Obren per segon cop el trànsit a l'AP-7 a la Jonquera però no es descarten més talls

El temporal ha fet tancar 75 escoles i ha deixat sense transport escolar a 12.285 alumnes

La circulació s'ha normalitzat al tram fronterer de l'AP-7 en sentit nord on tant vehicles com camions poden circular després que l'autopista es tanqués el dijous a primera hora de la tarda. Pel que fa al sentit sud, els camions no poden abandonar la via fins a la sortida 3, la de Figueres Nord, per evitar que més camions vagin als aparcaments de la Jonquera (sortida 2) que estan plens. La capacitat d'aquests aparcaments és per a 3.500 camions i des del dijous a la tarda es van anar omplint a causa del tancament de l'AP7 i la N-II. La reobertura de l'AP7 ha generat cues des de les nou del matí ja que desenes de camions s'esperaven per poder accedir a l'autopista i continuar la seva ruta. Per això, el trànsit per accedir a l'autopista ha estat lent durant tot el matí i migdia.

A la demarcació de Girona, s'ha prohibit el pas als vehicles de tercera categoria a la N-260, entre Planoles i Puigcerdà i a més, és obligatori circular amb cadenes a 11 vies arreu de les comarques gironines, especialment al Ripollès, la Garrotxa, la Cerdanya i l'Alt Empordà. La neu també ha obligat a tallar a la circulació dues carreteres. Es tracta de la GIP-6041 entre el Port de la Selva i Vilajuïga (Alt Empordà) i la GI-401 entre Campdevànol i Gombrèn (Ripollès). La N-II al seu pas per la Jonquera (Alt Empordà) també està tancada al trànsit en un tram de dos quilòmetres des de les cinc de la tarda del dijous. El Servei Català del Trànsit també alerta que hi ha neu i glaç a la GI-524 a Santa Pau (Garrotxa) i a la GI-541 a Sant Hilari Sacalm (Selva).

El temporal de fred ha deixat uns 20 centímetres a Sant Hilari de Sacalm, després de la neu que va començar a caure a partir del matí d'aquest dijous i fins ben entrada la matinada. La carretera principal d'aquesta població, la GI-550, està neta i els vehicles han circulat sense problemes des de primera hora del matí. Els habitants de Sant Hilari s'afanyaven a netejar les entrades i sortides de les cases. Al centre, el gruix de neu encara era molt visible, amb cotxes que acumulaven uns quants centímetres i places totalment cobertes de neu.

L'Eix Tansversal, a l'alçada també de Sant Hilari de Sacalm, concentrava neu als vorals però estava completament neta i també s'hi circulava sense problemes. A causa del temporal de neu i fred, un total de 6.569 alumnes de les comarques gironines s'han quedat aquest divendres a casa i no han anat a classe, segons dades de la conselleria d'Educació. Un total de 6.352 d'aquests alumnes no han tingut transport escolar a causa de la suspensió del servei a les comarques del Gironès i l'Alt Empordà.

A la demarcació de Tarragona, el trànsit està restringit totalment a la C-14 a Passanant, la C-241 entre Santa Coloma de Queralt i la Panadella, la T-334 a Horta de Sant Joan, la TV-3021 a Rasquera, la TV-3111 a Tivissa i la TV-3301 a Bot. També s'ha prohibit el pas als vehicles de tercera categoria i és obligatori circular amb cadenes a la C-44 entre Vandellòs i Tivissa, a la N-420 al Coll de la Teixeta i a la N-240 entre Valls i Vinaixa. A més, també s'ha prohibit el pas als vehicles pesants a l'AP-2 a Cabra del Camp i la N-240 a Montblanc. A una quinzena de calçades més és obligatori l'ús de cadenes.

A la demarcació de Barcelona, a la C-26 a Cercs és obligatori circular amb cadenes i hi ha el pas restringit als vehicles de tercera categoria. En 12 calçades més de la xarxa viària secundària de Barcelona s'han de portar cadenes per circular.

Finalment, a la demarcació de Lleida, es necessiten equipaments especials a la C-28 entre Vielha i Esterri d'Àneu i hi ha el pas restringit als vehicles de tercera categoria al túnel de Vielha per la presència de plaques de gel a la calçada. A la T-221 hi ha restringit també el pas als vehicles pesants entre Santa Coloma de Queralt i Talavera i és obligatori circular amb cadenes per aquest tram. En 14 calçades més de la xarxa viària lleidatana s'han de portar cadenes per circular el que fa a l'ús de cadenes per circular les carreteres on són necessàries són la BP-2121 entre Vilafranca del Penedès i Torrelles de Foix, la BV-4241 entre Berga i Capolat, la BV-5301 al Brull, la B-111 al Bruc, la B-400 entre Gòsol i Guardiola de Berguedà, la B-401 a Vallcebre, la B-402 entre Guardiola de Berguedà i la Pobla de Lillet, la B-520 a Taradell, dos trams de la C-12 entre Vilanova de Meià i Amposta, la C-13 a Esterri d'Àneu, la C-1311 a Tremp, la C-142b entre Baqueira i el Pla de Beret, la C-147 entre Esterri d'Àneu i Alt Àneu, la C-153 entre Sant Feliu de Pallerols i Rupit, la C-233 entre Bellpuig i l'Hospitalet de l'Infant, la C-241 a Santa Coloma de Queralt, la C-242 entre Llardecans i Reus, la C-242 a Ulldemolins, la C-26 a Cercs, la C-28 entre Vielha i Esterri d'Àneu, la C-37 entre Alcover i Olot, la C-44 entre Vandellós i Tivissa.

La C-462 entr el Coll de Port i Ortedó, la C-563 entre Josa i Tuixén i Gòsol, la GIV-6612 entre Llagostera i Calonge, la GI-400 entre Toses i Alp, la GI-501 a Agullana, la GI-503 a Maçanet de Cabrenys, la GI-521 a Sant Joan de les Abadesses, la LV-7046 entre Maials i Almatret, L-504 entre Llavorsí i Tavascan, L-510 entre Tírvia i Alins, la L-701 entre Juncosa i Soleràs, la N-141C a Moià, la N-240 entre Valls i Vinaixa, la N-260 entre Riudaura i Vallfogona de Ripollès, la N-260 entre Puigcerdà i Planoles, la N-420 entre Coll de la Teixeta i Móra d'Ebre, la N-420 entre Caseres i Gandesa, la TV-7004 entre Vallclara i Vilanova de Prades, la TV-7005 entre Vilanova de Prades i Ulldecona, la TV-7041 entre Alcover i Mont-Ral, la TV-7045 a Mont-Ral, la TV-7333 entre la Fatarella i Vilalba dels Arcs, la T-221 entre Santa Coloma de Queralt i Talavera, l'AP-a Cabra del Camp.

També calen cadenes a laT-330 entre Pinell i Horta e Sant Joan, la T-701 entre Albarca i Prades, la T-703 a Febró i la T-704 entre Prades i Febró. A l'Urgell aquest divendres és festa local motiu pel qual les escoles ja estaven tancades. A les carreteres del Pirineu la formació de congestes en algunes vies ha estat la complicació per circular i en alguns casos els taxis que porten els nens a l'escola ja no han pogut sortir del garatge. A la comarca de la Segarra a la neu i el gel s'hi ha afegit algun arbre caigut a la carretera per culpa del vent que ha hagut de ser retirat. A les comarques de l'Alta Ribagorça, la Val d'Aran, la Cerdanya i la Noguera el transport a funcionat amb tota normalitat i no s'ha hagut de suspendre cap ruta.

Nens sense escola

El transport escolar a la comarca de l'Alt Urgell també s'ha vist afectat per la nevada en les últimes hores. De les 15 línies existents, se n'han suspès 6 i unes altres 4 només han funcionat de manera parcial, mentre que les 5 restants han operat amb normalitat. En total han estat 129 els alumnes que no han pogut fer ús del transport escolar.

Les línies que no han realitzat el servei de transport escolar han estat les de Castellbò, Vilanova de Banat, Tuixent, Cabó, Toloriu i el Barranc de Casanoves, totes cinc amb destinació a la Seu d'Urgell. Per la seva banda, l'autocar que cobreix la línia de Martinet a la Seu no ha pogut pujar a Prullans; la de Lles de Cerdanya ha fet el servei des de Travesseres; la de Civís només ha circulat des de la Farga de Moles; i la d'Argestues ha sortit de Noves de Segre.

Han completat tot el recorregut les línies de Montanissell, Calbinyà, la Parròquia d'Hortó i Bescaran fins a la Seu i la de la Penella a Oliana. Tanmateix, l'ocupació d'aquestes línies només ha estat del 46%.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
administració

Neix una entitat per difondre la història i la cultura de Roses

roses
Raúl Montilla
Periodista i escriptor

“Emigrar és molt dur, és un joc d’identitat molt bèstia”

Cornellà de Llobregat
SOCIETAT

ADF, 15 entitats i un restaurant a Els Bellots

TERRASSA
educació

Malestar perquè es tanca una línia d’I3 a Rocafonda de Mataró

Mataró
salut

Acord en defensa de l’antic hospital de Mataró

mataró
medi ambient

Badalona analitza la salut de 216 palmeres i 10 estan molt greus

Badalona
Sant Feliu de Pallerols

Sèlvans assaja un nou model d’economia rural a través de la gestió forestal

Sant Feliu de Pallerols
GIRONA

Retiren l’aparcament reservat a la Guàrdia Civil a Emili Grahit

GIRONA
SALUT

Créixer en entorns d’aire contaminat redueix la capacitat d’atenció dels nens

BARCELONA