Infraestructures i serveis

crisi energètica

gasoducte a França

París continua qüestionant la necessitat del Midcat

El Ministeri de Transició Energètica francès nega que la interconnexió actual dels Pirineus estigui saturada

Anuncia un flux addicional de gas cap a Alemanya per la frontera d’Obergailbach

El govern francès no té cap intenció de desencallar el gasoducte Midcat, malgrat les declaracions d’alguns dels seus membres, segons ha pogut saber aquest diari de fonts properes al Ministeri de Transició Energètica, que és qui porta el tema. Després d’un Consell de Defensa a l’Elisi divendres dedicat a l’energia, la ministra Agnès Pannier-Runacher va admetre que s’havien tractat les relacions amb els estats espanyol i alemany però es va limitar a declarar que aquest hivern hi ha d’haver una “solidaritat europea recíproca”. De fet, el seu plantejament continua sent el de no considerar el projecte de gasoducte a través dels Pirineus catalans com una resposta a la crisi actual pel tall del subministrament de gas rus.

“El flux entre Espanya i França no és absolutament pas un factor limitant”, expliquen aquestes fonts sobre la situació que es viu ara acompanyant-ho de les darreres xifres. La interconnexió gasística anomenada Pirineus, amb dos ramals al País Basc i Navarra, “no es troba saturada: a l’agost va arribar al 60% en el sentit de les exportacions de França cap a Espanya”.

En aquest sentit, hi afegeixen que les interconnexions des de França cap a Bèlgica, Suïssa i Itàlia, i que alimenten Alemanya i l’est d’Europa, es troben en un nivell de saturació més gran que la d’Espanya a França: “Des de l’inici de la crisi energètica, aquestes interconnexions s’utilitzen plenament en el sentit de l’exportació.” Concretament, a l’agost, en direcció Bèlgica va ser d’un 87% i en direcció Suïssa i Itàlia, d’un 97%. D’altra banda, un projecte està en marxa entre els gestors de les xarxes per obrir, “des d’aquesta tardor”, un flux addicional de 100 GW directament cap a Alemanya, a la població fronterera d’Obergailbach, a l’est de Metz.

Aquestes fonts reiteren que “no és adaptat” construir una infraestructura perenne com el Midcat per sortir de les energies fòssils. I, amb referència a la possibilitat que en el futur hi pogués passar hidrogen verd, precisen que “aquest és un tema europeu a llarg termini”. “No té res a veure amb la nostra seguretat de subministrament per als dos pròxims hiverns”, afirmen.

Dimarts, el ministre d’Economia, Bruno Le Maire, havia aixecat expectatives del cantó sud quan va manifestar que el govern francès estava disposat a examinar el projecte del Midcat perquè ho demanaven “els governs amics espanyol i del canceller alemany”. Però la nova presidenta de la Comissió de Regulació de l’Energia francesa, Emmanuelle Wargon, també va recordar que no podria estar en servei abans de “cinc o 10 anys”.

A la sortida del Consell de Defensa energètic amb el president, Emmanuel Macron, la ministra Pannier-Runacher sí que va anunciar que el gestor nuclear, EDF, s’havia compromès a posar en marxa tots els reactors aquest hivern, ara parats en més de la meitat per avaries o manteniment.

LA XIFRA

60%
d’ocupació
ha tingut el gasoducte de França a Espanya pel País Basc i Navarra. No està saturat, sosté l’Elisi.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

SOCIETAT

Els veïns de Lilla tallen l’A-27 per exigir les indemnitzacions per les esquerdes

MONTBLANC
ciutat del vaticà

El papa frena els rumors sobre la seva salut amb la lectura d’una llarga homilia

barcelona
Societat

Mor Joan Nadal, empresari andorrà pioner en el sector del transport

URBANISME

Rubí invertirà més d’un milió d’euros per renovar el clavegueram de dos carrers

RUBÍ
MEDI AMBIENT

El temporal Nelson es “menja” part de la platja de Sant Sebastià de Barcelona

BARCELONA
SOCIETAT

Marxen de l’edifici ‘El Barco’ d’Esplugues els dos últims veïns que hi quedaven

ESPLUGUES DE LLOBREGAT
economia

L’IVA del gas deixa de ser reduït i torna al 21% a partir de dilluns

barcelona
SOCIETAT

Els taxis de Sitges s’adhereixen al servei conjunt del Garraf

Sitges
transports

Tallada la L4 del metro entre les estacions de Bogatell i la Barceloneta

Barcelona