Setge als senglars
Agricultura decreta per primera vegada l'emergència cinegètica a quasi tot el país per l'excés de població d'aquests animals
El risc és a partir de vuit senglars per cada 100 hectàrees i hi ha zones amb vint
Catalunya ha començat un setge als senglars i, concretament, a l'excés de població d'aquests animals que destrossen els conreus, fet que genera grans pèrdues als pagesos, i també pels accidents de trànsit que provoquen.
La Generalitat va aprovar fa deu dies la declaració d'emergència cinegètica, una nova eina de l'administració per poder actuar, fins i tot en vedats privats, i facilitar les batudes i la caça per reduir aquesta sobreabundància de fauna salvatge. És la primera vegada que s'aplica aquesta emergència.
D'entrada, la mesura del Departament d'Agricultura és per a 180 municipis de les comarques de Girona, per frenar l'excés de senglars, i 24 municipis de Lleida, sobretot per plagues de conills.
No obstant això, segons el sindicat Unió de Pagesos (UP), ja hi ha sobre la taula les ordres per ampliar l'emergència cinegètica per senglars al Vallès Oriental, el Vallès Occidental, el Maresme i Osona, i es treballa per accelerar els decrets de Tarragona i les Terres de l'Ebre.
Igualment, UP ha engegat un seguit de xerrades al Pirineu per tal d'explicar aquesta mesura i, alhora, facilitar que pagesos i caçadors uneixin esforços per reduir poblacions de senglars. Al Pirineu, segons explica Joan Montesó, responsable de medi ambient del sindicat agrari, tenen l'afegit d'altres espècies de fauna salvatge que, a més de fer malbé els conreus, també ataquen el bestiar. És a dir, que també han de lluitar contra cabirols, daines i voltors, i en casos més esporàdics, contra els óssos.
L'emergència es pot activar quan en un territori hi ha una abundància de vuit senglars per cada 100 hectàrees o cinquanta conills per 100 hectàrees, així com més de deu autoritzacions excepcionals de captura o declaracions per danys durant tres anys seguits. L'alerta està més que justificada, perquè tant pagesos com caçadors han constatat que en determinades zones de Girona s'han capturat vint exemplars en 100 hectàrees.
A més, s'ha generat un problema afegit i és l'encreuament del senglar autòcton amb el de raça vietnamita, que ha proliferat de manera important i té una capacitat reproductiva molt més elevada.
Joan Montesó va explicar: “No volem eradicar els senglars, però sí que cal fer una millor gestió, que no destrossin conreus i que la gent no els doni menjar, perquè aleshores són on toca.” Un dels últims casos més singulars és la presència d'un grup de senglars en una platja de Cadaqués.
UP també ha demanat la complicitat dels Agents Rurals, atès que han aturat batudes per qüestions administratives.
El govern estudia altres mesures per reduir la població de senglars i està ultimant un decret que permetria la comercialització de la carn de senglar. La voluntat és donar a conèixer i valorar aquesta carn entre els consumidors i donar sortida als exemplars que es cacen. Altres polítiques que es defensen més enllà de la pressió cinegètica és millorar l'aprofitament dels boscos, ja que reduint el sotabosc els animals tindrien problemes per alimentar-se i reproduir-se.
En aquest sentit, les destrosses que provoquen els senglars inutilitzen els camps i generen massa forestal i matolls que, a la vegada, són un risc en cas d'incendi. També l'acostament a carrers i carreteres acaba provocant sinistres. El 2013, segons la Federació Catalana de Caça, es van registrar 414 accidents de trànsit provocats per animals salvatges, 349 dels quals, per senglars.
Tot i que les llicències de caça s'han reduït a la meitat en una dècada, l'any passat es van capturar a Catalunya 35.364 senglars, segons dades d'Agricultura, i gairebé la meitat es van fer a les comarques de Girona.
Pel que fa als conills, una altra plaga que fa anys que es combat sobretot a les comarques de Lleida i de Tarragona, el 2013 se'n van capturar 169.000 exemplars.