Societat

festes i tradicions

El Desclavament de la Granadella, patrimoni festiu de Catalunya

Se celebra Divendres Sant a l'església parroquial de Santa Maria de Gràcia

Conjuntament amb la processó de l'Encontre han estat declarats elements festius patrimonials d'interès nacional i inscrits en el Catàleg del Patrimoni Festiu

El Desclavament de la Granadella, un municipi de les Garrigues de poc més de 700 habitants, és un acte únic a Catalunya. Conjuntament amb la processó de l'Encontre, van ser declarats al mes de març elements festius patrimonials d'interès nacional i inscrits en el Catàleg del Patrimoni Festiu de Catalunya. Els dos esdeveniments, arrelats i participatius, són l'expressió d'una religiositat popular que identifica la vila amb les celebracions del cicle de la Setmana Santa.

El Desclavament se celebra la nit de Divendres Sant a l'església parroquial de Santa Maria de Gràcia. L'acte, previ a la sortida de la processó del Sant Enterrament, consisteix a desclavar la imatge de Jesús a la Creu –això és possible gràcies al fet que la imatge té els braços articulats– i el seu posterior trasllat a una urna transparent –a manera de Sant Sepulcre– en la processó de l'Encontre o del Silenci, que té lloc a continuació. El temple queda a les fosques i en silenci. Només hi ha llum al cambril. La lectura del Miserere (el salm 51), que després cantarà el cor a dues veus i en llatí, marca l'inici del Desclavament. És un dels moments més emotius i corprenedors. Tot seguit, el mossèn treu els tres claus dels braços i els peus de la imatge del Sant Crist i els col·loca en una safata. Dues persones baixaran la imatge i dipositaran el cos al Sant Sepulcre. Enguany la celebració estrena una escala nova que permetrà que la baixada es faci a la vista dels fidels, i no per les escales del cambril, com s'havia fet els últims anys.

La declaració destaca també com a elements d'interès els cantadors i el coneixement dels cants (el Pange lingua, el Regina coeli, el Magnificat i el Tantum ergo), els armats, la mateixa organització de la festa i l'església, a més dels carrers i les places de la Granadella on té lloc la processó.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.