Medi ambient

L'abandó de les pastures i els conreus és un polvorí per al Pirineu

El president del parc natural de l'Alt Pirineu reclama un canvi legal per evitar que els terrenys que envolten els pobles petits estiguin descuidats

“El foc va entrar al poble gràcies a una llenca de ter­reny aban­do­nat de només 10 metres d'amplada.” Així ho des­cri­uen des de Pera­mea, el nucli del muni­cipi de Baix Pallars (Pallars Sobirà) que va haver de ser desa­llot­jat durant l'incendi que va cre­mar unes 350 hectàrees entre el 8 i el 15 de març. El poble va ser desa­llot­jat el pri­mer dia de l'incendi i els seus habi­tants no hi van poder tor­nar fins l'endemà. “Si aque­lla finca estigués en bon estat, el foc no hagués entrat”, con­clo­uen.

El prin­ci­pal afec­tat va ser un rama­der que va per­dre la granja, devas­tada pel foc. Aquest gran­ger té ter­renys agrícoles i per a pas­tu­res que envol­ten el poble i que fan de talla­focs. La des­trucció de la granja ha posat la seva família en una situ­ació econòmica crítica, fins al punt que el pre­si­dent comar­cal, Llàtzer Sibis, va posar el seu cas dins l'ordre del dia d'una reunió amb la vice­pre­si­dent del govern, Joana Ortega, per valo­rar les con­seqüències dels incen­dis.

Els alcal­des i pre­si­dents comar­cals piri­nencs van plan­te­jar també al govern la neces­si­tat d'una xarxa d'hidrants com la que exis­teix a la Cata­lu­nya cen­tral per al Piri­neu, ja que els Bom­bers es van tro­bar que en deter­mi­na­des zones no tenien d'on acon­se­guir aigua. També van posar sobre la taula els incen­tius perquè dels bos­cos piri­nencs se'n pugui treure ren­di­ment econòmic, ja sigui faci­li­tant un repunt de la rama­de­ria o bé amb l'apro­fi­ta­ment dels bos­cos per a la pro­ducció energètica a través de la bio­massa, un via encara per explo­rar al nos­tre país. L'objec­tiu és que els bos­cos no per­din valor econòmic i, per tant, que­din des­cui­dats.

“Si els rama­ders i els page­sos con­ti­nuen des­a­pa­rei­xent del Pallars, els bos­cos que­da­ran aban­do­nats i es con­ver­ti­ran en un pol­vorí”, explica Agustí López, pre­si­dent del parc natu­ral de l'Alt Piri­neu. López també és dipu­tat per CiU al Par­la­ment i està valo­rant la pos­si­bi­li­tat de por­tar una ini­ci­a­tiva legis­la­tiva que obli­gui els pro­pi­e­ta­ris de fin­ques fores­tals pro­pe­res a nuclis habi­tats a tenir-les ben cui­da­des. “Abans això es feia de forma natu­ral. Als pobles estava mal vist que algú tingués els ter­renys des­cui­dats.” “Ara –con­ti­nua López– ens tro­bem amb pro­pi­e­ta­ris que ja no viuen als pobles sinó a Bar­ce­lona o a l'estran­ger i cal tro­bar alguna fórmula per garan­tir-ne la bona con­ser­vació.”

El 2003 es va pro­mul­gar una llei de pro­tecció d'incen­dis que obliga a esta­blir una franja peri­me­tral de segu­re­tat de 25 metres al vol­tant de les urba­nit­za­ci­ons. Segons López, als nuclis del Piri­neu, si con­ti­nua la reti­rada de rama­ders i page­sos, cal­dria tro­bar la manera d'obli­gar no a una franja però sí a man­te­nir en con­di­ci­ons les fin­ques. A Cata­lu­nya, el 80% dels bos­cos per­tany a pro­pi­e­ta­ris pri­vats de poques hectàrees.

Dos incendis al parc natural

L'incendi de Baix Pallars va afectar el parc natural de l'Alt Pirineu. S'hi van cremar unes vint-i-cinc hectàrees al sector més meridional del parc, al terme municipal de Soriguera. Segons ha explicat a aquest diari el president del parc, Agustí López, la crema no ha afectat masses arbrades de gran valor ecològic, ja que bona part són fruit de repoblació i sobretot sotabosc. Això sí: ha estat un avís important. Segons López, si el foc hagués trobat algun dels corredors que porten cap al nucli del parc natural, on es troben els brans boscos de pi negre i pi roig del Pirineu pallarès, no només s'haguessin cremat un gran nombre d'hectàrees de parc sinó d'una gran qualitat biològica. El parc natural de l'Alt Pirineu té 70.000 hectàrees de superfície. Durant la tardor ja va patir un altre incendi, en què van cremar 200 ha al sud del parc, prop del nucli de Rubió.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.