Repsol iniciarà l'extracció de petroli de dos pous més al Delta abans de dos anys

Les dues troballes permetran produir diàriament uns 8.000 barrils, i s'arribarà fins als 10.000 amb els pous ja existents

Les noves tecnologies permeten, avui, estar en disposició de poder extreure petroli de dues zones situades davant la costa del Delta de l'Ebre, que es van descobrir ara fa 15 anys, però que les dificultats d'extracció en aquell moment eren moltes i es va haver de descartar la seva explotació. Ara, al cap de tots aquests anys i gràcies als nous mecanismes, l'empresa Repsol YPF va decidir fa tres anys iniciar un estudi per comprovar si era possible tenir el cru emmagatzemat sota mar, i si aquest tenia prou qualitat per després poder-lo refinar. Finalment, les proves han estat positives i en un temps relativament curt aquests dos antics pous entraran en funcionament. «En principi, ara comença una etapa de tràmits, és a dir, hem de demanar els permisos per poder extreure el petroli i també cal fer tota una instal·lació.

Entre un any i mig i dos anys està previst que tot estigui ben condicionat per iniciar l'extracció», explicava el responsable de comunicació de Repsol, Josep Bertran.

Prop de 8.000 barrils diaris

Els dos pous nous, anomenats Montanazo D-5 i Lubina-1, situats a 45 quilòmetres de la costa, permetran extreure un total de 8.000 barrils al dia. Una quantitat molt superior a la que Repsol està produint actualment en aquesta zona de Catalunya. Fins al dia d'avui, la companyia petrolífera té en actiu a la zona de davant del Delta de l'Ebre un total de quatre camps: Rodaballo, Boquerón, Casablanca i Chipirón. Entre tots plegats, l'empresa Repsol aconsegueix extreure diàriament un total de 2.000 barrils, de manera que afegint-hi les noves troballes aquesta quantitat arribaria fins als 10.000 barrils de cru produïts cada dia.

Concretament, del pou Montanazo D-5, segons l'anàlisi feta, se'n podran extreure 3.700 barrils diaris, mentre que en el cas del pou la Lubina-1 la xifra també supera en escreix els 3.000 barrils al dia de cru.

La situació d'aquests nous indrets d'or negre es troben, en el cas de Montanazo D-5, a 736 metres de la superfície del mar; mentre que el de la Lubina-1 és a 663 metres sota del nivell del mar.

57 milions per endegar-ho

Per poder executar totes les obres i posar en marxa aquests dos pous, Repsol YPF haurà d'invertir un total de 57 milions d'euros. Bàsicament, caldrà construir tota una infraestructura horitzontal per traslladar el cru extret dels pous a la plataforma marítima Casablanca, situada a alguns quilòmetres mar endins de la costa tarragonina, i des d'allà, a través d'un oleoducte submarí, s'enviarà el petroli a les refinaries de Tarragona.

Tres anys d'inversió prèvia

Aquesta, però, serà la segona inversió important que Repsol executa per poder extreure petroli d'aquestes dues zones de nova explotació. I és que en aquests últims tres anys, des que l'empresa petrolífera va decidir estudiar aquests camps de davant del Delta, ja ha invertit un total de 121 milions d'euros. Durant tot aquest temps ha realitzat estudis sísmics i altres tipus de proves per conèixer la consistència d'aquests dos pous, segons especificava ahir Bertran.

Últimes perforacions

Durant aquests últims dies, la plataforma Pride of North America ha estat realitzant perforacions a les antigues àrees de sondeig de Montanazo D-5 i Lubina-1, i s'han pogut veure columnes de fum dels gasos des de la costa, així com el petroli que s'ha anat cremant. El primer en acabar les perforacions i comprovar que el nivell d'extracció era correcte per comercialitzar-lo va ser el pou de Montanazo D-5; després, el de la Lubina-1, que tot just fa pocs dies va quedar confirmat que se'n podria extreure cru de qualitat.

Montanazo es comparteix

De la mateixa manera que el pou Lubina-1 estarà gestionat només per Repsol YPF, el de Montanazo D-5 està repartit entre més empreses, tot i que la que en té més representació és Repsol-YPF, amb un 75%, i la resta pertany a Petroleum Oil&Gas, que en té més del 17%, i a Cepsa, a la qual correspon la part més petita, amb poc més d'un 7%.

Casablanca té deu anys més de vida a les mans de Repsol

El mes de febrer passat, el govern espanyol va aprovar en el Consell de Ministres un reial decret que concedia una pròrroga de deu anys a la concessió de l'explotació d'hidrocarburs Casablanca, que es troba davant del Delta de l'Ebre, mar endins. Les empreses titulars de la concessió són Repsol YPF, Cepsa E&P, CNW Oil España i Petroleum Oil&Gas España, que van ser les que van demanar una pròrroga al Ministeri d'Indústria el mes de desembre del 2007. Actualment, es fa servir una única plataforma per explotar diversos camps i el sondeig Barracuda, on s'obté el cru del jaciment, el qual, un cop arriba a la superfície, ocupa les àrees de la concessió Casablanca i de les dues concessions que té a prop (Barracuda i Montanazo-D). Aproximadament el 80 per cent de la producció de cru d'aquestes tres concessions prové de la part del jaciment situada a Casablanca.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.