El pla especial de l'Alta Garrotxa, a finals d'any
S'està negociant amb els ajuntaments implicats el document, que es vol que sigui el màxim de consensuat
El pla especial de l'Alta Garrotxa s'aprovarà de manera inicial abans de finals d'any, segons les previsions del consorci que gestiona aquest espai natural. Seguidament s'obrirà el període de presentació d'al·legacions i, si no apareixen complicacions importants, el document entrarà en vigor abans de mitjan de l'any que ve. En aquest moment, el projecte –elaborat per tècnics de la Generalitat i d'una empresa externa– està sent negociat amb els onze ajuntaments (de les comarques de la Garrotxa, el Ripollès i l'Alt Empordà) que tenen part del seu terme dins de l'EIN de l'Alta Garrotxa, amb l'objectiu que s'arribi al període d'al·legacions amb el màxim consens possible, segons la tècnica del consorci, Sara Sànchez.
Des del 1996, l'espai natural de l'Alta Garrotxa es regeix per unes normes especials que des del mateix territori es consideren insuficients. El pla especial ha de donar resposta a aquest dèficit, harmonitzant les normatives de cada ajuntament i concretant les regles sobre edificabilitat, usos i activitats (l'afluència de visitants cada cop és més nombrosa), la preservació dels valors naturals, l'accés motoritzat o la recuperació de la ramaderia, entre altres qüestions. “Serà el primer espai natural de Catalunya que, sense ser un parc natural, es regularà amb un pla especial”, remarca Sànchez.
La redacció d'aquest pla especial acumula un retard considerable. Es va adjudicar a una empresa externa el 2010 i es preveia que al cap d'un any i mig estigués a punt de l'aprovació inicial. El promotor era Medi Ambient, un departament que va desaparèixer quan va canviar el color del govern català, circumstància que va fer alentir el procés.
LA DATA
Protegir la flora de la Mare de Déu del Mont
El Consorci de l'Alta Garrotxa ha instal·lat una tanca de filat elèctric en un espai de la muntanya de la Mare de Déu del Mont per protegir una zona d'alt interès florístic, considerada única a tota la península. Aquest rodal, situat al vessant nord de la muntanya i que conté tàxons inclosos al catàleg de flora amenaçada de Catalunya, es va fer malbé l'any 2012, probablement –s'afirma des del consorci– per l'acció dels porcs senglars.