Interior va trigar 37 minuts a informar Ballesteros que s'havia activat el Plaseqcat per la fuita d'Ercros

Ho diu el síndic, que insta les administracions a fer una avaluació crítica i detinguda

El síndic de greuges, Rafel Ribó, va obrir una actuació d'ofici per investigar la manera com van gestionar les administracions la fuita tòxica del 22 de juliol passat a la planta d'Ercros de Tarragona i ahir es van fer públiques les deliberacions. Malgrat que en cap moment critica obertament els procediments de l'administració ni tampoc parla de cap irregularitat, el síndic sí subratlla aspectes que caldria millorar amb vista al futur. En concret, considera massa llarg l'interval de temps passat –37 minuts– des que s'activa el pla d'emergències exterior del sector químic de Catalunya (Plaseqcat) fins que s'avisa per missatge de text l'alcalde de Tarragona, Josep Fèlix Ballesteros. Passa el mateix amb la desactivació, ja que, segons el síndic, la màxima autoritat municipal també triga quasi mitja hora –en concret, 26 minuts– a ser informada de la desactivació efectiva del pla.

Població poc informada

Aquesta manera d'actuar «no ajuda a la coordinació entre l'alcaldia i la direcció del pla», pel fet que la informació rellevant «no es trasllada amb agilitat a l'Ajuntament». Pel que fa a l'avís a la població, Ribó considera que cal revisar els 30 minuts transcorreguts des del moment en què el núvol tòxic de monòxid de nitrogen va provocar l'activació del Plaseqcat –amb la consegüent ordre de confinament de la gent a les seves llars–. Textualment, assenyala que «amb vista a properes actuacions, cal avaluar la suficiència o l'excés del temps transcorregut». El síndic, a més, «lamenta» no tenir informació més «acurada que permeti conèixer quins càrrecs i responsables van intervenir durant l'emergència i el fet que no s'hagi acreditat la presència dels directors del pla al Centre de Coordinació Operativa de Catalunya (Cecat)». El síndic no creu que l'actuació del Departament d'Interior vulnerés el dret a la seguretat dels ciutadans, però sí indica que l'accident hauria de servir perquè totes les administracions portin a terme una avaluació «crítica i detinguda» de l'aplicació del Plaseqcat.

60.000 euros de multa

EL PUNT

Després que el Departament d'Innovació, Universitat i Empresa (DIUE) i el de Medi Ambient van arxivar, a l'octubre, els expedients oberts a Ercros, va ser finalment el Departament d'Interior, a través de la direcció general de Protecció Civil, la que va resoldre, fa uns dies, l'expedient sancionador obert a Ercros, que certificava la sanció de 60.000 euros i que es va fer pública a final del 2009. Les al·legacions no li van servir per rebaixar l'import de la sanció, que, segons s'estipula per a les faltes greus, hauria pogut arribar als 150.000 euros. Amb la resolució de l'expedient administratiu, l'únic recurs que li queda ara mateix a Ercros per esquivar la sanció és recórrer a la justícia ordinària.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.