llevata, es troba en fase de control des de dos quarts d'una del migdia, segons informen els Bombers de la Generalitat. Pel que fa a l'incendi forestal de Montanissell, que estava en fase de control des d'ahir a la tarda, “està totalment controlat”. Continuen actius, però, els focs del Baix Pallars, a Gerri de la Sal, i de les Valls de Valira, a Calbinyà.

El conseller d'Interior, Felip Puig, ha afirmat des del parc de Bombers de la Pobla de Segur que la situació és “un episodi històric d'incendis sense precedents a tot el Pirineu, que no només afecta a Catalunya, sinó també a Aragó”. Puig ha recordat que aquestes zones es troben en un nivell de sequera extrema, reforçada per les importants gelades de les darreres setmanes, les baixes humitats relatives i el vent. Precisament, el conseller ha destacat que a partir d'aquest vespre i demà hi haurà “més vent”, però s'ha compromès a treballar “intensament per tal que com a mínim d'aquests tres incendis només en quedi un d'actiu” al llarg del dia.

800 hectàrees cremades

Puig també ha matisat la xifra d'hectàrees cremades i l'ha rebaixat fins a 800. En canvi, ahir al vespre s'informava de més de mil entre els quatre incendis que hi havia actius. Puig ha justificat aquesta variació pel fet que ahir els mitjans aeris gairebé no van poder treballar i els càlculs de les hectàrees afectades no es van poder fer amb precisió. Aquest divendres, amb els primers vols del matí, els Agents Rurals, han pogut calcular més al detall el nombre d'hectàrees cremades fins al moment.

L'incendi que preocupa més als Bombers és el de Gerri de la Sal, que amb unes 400 hectàrees és el que ha cremat més superfície. Per aquest motiu, és on estan destinant més dotacions. Seguidament hi hauria el Viu de Llevata, al Pont de Suert, que ja ha entrat en fase de control, i per últim el de les Valls d'en Valira, a l'Alt Urgell. Així mateix, el conseller d'Interior ha destacat que les tasques dels Bombers es concentren en evitar que els focs creuin barrancs i traspassin a zones forestals amb un volum d'arbres important. Segons el conseller, ja s'han cremat hectàrees d'alguna zona protegida, tot i que no ha precisat quina.

Respecte a les causes dels incendis, Puig ha plantejat en primer lloc la d'alguna crema controlada autoritzada, que es va fer fa unes setmanes i que s'hauria mantingut a les arrels i amb el fort vent hauria revifat. També ha apuntat que el fort vent potser hauria pogut tombar alguna torre de mitja o baixa tensió, que hauria pogut estar origen d'un foc. El conseller ha recordat que fins que els incendis no estigui apagats en la seva totalitat no n'investigaran les causes amb precisió per no posar en risc les tasques dels Agents Rurals que se n'ocupen.

Ferits lleus i desallotjats

Segons Felip Puig, l'incendi del Baix Pallars ha provocat una dotzena de ferits lleus. Un d'ells, un bomber que treballava en les tasques d'extinció, va haver de ser atès a l'Hospital del Pallars per una contusió a l'esquena, però va ser donat d'alta poques hores després. Els altres ferits ho són per inhalació de fum i per l'impacte de cendres i guspires als ulls.

Per una altra banda, una dotzena de persones de tres nuclis de Gerri de la Sal encara no poden tornar a les seves cases per precaució. Dijous, un centenar de persones van haver de ser desallotjades a causa del conjunt d'incendis.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
comissió europea

Astrazeneca demana la CE que retiri la seva vacuna contra la Covid-19

barcelona
societat

Identifiquen una nova forma genètica de l’Alzheimer

barcelona
societat

700 aportacions ciutadanes per al futur parc de les muntanyes de Prades

MONTBLANC
societat

Vaga a Nestlé Girona pel desbloqueig de la negociació del conveni col·lectiu

girona

Obres a la recepció i el magatzem de la Policia Municipal

SABADELL
societat

El CE Sabadell i l’EFB Ripollet investiguen una batussa d’adults en un partit de prebenjamins

SABADELL
societat

Les Jornades Gironines en Esclerosi Múltiple arriben a la quinzena edició

girona
AMPOSTA

L’alcalde diu que no paguen la brossa perquè el consell comarcal no n’aprova els preus

AMPOSTA
urbanisme

Concurs d’arquitectura internacional per als pavellons de Montjuïc

barcelona