Nous volcans en estudi al parc natural
La nòmina d'una mica més de quaranta volcans està a punt de créixer. Els estudis han de confirmar si són volcans no registrats fins ara unes estructures que els vulcanòlegs i geòlegs han localitzat al sector de les Tries i de Batet, al terme municipal d'Olot. No obstant això, els temes científics volen paciència i rigor i, per això, els protagonistes de les troballes demanen temps per documentar-les. Tot i que d'entrada pugui semblar estrany que puguin aparèixer nous volcans, cal tenir en compte que aquestes troballes són fruit d'un treball de camp que permet concretar les cartes geològiques amb la descoberta de nous dipòsits de materials volcànics o d'altres fenòmens desconeguts fins ara. És a dir, que no es tracta de volcans que es puguin trobar ocularment, amb un con o cràter visibles. A més, les taques serveixen també per fer d'altres troballes vulcanològiques. L'actual carta geològica de la Zona Volcànica de la Garrotxa és del 2007 i actualitza la corresponent a la regió volcànica d'Olot del 1982. L'espai volcànic que és parc natural té 15.309 hectàrees.
La recerca de nous volcans, però, no ha estat sempre reeixida. L'any 2002, uns geòlegs del Grup Graft van dir que havien localitzat un nou volcà a tocar del Croscat en el marc d'uns treballs que realitzaven per encàrrec del Museu de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya. Els treballs havien de servir només per descriure un tipus dels molts paisatges que hi ha al món. La troballa, doncs, deien que era casual. Finalment, va resultar que el nou volcà no existia.
Sigui com sigui, els geòlegs i els vulcanòlegs hi tenen feina, perquè l'anàlisi de més de 15.000 hectàrees de la zona volcànica no és una tasca que es faci pas en poc temps.