Educació

Ensenyament

Tres escoles rurals de Lleida permetran escolaritzar els nens d’1 a 3 anys al setembre

Castellserà, la Granadella i Vilanova de la Barca se sumaran a l’experiència que ja s’ha dut a terme en una cinquantena d’escoles rurals de Catalunya

Un centenar de directors i docents de les 84 zones escolars rurals de Catalunya, les ZER, van participar dimecres passat en una jornada de reflexió sobre el model pedagògic de les escoles rurals que es va fer a Verdú, localitat que és la seu de la Coordinació dels Estudis i la Innovació de l’Escola Rural.

Les ZER tenen una llarga experiència compartint els seus recursos i organització. Actualment, però, es veu la necessitat de potenciar encara més el treball en xarxa més enllà de les escoles.

Segons la directora general d’Educació Infantil i Primària, Carme Ortoll, l’educació d’un infant no només es nodreix del que aprèn a l’escola: “Una criatura d’un poble també aprèn del medi, de les extraescolars –si n’hi ha a la localitat– i, per tant, és molt important el treball conjunt que es fa amb tota la comunitat.”

De cara al curs vinent tres escoles rurals de la demarcació de Lleida –Castellserà, la Granadella i Vilanova de la Barca– incorporaran l’escolarització de l’alumnat d’un a tres anys, una experiència que ja s’ha dut a terme en forma de prova pilot en una cinquantena d’escoles rurals d’arreu de Catalunya.

El director dels serveis territorials d’Ensenyament a Lleida, Miquel Àngel Cullerés, va recordar que d’aquesta manera es promou que els infants s’arrelin al poble, perquè si inicien l’etapa educativa al poble del costat és més difícil que hi tornin en començar l’educació infantil.

Els docents que treballen en aquest model d’escola valoren molt positivament els avantatges que ofereix el contacte amb el camp, l’atenció més personalitzada o compartir aula amb alumnes d’altres nivells. Un model que els agradaria poder obrir també a les famílies d’altres localitats quan aquestes ho reclamen, però el Departament d’Ensenyament no ho permet per evitar saturar les escoles rurals.

Durant la trobada es van organitzar grups de debat. Per primer cop el Departament d’Ensenyament convocava una jornada de reflexió com aquesta amb la col·laboració de la Taula d’Escoles Rurals, el seu secretariat, els Moviments de Renovació Pedagògica i la Inspecció d’Educació.

Les zones rurals apleguen el 2% de l’alumnat

Les zones escolars rurals van néixer a partir del 1988 i les escoles que s’hi agrupen comparteixen un mateix projecte pedagògic, la mateixa gestió, recursos i organització.

Actualment a Catalunya hi ha 332 escoles rurals que ofereixen educació i infantil i primària. S’agrupen en gairebé noranta ZER que tenen més de 16.000 alumnes i representen el 2% de l’alumnat del país.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

MEDI AMBIENT

El temporal Nelson es “menja” part de la platja de Sant Sebastià de Barcelona

BARCELONA
SOCIETAT

Marxen de l’edifici ‘El Barco’ d’Esplugues els dos últims veïns que hi quedaven

ESPLUGUES DE LLOBREGAT
economia

L’IVA del gas deixa de ser reduït i torna al 21% a partir de dilluns

barcelona
SOCIETAT

Els taxis de Sitges s’adhereixen al servei conjunt del Garraf

Sitges
transports

Tallada la L4 del metro entre les estacions de Bogatell i la Barceloneta

Barcelona
Societat

El servei d’atenció a víctimes de violència masclista de l’Eixample obrirà el 2026

Barcelona
societat

Retencions intermitents a l’AP7 per l’operació sortida

barcelona
societat

Optimisme a la recta final de la temporada a les estacions d’esquí

Rialp
FIGUERES

Es duplica en 6 anys el nombre de diagnòstics d’AOS severa a l’Alt Empordà

FIGUERES