Un munt de talls per a la tia Pepa
Vilafranca del Penedès es va tornar a omplir ahir en una altra edició de la Fira del Gall. La cita, plenament consolidada, va ser visitada per famílies que prefereixen escollir, ben viu, l'exemplar que dinaran el dia de Nadal
Ara ve Nadal, i ahir a Vilafranca es van matar un munt de galls. Prou perquè, tal com diu la nadala tradicional, la tia Pepa en rebi centenars de talls per cuinar-los per divendres vinent. O milers, si agafem com a referència el mig centenar de milers de persones que, entre ahir i dissabte, van passar pel parc de Sant Julià d'aquesta població per visitar una altra edició de la Fira del Gall, una cita ja tradicional d'aquestes dates que enguany ha tornat a atraure l'interès de curiosos procedents de diferents punts del país. Com per exemple en Josep, un veí de Gavà que a mig matí ja s'afanyava a endur-se cap a casa dos bells exemplars. Com ell, preferien endur-se l'au un cop ja ha passat per l'escorxador. Ell és un habitual d'aquest mercat, fins al punt que considera que venir-hi «ja és gairebé un ritual nadalenc». Omplir l'estomac, però, és l'objectiu principal de la seva visita, ja que els ulls se li il·luminen quan descriu el gust que té la bestia un cop ha passat per les mans «exquisides» de la millor cuinera que coneix: la seva senyora. En un altre espai de la fira, concretament al recinte de la mostra gastronòmica, la Montse no es pot distreure si no vol formar una cua a davant de l'estand de Ca la Katy, el restaurant de Sant Martí Sarroca, on treballa. L'especialitat de la casa, l'ànec rostit amb prunes i pinyons, gairebé li treuen de les mans, la qual cosa li serveix per confirmar que la crisi no ha fet acte de presència a aquesta fira i que, al contrari, «s'està venent potser fins i tot més que altres anys». És una sensació que, a mig matí, també té Dolors Rius (CiU), regidora de Comerç i Turisme de l'Ajuntament de Vilafranca i presidenta del Patronat de Comerç i Turisme local. A ella, però, no li estranya l'èxit d'aquest mercat local de l'aviram, que el defineix d'una «qualitat excel·lent». «El gall negre del Penedès és un exemplar criat sense cap tipus d'additiu, en un entorn natural únic, i això s'acaba notant un cop el plat es posa a la taula», resumeix enorgullida.
L'exposició d'aquesta espècie autòctona, però, no ha estat l'únic atractiu de la fira, que també va comptar amb una sessió de maridatge de vins del Penedès i un mercat d'artesania i pintura.