Societat

SÒNIA GARANGOU

HISTORIADORA

“Calia la dimensió humana del «Ciutat de Barcelona»”

“Joves d’arreu del món, molts d’ells viatjant d’incògnit, que van creuar mig món per lluitar en un país estranger per uns ideals que compartien”

“Crec que cal garantir que el record del ‘Ciutat de Barcelona’ no es tornarà a perdre i per això estem treballant en una proposta de memorial, una escultura per poder instal·lar a Malgrat”

Mal­grat i Mataró han com­me­mo­rat, aquest cap de set­mana, els 80 anys del tràgic epi­sodi de l’enfon­sa­ment del vai­xell Ciu­tat de Bar­ce­lona l’any 1937 car­re­gat de bri­ga­dis­tes inter­na­ci­o­nals.

Situem l’epi­sodi
El 30 de maig del 1937, un sub­marí italià va tor­pe­di­nar el vai­xell de la com­pa­nyia Trans­me­di­terrània Ciu­tat de Bar­ce­lona, que es va enfon­sar davant la costa de Mal­grat. Trans­por­tava bri­ga­dis­tes inter­na­ci­o­nals i hi van morir, que sapi­guem amb segu­re­tat, 43 per­so­nes. Els veïns de Mal­grat es van bol­car en el res­cat dels super­vi­vents.
Aquest home­natge va tenir un pre­ce­dent l’any 2012.
En aquell cas, des de l’arxiu muni­ci­pal vam cen­trar els esforços a recu­pe­rar l’epi­sodi i apro­fun­dir-hi, a conèixer com havia afec­tat la gent de Mal­grat, la memòria col·lec­tiva del poble. Com era pre­vi­si­ble, va obrir un munt de noves pro­pos­tes d’estudi i de camps de tre­ball, i era evi­dent que no ho podíem dei­xar allà. Calia recu­pe­rar la dimensió humana del Ciu­tat de Bar­ce­lona, la història d’aque­lles per­so­nes que van cre­uar mig món per llui­tar en un país estran­ger per uns ide­als que com­par­tien.
Els bri­ga­dis­tes.
Joves d’arreu, molts d’ells viat­jant d’incògnit perquè els seus països no per­me­tien que par­ti­ci­pes­sin en la Guerra Civil, a qui volíem posar cara, saber qui eren i què pen­sa­ven, en què cre­ien, què els va pas­sar quan van tor­nar a casa. Posem en con­tacte la micro­història d’un lloc con­cret amb la història en majúscu­les. També cal recor­dar que el tre­ball que s’ha fet ha estat de forma voluntària, a esto­nes per­du­des.
Com ara?
Fa dos estius, una peri­o­dista del The New York Times que tre­ba­lla de cor­res­pon­sal de guerra es va posar en con­tacte amb nosal­tres perquè havia des­co­bert que el seu avi era un dels bri­ga­dis­tes del Ciu­tat de Bar­ce­lona. Vam inter­can­viar infor­mació impor­tant. També ens va visi­tar un edi­tor cana­denc que tenia les memòries d’un altre bri­ga­dista des de feia vint anys i les va publi­car poc després de l’home­natge del 2012. A par­tir d’aquí, també es van acon­se­guir més dades d’altra gent. Tot suma.
S’ha obtin­gut molta infor­mació nova?
Molta. Tant per part dels con­tac­tes fets que ens han apor­tat més docu­men­tació com, en espe­cial, pels nous arxius que hem pogut con­sul­tar, com ara l’Arxiu Esta­tal Rus d’Història Poli­ti­co­so­cial.
A hores d’ara, encara no se sap amb exac­ti­tud quanta gent viat­java en el vai­xell?
Si aga­fes les fonts de l’època, les dades ballen. Algu­nes par­len de 300; d’altres, de 200. Després d’aquest temps de recerca, jo m’inclino a pen­sar que eren entre 150 i 200 per­so­nes. Recor­dem que inves­ti­guem dades sobre el bàndol per­de­dor d’una guerra amb infor­mació dis­persa per tot el món. Ara mateix, tenim una llista de pas­sat­gers amb noms i cognoms i naci­o­na­li­tat de 160 per­so­nes. La gran majo­ria dels Estats Units, però també del Canadà, Dina­marca, Suïssa, Polònia, Austràlia, Bèlgica, l’Estat francès...
Hi ha hagut sor­pre­ses pel que fa a l’epi­sodi en si?
No. Les dades del que va pas­sar no s’han modi­fi­cat pas. Tot ja estava prou docu­men­tat i veri­fi­cat fa cinc anys.
En aquest temps, creu que Mal­grat ha inte­ri­o­rit­zat la història del Ciu­tat de Bar­ce­lona?
Sí que hi ha gent que ho tenia més pre­sent, però penso que amb l’home­natge del 75è ani­ver­sari i amb la difusió feta hem fet reviure el record i hem acon­se­guit que es torni a par­lar. De fet, aquest 80è ani­ver­sari també se cen­tra en la recu­pe­ració de la memòria història i posem en evidència que els valors i la soli­da­ri­tat inter­na­ci­o­nal que van moure els bri­ga­dis­tes són encara ben pre­sents. Només cal veure el movi­ment d’ajuda als refu­gi­ats. Crec fer­ma­ment que els bri­ga­dis­tes es van avançar als seus governs i van veure que només amb la col·labo­ració, amb l’aliança i amb l’ajuda mútua podrien aca­bar amb el fei­xisme, com després va pas­sar en la II Guerra Mun­dial. Ells van adver­tir que la Guerra Civil espa­nyola era el pre­ludi del poste­rior con­flicte inter­na­ci­o­nal.
Qui­nes històries l’han col­pe­jat més?
Són molt interes­sants la bio­gra­fia de Row­land Liver­sedge, que recull totes les peripècies que ha de pas­sar per arri­bar a com­ba­tre a l’Estat espa­nyol, i també la d’Abe Oshe­roff, un ame­ricà ferm defen­sor de la justícia social amb una vida de pel·lícula.
I quin ha de ser el pro­per pas?
Con­ti­nuar inves­ti­gant, sens dubte, però també crec que cal garan­tir que el record del Ciu­tat de Bar­ce­lona no es tor­narà a per­dre. Estem tre­ba­llant perquè pugui reei­xir una pro­posta de memo­rial, una escul­tura per ins­tal·lar a la platja de Mal­grat. Un artista anglès que està ins­tal·lat a Bar­ce­lona, Ron Mac­Do­nald, va tro­bar que un dels bri­ga­dis­tes morts es deia igual que ell. Col­pit per la coin­cidència, ha tre­ba­llat en una peça que repre­senti l’epi­sodi i amb què la gent pugui interac­tuar. La idea és fer una cam­pa­nya de micro­me­ce­natge inter­na­ci­o­nal cer­cant la mateixa soli­da­ri­tat per finançar el pro­jecte que van tenir els bri­ga­dis­tes l’any 1937 per llui­tar en defensa de la lli­ber­tat en un país que no era el seu.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.