Societat

Turisme

Pedres mil·lenàries

Catalonia Sacra publica la seva primera guia amb propostes i recorreguts per conèixer el vast patrimoni religiós propietat dels bisbats catalans

S'ofereixen de forma organitzada i per a grups visites i rutes per esglésies, ermites, catedrals, monestirs, claustres i altres monuments del patrimoni del país que té una història lligada al cristianisme de mil anys

“El turisme al patrimonireligiós permet que les esglésies ingressin diners per mantenir-se”

Catalunya té patrimoni per donar i per vendre. Més de mil anys de cristianisme han deixat un pòsit cultural i artístic que es tradueix en ermites, monestirs, claustres, esglésies, catedrals, campanars, retaules i objectes litúrgics, obres mestres d'orfebreria la major part. Visitant aquest patrimoni es pot fer un repàs de la història. I aquesta és, precisament, la proposta que llança Catalonia Sacra, una iniciativa promoguda directament pels deu bisbats catalans per donar a conèixer el patrimoni religiós. Amb el suport de l'Agència Catalana de Turisme (ACT), Catalonia Sacra acaba de publicar una guia amb rutes i visites guiades que permeten conèixer el patrimoni del país. “El patrimoni religiós ens atorga identitat, singularitat i explica en bona part què som, com som, com entenem la vida i la nostra forma d'hospitalitat”, va dir Patrick Torrent, director executiu de l'Agència Catalana de Turisme, el dia de la presentació del catàleg al Palau Robert.

El catàleg, que està penjat a la xarxa i es pot consultar a Internet, ofereix quatre blocs de propostes. Totes les visites s'han de contractar (al web de Catalonia Sacra directament). Les propostes són de “provada solvència”, explica Dani Font, coordinador de Catalonia Sacra. “Des que va néixer aquest projecte, ara fa quatre anys, nosaltres oferim mensualment una agenda d'activitats que inclou tant visites guiades com conferències o visites a veure patrimoni immaterial: processons, passions, aplecs, etc. Doncs bé, en aquesta guia que ara presentem oferim de forma organitzada i per a grups les visites i rutes que han tingut més èxit de públic de la nostra agenda.” “El format de visita guiada és un projecte que teníem des del primer moment i que ara podem fer realitat”, explica Font, que admet que aquesta dinàmica turística “també permetrà a les esglésies, catedrals, monestirs i ermites obtenir uns ingressos que han de servir per poder mantenir el patrimoni”.

En un primer bloc de la guia, anomenat Descobertes, es presenten catorze visites guiades que es poden fer en un sol dia. Entre les propostes hi ha anar a veure les parròquies de la Val d'Aran, el romànic del Baix Llobregat, el sostre de la catedral de Vic, els retaules barrocs del Solsonès, el gòtic valencià: Morella i Sant Mateu, les esglésies romàniques de la Vall de Boí, fer a peu una visita als temples de Pontons, a l'Alt Penedès, o recórrer les esglésies de la vall d'Àneu. Un altre bloc de la guia, Grans Monuments, posa la vista a les catedrals del país i a d'altres grans obres, entre les quals la basílica de Santa Maria de Vilafranca i el monestir de Ripoll. Cada itinerari és guiat per un professional, normalment una persona que ha estudiat història de l'art.

El tercer capítol és una novetat: Grans Rutes, dues, pensades per contractar a través d'agències de viatges ja que poden ser d'uns quants dies de durada i requereixen una infraestructura més complicada (a més del transport, allotjament, dietes, etc). Una d'aquestes rutes es titula Catalunya 1.000 anys i és un recorregut que segueix el fil cronològic de la història. Recorre les grans obres mestres dels diferents estils artístics, del romànic fins a Gaudí, passant pel lluminós gòtic i l'escenogràfic barroc. La segona ruta, que també s'ha de contractar a través d'una agència, es titula l'Església dels Pirineus, un itinerari que visita, en una setmana, els monuments imprescindibles de l'art romànic del Pirineu Català, de la Vall de Boí fins a Girona.

Finalment, el catàleg ofereix sis rutes a Espais Oberts, una selecció d'esglésies que ja tenen un sistema de visita i una recepció pròpia que fan possible les visites individuals i no cal demanar hora ni posar-se en contacte amb l'organització. S'hi pot anar per lliure. Entre aquests espais recomanats hi ha Santa Maria de Castelló d'Empúries, el monestir de Sant Joan de les Abadesses, el monestir de Sant Cugat o bé l'església de Montblanc.

A banda d'aquesta guia Catalonia Sacra manté oberta la seva agenda d'activitats, a la qual s'hi pot apuntar la gent de forma individual i que ofereix una cinquantena de propostes. Per aquestes festes de Setmana Santa, per exemple, entre les diferents opcions que s'ofereixen hi ha, fins al 22 d'abril, assistir a la Passió de Cervera; el dia 29 d'abril hi ha fixada una conferència davant l'obra Retaule del Roser de Sant Vicenç de Sarrià o, el dia 1 de maig, es pot anar a l'Aplec del Pa i l'Empenta al castell de Subirats, a l'Alt Penedès.

El turisme pel patrimoni religiós dona molt de si. També el turisme de natura amb rerefons religiós: el camí de Sant Jaume o el camí de Sant Ignasi, que es poden començar des de Montserrat, o els recessos en cerca de pau i tranquil·litat. Catalunya disposa de molts monestirs amb hostatgeria per anar-hi a passar uns dies allunyat del brogit del món, els de Montserrat, Poblet, Sant Daniel de Girona, Santa Maria de Valldonzella de Barcelona o el de les Avellanes, a Os de Balaguer.

4
anys
fa que va néixer el projecte Catalonia Sacra, una iniciativa promoguda directament pels 10 bisbats catalans per donar a conèixer el patrimoni religiós.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

SOCIETAT

Marxen de l’edifici ‘El Barco’ d’Esplugues els dos últims veïns que hi quedaven

ESPLUGUES DE LLOBREGAT
economia

L’IVA del gas deixa de ser reduït i torna al 21% a partir de dilluns

barcelona
SOCIETAT

Els taxis de Sitges s’adhereixen al servei conjunt del Garraf

Sitges
transports

Tallada la L4 del metro entre les estacions de Bogatell i la Barceloneta

Barcelona
Societat

El servei d’atenció a víctimes de violència masclista de l’Eixample obrirà el 2026

Barcelona
societat

Retencions intermitents a l’AP7 per l’operació sortida

barcelona
societat

Optimisme a la recta final de la temporada a les estacions d’esquí

Rialp
FIGUERES

Es duplica en 6 anys el nombre de diagnòstics d’AOS severa a l’Alt Empordà

FIGUERES
sanitat

Els hospitals també gestionaran baixes i altes per cirurgia ambulatòria i parts

barcelona