Societat

Canvi de cicle a la base militar

El coronel Javier Mur demanarà al Cuartel General de la Fuerza Terrestre amb seu a Sevilla el reinici de les pràctiques de tir amb morter al camp del puig Castellar

Aca­bat el tan­ca­ment del perímetre i la neteja de pro­jec­tils dels exte­ri­ors de la zona mili­tar de la base de Sant Cli­ment Ses­ce­bes, el coman­dant de la ins­tal·lació i gover­na­dor mili­tar de Girona, el coro­nel Javier Mur Lala­guna, té la intenció de dema­nar al seus supe­ri­ors del Cuar­tel Gene­ral de la Fuerza Ter­res­tre amb seu a Sevi­lla el rei­nici de les pràcti­ques de tir amb mor­ter que cas­ti­guen una de les cares del puig Cas­te­llar i van ser les cau­sants de la crisi del 2015, quan la inex­periència d'una com­pa­nyia de Pam­plona va des­viar els trets fins al punt que una casa dels Vilars d'Espo­lla, pro­pi­e­tat de Salomé Wimi­lle, es va tro­bar que els arte­fac­tes explo­ta­ven a 100 metres de la zona habi­tada. “Tot i que ini­ci­al­ment la cadena de coman­da­ment va para­lit­zar les pràcti­ques –asse­gu­rava el coro­nel Mur a aquest diari–, ara que hem com­plert totes les mesu­res de pro­tecció que vam impul­sar amb els ajun­ta­ments i les enti­tats, crec que podem recu­pe­rar el camp de tir, ja que és impres­cin­di­ble per millo­rar en el nos­tre tre­ball.”

Tres mesos de feina d'una bri­gada de qua­ranta homes que van dis­po­sar de l'ajuda del Tedax, el botí no deixa de sor­pren­dre. Es van reco­llir bales de canó rodo­nes, boles de ferro i plom empra­des per esco­pe­tes i fusells, pro­vi­nents de la bata­lla del Roure, 1794, de la guerra Gran, car­cas­ses de pro­jec­tils del pri­mer terç del segle XX, arte­fac­tes de la Guerra Civil i res­tes d'obu­sos que ani­rien des de finals dels qua­ranta fins als nos­tres dies, objec­tes que expli­quen tant la història bèl·lica d'una fron­tera mar­cada pels liti­gis amb els veïns de l'altra banda de la rat­lla com la insistència d'un exèrcit que, a prin­ci­pis del segle XX, va tro­bar en els Aspres un ter­reny abo­nat on fer mani­o­bres i exer­ci­cis de tir.

Sobta que el camí que puja des de la base fins al mas dels Solers i l'església de Santa Fe esti­gui guar­dat per blocs de ciment pin­tats amb cigo­nyes bla­ves sobre­vo­lant les estre­lles euro­pees on es pot lle­gir: “Xarxa Natura 2000, espa­cio pro­te­gido.” “Aquí –diu Josep Font, coman­dant que em va acom­pa­nyar– hi ha els estanys dels Tor­lits, que són tem­po­rals –quan per­den l'agua es con­ver­tei­xen en her­bas­sars humits– i con­ser­ven un con­junt de biòtops nota­bles habi­tats per plan­tes pro­te­gi­des i espècies d'aus que venen a niar. Un espai que està a la nos­tra pro­pi­e­tat, i el res­pec­tem.”

Vol­tats per pis­tes, camins, trin­xe­res, dos edi­fi­cis en runes i el men­hir dels Solers, que des de fa tres mil anys es manté dret i into­ca­ble, els estanys des­pre­nen calma en un pai­satge atri­bo­lat, cas­ti­gat per una acti­vi­tat inces­sant, per l'anada i vin­guda de vehi­cles, les mar­xes de reforçament, els exer­ci­cis tàctics de des­ple­ga­ment o els camps de tir.

A la base de Sant Cli­ment n'hi ha qua­tre. Un per a armes cur­tes, un altre per a llar­gues, tots dos situ­ats a tocar les ins­tal·laci­ons mili­tars i uti­lit­zats tant pels pro­fes­si­o­nals de l'exèrcit com per la Policía Naci­o­nal, els Mos­sos d'Esqua­dra, els agents muni­ci­pals de Figue­res, Olot i altres ciu­tats i pobles de la demar­cació i els tre­ba­lla­dors de com­pa­nyies de segu­re­tat. A dos quilòmetres en un petit altiplà i apun­tat al puig Cas­te­llar hi ha els camps des­ti­nats a les metra­lla­do­res i els tira­dors de pre­cisió, i el de pràcti­ques de mor­ter, on el 2015 es va pro­duir l'error humà que va pro­vo­car la cris­pació d'una soci­e­tat sen­si­bi­lit­zada con­tra la presència dels armats: “Tot­hom va enten­dre que allò no es podia repe­tir –diu el coman­dant– i es van pren­dre les mesu­res opor­tu­nes perquè no tornés a suc­ceir.”

Pujant a peu al puig Cas­te­llar –fins on ens per­me­ten les nor­mes de segu­re­tat perquè hi ha una part, la zona de cai­guda de pro­jec­tils, on, sense auto­rit­zació, no hi poden entrar ni els matei­xos mili­tars–, ens ense­nyen quina va ser la des­vi­ació de les gra­na­des de mor­ter que van espan­tar Salomé Wimi­lle, i també la res­posta donada pels res­pon­sa­bles mili­tars, un ampli talla­foc de més de 25 metres per banda, sobre el qual Font diu: “Tot i que seguim un calen­dari estricte i no es poden fer pràcti­ques entre el 15 de març i el 15 d'octu­bre, quan el perill de foc es més ele­vat, ser­virà perquè no hi hagi cap més conat d'incendi pro­vo­cat per les bales traçado­res o els mor­ters.”

Canvi estruc­tu­ral

Per enèsima vegada, la base de Sant Cli­ment viurà un canvi estruc­tu­ral. Tot va començar com un cam­pa­ment pro­vi­si­o­nal i es va con­so­li­dar trans­for­mant-se en un CIR (cen­tre d'ins­trucció de reclu­tes) que va aco­llir fins a qua­tre mil aspi­rants; després de la fi del ser­vei mili­tar obli­ga­tori va pas­sar de ser un cadàver vivent a una base on es van ins­truir sol­dats sud-ame­ri­cans des­ti­nats a l'Iraq, i va aco­llir la uni­tat mili­tar d'emergències. Avui les noves neces­si­tats impo­sa­des per l'OTAN han por­tat una reor­ga­nit­zació que implica trans­for­mar les bri­ga­des espe­ci­a­lit­za­des que calia anar com­bi­nant per a cada ope­ració en bri­ga­des orgàniques poli­va­lents (BOP), o sigui uni­tats auto­su­fi­ci­ents que no han de depen­dre d'altres. Una inno­vació que ha com­por­tat una revo­lució tant a la base com a l'Empordà. El fet que el regi­ment de caçadors de mun­ta­nya Ara­pi­les 62, amb seu a Cata­lu­nya, s'integrés a la BOP d'Aragó, per­dent el seu caràcter d'uni­tat de mun­ta­nya, i passés a estar for­mat per dos bata­llons –l'un ubi­cat a Bar­ce­lona, que s'ha con­ver­tit en infan­te­ria moto­rit­zada, i l'altre a Sant Cli­ment, on ha estat bate­jat com a batalló d'infan­te­ria meca­nit­zada Bada­joz 62, en què les tro­pes es des­pla­cen sobre vehi­cles cui­ras­sats sobre cade­nes, Pizarro i TOA, els pri­mers armats amb canons que els puguin donar foc de suport–, ha pro­pi­ciat la tor­nada dels blin­dats a l'Empordà. Un fac­tor que ha aixe­cat polèmica i des­con­fiança. Si plan­te­ges el tema els nos­tres inter­lo­cu­tors no donen res­posta ofi­cial, con­tes­ten que ho han de fer instàncies supe­ri­ors, que ells són apolítics, demòcra­tes i res­pec­ten la Cons­ti­tució.

LES FRASES

A la propietat militar hi ha zones humides integrades a la Xarxa Natura 2000 i nosaltres les protegim
Josep Font
Comandant infanteria
Seguim un calendari estricte i no es poden fer pràctiques entre el 15 de març i el 15 d'octubre, quan el perill de foc es més elevat
Josep Font
Comandant infanteria


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.