Societat

El Penedès debatrà sobre el paisatge vitivinícola com una inversió de negoci

El CEPvi organitza la sisena edició del Congrés d’Art i Paisatge amb la voluntat d’incidir en el vessant econòmic

Tindrà lloc els dies 15 i 16 de juny

La reflexió sobre el valor del paisatge en el negoci del vi, la necessitat d’obrir processos participatius i de fer pedagogia sobre el paisatge vitivinícola i la tradició al Penedès seran alguns dels temes que centraran el VI Congrés d’Art, Paisatge Vitivinícola i Enoturisme, que se celebrarà els dies 15 i 16 de juny a Vilafranca del Penedès i a Subirats. La intenció del Centre d’Estudis del Paisatge Vitivinícola (CEPvi), organitzador d’aquestes dues jornades, és obrir l’àmbit d’actuació a partir d’aquest congrés, i començar a organitzar activitats en diversos espais de l’actual vegueria del Penedès. Així ho va explicar el seu director, Miquel Vidal, en la presentació que dimarts passat va tenir lloc al Vinseum de Vilafranca, al Museu Àngel Guimerà del Vendrell i al Museu Víctor Balaguer de Vilanova i la Geltrú.

Els organitzadors del congrés pretenen que aquestes dues jornades permetin fer un toc d’atenció sobre els perills de la recuperació econòmica que s’ha anunciat per als pròxims dos anys.

Vidal va destacar la necessitat d’aprendre dels errors del passat i “posar en relleu” la importància del paisatge en el negoci del vi. Precisament, l’economia i la planificació de futur, juntament amb els punts febles del territori, són dos dels eixos programàtics del congrés d’enguany.

Al llarg de les últimes setmanes, el congrés ha treballat en una intervenció artística en la recuperació d’un marge de pedra seca al Mas de la Bardera, a Subirats, on s’ha introduït una escultura de l’artista penedesenc Josep Massana titulada Geometria líquida, que es descobrirà l’últim dia del congrés.

El Congrés d’Art, Paisatge Vitivinícola i Enoturisme va néixer fa deu anys amb la voluntat de conscienciar sobre la necessària regeneració i recuperació d’espais naturals, la unificació de criteris per a la centralització i millora dels polígons industrials i logístics, i la reflexió sobre la transformació constant del paisatge com a motor econòmic.

LES FRASES

Al Penedès hem de ser capaços de generar oportunitats per recuperar terres ara improductives
Eva Serramià
PRESIDENTA DEL CONSELL COMARCAL DEL BAIX PENEDÈS
Estem en línia amb els valors productius i culturals del congrés i esperem que s’obri a tota la vegueria
Josep Mercadé
REGIDOR DE TERRITORI I MEDI AMBIENT DEL VENDRELL

Un crac per inaugurar el congrés

La conferència inaugural del congrés anirà a càrrec de Paul Merton, en nom de l’American Association of Wine Economists. Merton és un expert internacional en economia del vi, i farà la conferència sobre el paper que alguns intangibles com ara el paisatge i la tradició tenen en el negoci vitivinícola. L’objectiu d’aquesta conferència és aprofundir en la idea que la conservació i la millora del paisatge acaben revertint en beneficis quantificables per a les empreses de la zona. Merton ha treballat en el negoci del vi arreu del món, i s’ha especialitzat en l’àmbit del xampany, en què Merton defensa la relació simbiòtica entre l’elaborador i el medi ambient.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Raül Balam
Xef del ‘Moments’ de l’Hotel Mandarin Oriental de Barcelona (2 estrelles Michelin)

“El meu plat preferit és patata amb col i bacallà de Sant Pol”

Barcelona

Gastronomia catalana, la que ho aprofita tot

Barcelona
Joan (Nani) Mora
Cap de l’oposició d’ERC a Sant Andreu de Llavaneres

“Veiem com tot el que tenia la marca d’ERC s’està aturant”

Sant Andreu de Llavaneres
ADMINISTRACIONS

El Maresme se sent exclòs del pla de barris

MATARÓ
gastronomia

Cinc restaurants, un menjador escolar i dues escoles de cuina, a l’Slow Food

sant sadurní d’anoia

Un pèsol per col·locar

sant andreu de llavaneres
Societat

Es presentarà una moció al ple per parlar de l’alberg de Badalona

Badalona
ADMINISTRACIONS

L’Ajuntament de Lleida serà part en la causa dels robatoris a l’Horta

LLEIDA
societat

Els càmpings de la Costa Brava, principal allotjament turístic català

roses