municipal
pobresa energètica
Malgrat posarà comptadors d'aigua solidaris
Amb la proposta, se'n pretén garantir el subministrament a les famílies més vulnerables
L'Ajuntament s'emmiralla en el projecte social que funciona a Blanes des del 2013
L'Ajuntament de Malgrat de Mar ha anunciat que enguany instal·larà comptadors d'aigua perquè les famílies en situació de vulnerabilitat o les que ocupin pisos per necessitat en tinguin garantit el subministrament sense haver-ne de punxar il·legalment la instal·lació. El regidor d'Acció Social i Ciutadania, Jofre Serret (PDeCAT), explica que es tracta de garantir un servei “bàsic i indispensable” a les persones que pitjor ho estan passant. L'experiència que es vol aplicar al municipi maresmenc pren de referència el projecte que l'Ajuntament de Blanes va posar en funcionament l'any 2013. De fet, aquesta setmana el govern municipal s'ha reunit amb representants de la població de la Selva per conèixer-ne de primera mà la iniciativa. Serret manté que en els últims anys n'han detectat casos i que l'objectiu és intentar-hi posar remei amb aquesta proposta que, a Blanes, ha estat “molt positiva”. En aquest sentit, el govern local té previst crear una taula de treball amb diversos agents socials implicats per tirar-ho endavant.
Els comptadors s'instal·laran a nom d'una entitat sense ànim de lucre però la intenció és que la factura vagi a càrrec de l'Ajuntament. Serret explica que, com es fa a Blanes, només es poden instal·lar els comptadors en immobles que són propietat d'entitats financeres. En aquest cas, se signa un conveni amb l'usuari que estipula les condicions de l'acord que, entre altres requisits, s'ha d'estar empadronat a la població com a mínim dos anys.
El protocol, però, estableix dues línies d'actuació: una, per a les famílies que tenen un domicili i una altra, per als ocupants d'un pis. En el primer cas, es farà un estudi de la situació familiar i, en funció de les necessitats, es paguen els rebuts en una proporció que pot anar de la totalitat a només una part. Pel que fa als habitatges ocupats, la policia notificarà als inquilins que tenen deu dies per anar als serveis socials i, si es detecta que hi ha vulnerabilitat, no els tallarien el subministrament d'aigua i s'iniciarien els tràmits per determinar si s'ha de col·locar un comptador solidari. El regidor d'Acció Social i Ciutadania explica que s'ha constatat que, per l'experiència d'altres municipis, els beneficiaris d'aquest servei, al cap de sis mesos, ja solen ser capaços de fer front als pagaments i ja no el necessiten. Tot i que a Malgrat de Mar es desconeix amb exactitud el nombre d'abonats que no poden assumir el cost de l'aigua, la intenció a partir d'ara és encarregar, a l'empresa que gestiona el servei, un treball per identificar-ne els possibles usuaris.
Una moció fallida
La proposta d'instal·lar comptadors solidaris a Malgrat de Mar arriba un any després que el ple municipal tombés una moció encaminada en aquest sentit. La resolució, que va defensar la CUP, pretenia garantir el servei d'aigua potable als pisos ocupats a famílies amb necessitats, però no va prosperar perquè no va tenir prou suport. L'escrit, a més, insistia en la mancança d'habitatges socials que poguessin donar resposta a la demanda existent al municipi i plantejava començar a treballar a partir d'un document de base que establís, entre altres punts, la prohibició de tallar el subministrament d'aigua. La demanda anava en consonància amb una petició feta per la PAH-Stop Desnonaments de l'Alt Maresme.