Protecció Civil sanciona Ercros amb 60.000 euros per la fuita del juliol passat a la planta de Tarragona
L'episodi va fer activar el Plaseqta i va enfrontar Interior amb l'Ajuntament
Després que el Departament d'Innovació, Universitat i Empresa (DIUE) i el de Medi Ambient van arxivar, a l'octubre, els expedients oberts arran de l'incident, finalment serà el Departament d'Interior, a través de la direcció general de Protecció Civil, el que imposarà a l'empresa una multa de 60.000 euros, segons ha pogut saber El Punt, tot i que la resolució encara no és ferma. La proposta de la sanció hauria estat notificada a l'empresa la setmana passada, i ara Ercros té deu dies hàbils des que va rebre el document, per presentar-hi al·legacions.
L'únic expedient de sanció
Tant Medi Ambient com el DIUE no haurien trobat motius de sanció –l'arxivament dels expedients informatius va generar el rebuig d'ecologistes, veïns i els partits de l'oposició a Tarragona–, perquè aquests departaments només poden supervisar l'afectació al medi i el funcionament de la planta des del punt de vista tècnic, respectivament, i en aquests àmbits no haurien pogut comprovar cap irregularitat. Però Protecció Civil, des d'un primer moment, i més encara després del dur enfrontament amb l'Ajuntament de Tarragona, va defensar que l'activació del Plaseqta en fase d'emergència havia estat necessària, i va fer arribar a Ercros un plec de càrrecs pel que considerava una «falta greu» a l'hora d'informar sobre l'incident, acusació que finalment s'ha traduït en una sanció de 60.000 euros. Ercros no hauria facilitat amb prou celeritat la posada en marxa dels protocols establerts, ja que, quan es van activar els mecanismes previstos, segons ha transcendit, ja s'havien rebut trucades de gent que alertava sobre la presència del núvol tòxic. El núvol, d'un color groc marronós, va sobrevolar la Canonja i Bonavista durant prop de deu minuts i no va tenir més afectació a la població probablement per la direcció del vent. Protecció Civil, però, sempre va justificar que la toxicitat de l'òxid de nitrogen pot ser superior a la de l'amoníac, davant la tesi defensada per l'alcalde de Tarragona, Josep Fèlix Ballesteros, que les sirenes es van activar tard i sense justificació i que, en tot cas, aquesta decisió s'hauria de prendre des de Tarragona i no pas des de Barcelona.
El conseller d'Interior, Joan Saura, va tornar a reforçar l'actuació d'una de les seves direccions generals fa unes setmanes, al Parlament, en respondre a una pregunta del PP, cosa que va fer que el PP de Tarragona, que en un principi havia donat suport a Ballesteros, hagi reclamat ara a l'alcalde responsabilitats per haver «minimitzat» la fuita. I, finalment, Protecció Civil ha decidit multar Ercros. La conclusió que s'infereix és que, en l'hipotètic cas que la resposta de l'administració davant de l'incident hagués estat realment deficient, Interior n'imputa els motius a la pobra reacció d'Ercros.