L'Ametlla desqualifica 66 hectàrees ja urbanitzades de Port Olivet
El consistori vol que l'espai on s'havia de construir una urbanització de luxe torne a ser verge
«Crec que devem ser l'únic municipi de Catalunya que pren una decisió d'aquest tipus: desqualificar els terrenys d'una urbanització ja consolidada.» Ho manifestava ahir el regidor d'Urbanisme de l'Ametlla, Joan Pere Gómez. «Amb els impostos de construcció que hauríem recaptat podríem construir almenys dos nous pavellons esportius però hem apostat per preservar la nostra costa», afegia. I és que l'Ajuntament de l'Ametlla de Mar ha iniciat els tràmits per desqualificar les 66 hectàrees de Port Olivet, una urbanització de capital ucraïnès que es va començar a tramitar a mitjan anys 90 i que al juny del 2005, ja fetes les obres d'urbanització, es va quedar en una mena de llimbs legal després que es relacionés els seus promotors, entre els quals hi havia el màxim accionista del Reus Deportiu, Antonio Alonso, en una xarxa de blanqueig de diners procedents d'Ucraïna. Actualment, els terrenys són propietat de Caixa Penedès, i l'Ajuntament està negociant amb aquesta entitat financera la permuta amb uns altres terrenys. «Ens enfrontem a una demanada, però tenim clar que volem que Port Olivet siga novament un paratge natural perquè hi puguen gaudir els habitants de l'Ametlla i els visitants», va assenyalar, per la seua banda, l'alcalde, Andreu Martí, que es va mostrar confiat que la propera Comissió d'Urbanisme de les Terres de l'Ebre (CUTE) ratificarà la decisió de l'Ajuntament. De fet, en la propera CUTE s'ha d'aprovar el text refós del nou pla d'ordenació urbanística Municipal de l'Ametlla, on s'ha introduït aquesta modificació.
Els grups de l'oposició, PSC, ERC i PP, han aplaudit la decisió del govern local, però recorden que aquest estiu passat el consistori va aprovar una modificació del pla parcial de Port Olivet en què s'incrementava l'edificabilitat de 66 habitatges a més de 750. «Que no ens venguen cap moto, no fa tant de temps que proposaven multiplicar per quinze l'edificabilitat de Port Olivet», va manifestar el portaveu socialista, Antoni Espuny. «Crec que més que una decisió de l'equip de govern és una recomanació de la CUTE que l'equip de govern fa seua», va assenyalar per la seua banda, el portaveu republicà, Jordi Gaseni. I en la mateixa línia es va pronunciar el regidor del PP, Ricardo Llaó. Ara bé tots tres grups veuen molt positivament que es recupere l'ús públic i es retorne al seu estat natural aquest espai de la costa calera.
Un projecte per recuperar la costa
Paral·lelament a la desqualificació de les 66 hectàrees de Port Olivet, els tècnics de l'Ajuntament de l'Ametlla de Mar estan redactant un projecte per recuperar aquest espai i retornar-lo al seu estat natural. Tot i que ja s'han construït els vials i voreres i fins i tot s'han instal·lat els llums, la zona encara és lliure d'edificacions. Es tracta d'un espai amb un gran valor natural, ja que està situat entre dos importants corredors biològics: els barrancs de Santes Creus i l'Estany, amb importants zones humides costaneres, i envoltat íntegrament per sòl classificat com a no urbanitzable i en molts punts protegit dins del pla d'espais d'interès natural (PEIN) o pel pla director urbanístic del sistema costaner. Aquest projecte de recuperació el finançaria la direcció general de Costes. «Això ens permetrà disposar d'un tram molt important de costa, des del port de l'Ametlla fins pràcticament el terme de l'Ampolla, lliure d'edificacions i pràcticament verge. Molt poques zones de la costa catalana poden dir el mateix», va emfatitzar el regidor d'Urbanisme, Joan Pere Gómez.