Riudecanyes vol crear miniparcs eòlics municipals per autoabastir-se i vendre l'energia sobrera a la xarxa
També negocia acords per participar en les empreses amb centrals vora el poble
šRiudecanyes ja va ser pioner entre el 2006 i el 2008 en l'organització de tres jornades internacionals sobre el canvi climàtic, junt amb la URV, la Diputació i la Generalitat. Des que va aprovar l'Agenda 21 el gener del 2002, a més, té en marxa un ampli reguitzell d'iniciatives encaminades al creixement sostenible (vegeu fitxa), que han fet per exemple que la taxa de recollida selectiva se situï ja entre el 75% i el 80%, una xifra altíssima, gràcies al mètode del porta a porta.
Ara, l'Ajuntament pretén estar a primera línia en la promoció d'energies alternatives com la del vent, que coneixen bé al poble. I ho vol fer a través de dos fronts. Per un cantó, ha proposat a les empreses que promouen parcs eòlics al terme o al voltant –des de fa deu anys funciona el del Pradell de la Teixeta, i ara es tramita el pla especial per tal que Foment d'Energies Naturals n'implanti un altre a la zona dels Gorgs de Riudecanyes mateix– que l'Ajuntament «entri amb una petita part en el seu accionariat», explica Tost, amb l'objectiu «de reduir la factura elèctrica».
El que passa és que el consistori també estudia instal·lar pel seu compte «miniparcs eòlics, almenys un de dos o tres aerogeneradors, que servissin per a l'autoabastiment, i venguessin l'excedent d'energia a la xarxa». Una delegació municipal ja va ser fa poc en una fira a Saragossa que mostrava les darreres novetats del sector, com ara uns «molins de deu metres d'alçada que són l'última tecnologia als Estats Units». Tost n'està tan convençut, de fet, que podria presentar el projecte a la propera convocatòria del fons local d'inversió estatal que Zapatero ja ha promès pel 2010.
I no és l'única energia en què s'ha fixat l'Ajuntament, que també promou la instal·lació de plaques solars a les teulades, dispositius per escalfar l'aigua als edificis municipals o, fins i tot, «miniturbines per aprofitar els salts d'aigua» en algunes rieres del terme.
Comprar drets de CO2
L'Ajuntament fins i tot ha anat més enllà, i vol comprar a la borsa europea que els regula drets d'emissió globals de CO2 per la quantitat que generen els equipaments i la flota de vehicles municipal. «Serà una xifra simbòlica, però ja estem comptant tot el que gastem i és una manera de donar exemple i contribuir a la reducció del canvi climàtic», explica Tost.